Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 4

    Atbildes

  • 2 balsis
  • 2442 skatījumi

Voltmetrs virknē!?!

Sadzīves tehnika un elektronika » Cita elektronika

Man pasniedzējs uzdeva jautājumu: Kāpēc nedrīkst slēgt voltmetru virknē(kurā ir arī patērētājs - spuldze; virkne pieslēgta pie 220 V)?
Es viņam atbildēju (kā jau tas visiem zināms), ka tā kā voltmetram ir ļoti liela pretestība (teorētiski - bezgalīga), tad strāva ķēdē būs ļoti maza (pēc Oma likuma) un lampa vienkārši neiedegsies. Pasniedzēju šī atbilde neapmierināja, jo it kā esot vēl vienkāršāks skaidrojums.
Es turpināju teikdams, ka virknē spriegums uz ķēdes elementiem sadalās proporcionāli pretestību vērtībām, līdz ar to teorētiski viss spriegums kritīs uz voltmetru, kurš, turklāt rādīs barošanas sprieguma vērtību (220 V), uz lampu kritīs ļoti niecīgs sprieguma daudzums. Pasniedzēju arī šī atbilde neapmierināja, jo it kā esot vēl vienkāršāks skaidrojums.

Jautājums jums. Kāds tad ir šis vienkāršais skaidrojums, kāpēc voltmetru nedrīkst slēgt virknē un izmantot kā mēraparātu?

Pirms 13 gadiem

 

Atbildes (4)

 
Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Uldis Segliņš

+103585

 
Tāpēc, ka tavs skolotājs pats nesaprot, ko māca un gaida konkrētu, iekaltu, bet neizprastu atbildi. Tāpēc nedrīkst slēgt.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Raimonds Silanžs

+47601

 
Viss ir atkarīgs no spuldzes tipa. Kvēlspuldzi var slēgt, bet gāzizlādes un LED spuldzes gan nevar slēgt. Ja pieslēgsi virknē ar LED spuldzi, tad voltmetrs rādīs spriegumu, kas ir 220V - sprieguma kritums uz LED diodēm, bet ko rādīs voltmetrs ar gāzizlādes spuldzi vispār nevar saprast. Skaidrojums gan nav vēl vienkāršāks, bet cerams, ka ir loģiskāks par to, ko grib dzirdēt fizikas skolotājs.

pirms 13 gadiem  

Rahims Geidarovs, pirms 13 gadiem :

šeit gan spuldze ir izmantota tikai kā jēdziens, ar vārdu "spuldze" šajā jautājumā domāta pretestība, kas ir daudz mazāka par voltmetra pretestību.

Raimonds Silanžs, pirms 13 gadiem :

Nu tad gan nezinu kas tam pasniedzējam galvā darās :D

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Renārs Millers

+1799

 
Njā.. pasniedzējam laikam ir laiks iet pensijā... :D

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

DamagE

+26662

 
Vienkārsi!, voltmetru nevar slēgt VIRKNĒ jo tas nodegs, virknē parasti slēdz amperimetru. Ar voltmetru mēra spriegumu un to slēdz paralēlā slēgumā ar patērētāju vai vienkārši uz spaiļu galiem.

pirms 13 gadiem  

Māris Rudzītis, pirms 13 gadiem :

armijā teiktu: Tāpēc, ka pēc reglamenta tā nav paredzēts!

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.