Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Anna Bombāne

+30

 
  • 4

    Atbildes

  • 1 balss
  • 5828 skatījumi

Kā gatavo sieru?

Ēdieni un dzērieni » Pavārmāksla & receptes

Pirms 14 gadiem

 

Atbildes (4)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Priekšnieks

+81436

 
http://virtuve.calis.lv/noderigi/edieni/janu-siers/

Pilnpienu uzkarsē katlā uz uguns gandrīz līdz vārīšanai. Tad uzkarsētā pienā ber vienmērīgos graudos sadrupinātu biezpienu, pienu kārtīgi maisot. Pienu turpina sildīt un maisīt tik ilgi, kamēr biezpiens labi izjucis un pilnpiens kārtīgi sarecējis. Sildīšanas temperatūru pēc biezpiena pielikšanas paceļ gandrīz līdz piena vārīšanai. Kad piens labi sarecējis un suliņas pilnīgi atdalījušās, katlu noceļ no uguns un ļauj siereklim kāda 5 min. mierā nogulsnēties. Tad nolej suslu un sierekli uzlej uz šķidras drēbes (marles) atlikušās suslas notecināšanai.
No brīža, kad uzkarsētam pienam pieliek biezpienu, līdz brīdim katls jānoņem no uguns, paiet 15-20 minūtes. Kad suliņas pietiekami ir notecējušas (~5 minūtes), sierekli liek atpakaļ katlā, ko tur siltā vietā, bet ne uz uguns. Katlā sierekli sasmalcina, pieliek olas, ķimenes, sviestu un visu ar koka karoti izmīca, kamēr masa kļūst vienmērīga un vijīga. Tas aizņem ~10-15 minūtes. Tad sieru

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Dagnija Bramane

+8277

 
skatoties kādu sieru! tādus kā piem Krievijas neesmu taisījusi, bet varu aprakstīt kādus esmu taisījusi!
1. veids, visvienkāršākais, piena siers- uzvāra pienu un piešauj klāt citronskābi, savelkas tāds kā pikucis, nokāš no sūkalām, nospiež, uzber sāli, pagaida, lai atdziest un gatavs! ;)

2. veids vārītais sier. uzvāra pienu tam pievieno sasmalcinātu biezpienu, mazliet pavāra, nokāš no sūkalām liek atpakalj katlā, pievieno klāt ķimenes (vai citas garšvielas), sāli dažas olas, visu vāra, kamēr savelkas pikucī un nelīpst pie katla malām, salej, bļodā vai šķīvī ar dziļām malām, gaida, lai atdziest un gatavs ir.

3. veids, rūgušpienu vāra, kad veidojas biezpiens, to nokāš un nospiež presē (marlē, zem sloga), kad nospiedies, ņem ārā, apkaisa ar sāli, liek pastāvēties pāris dienas. var est. vai to pašu sieru var izkaltēt piem. pakārt pie sienas virtuvē uz meenesi kādu, riktiig labs sanāk! vai to pašu sieru, ielikt cepeškrāsnī apcept - brūns kraukšķīgs ļoti labs sanāk!

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Vai tad sūkalas nav produkts, kas gatavošanas procesā paliek pāri no biezpiena vai siera, ko lauku ļaudis izbaro lopiem?

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Māris Raugulis

+166750

 
Siera gatavošanas tehnoloģija ir līdzīga visā pasaulē, un tai ir vairāki posmi. Pirmajā posmā piens sadalās biezpiena pārslās un sūkalās. Piens tiek sarecināts divējādi - ar pienskābes baktērijām vai pievienojot no teļa kuņģa iegūtos fermentus. Tad biezpiena masa tiek notecināta sietā vai audumā.
Kādreiz biezpiena masu notecināja grozā, tāpēc, tulkojumā no daudzām valodām vārds siers nozīmē grozs.
...
http://www.atlants.lv/konspekts/siera-gatavosana-veidi-un-uzglabasana/954837/#
http://www.cetrassezonas.lv/lv/produkti/sieri/ingredient.php?id=6749
Tradicionāli rikotu gatavo no aitas piena sūkalām, bet mūsdienās arī no govs piena sūkalām, kuras paliek pāri mocarellas, provolones un pekorīno sieru gatavošanas procesā. Šī siera gatavošanas process nav mainījis kopš 13. gs., kad aitas pienam Itālijā bija trīs pielietojumi – reliģijā, dzeršanai un sūkalu izmantošanā rikotas pagatavošanai.

„Ricotta” tiešā tulkojumā no itāļu valodas nozīmē: „vēlreiz vārīts”, kas arī norāda uz to

pirms 14 gadiem  

Māris Raugulis, pirms 14 gadiem :

.. kā siers ir pagatavots. Sūkalām siera meistars pievieno citrona sulu, citronskābi vai kādu citu fermentu un to notur istabas temperatūrā 12–24 h. Tad šo šķidrumu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un balto masu, kura vārīšanas procesā ir izveidojusies un peld pa virsu, rūpīgi nolej caur ļoti smalku sietu (vai marli) un liek formiņās atdzist. Šī masa arī ir rikotas siers, un tā veidojas pateicoties tam, ka, pievienojot sūkalām fermentu, samazinās sūkalu PH līmenis un lielās temperatūras ietekmē daļa masas atdalās, sarecē. Tā kā rikota tiek gatavota no sūkalām, to tehniski varētu arī neuzskatīt par sieru, bet gan par sūkalu sieru. Bet, protams, ir daudzas variācijas, kā pasaulē tiek gatavots rikotas siers, un dažās receptēs par pamatu ņem nevis sūkalas, bet gan pienu, jogurtu vai paniņas.

belija elina, pirms 14 gadiem :

kur var iegādāties teļa kuņģa iegūtos fermentus? kas tie par fermentiem, jeb ko var lietot to vietā gatavojot mozzarella sieru?

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.