Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Uldis

+933

 
  • 3

    Atbildes

  • 1 balss
  • 1178 skatījumi

Cik spēcīgs LED apgaismojums augiem telpās būtu nepieciešams, kā to aprāķināt?

Māja un dārzs » Dārzs

Ir vēlme ēnainā istabā audzēt telpaugus; arī salātus, dilles u.tml. zaļumus mājas apstākļos ziemā citviet. Ir pieejamas parastajā (E27) patronā ieskrūvējamās LED spuldzes; un, domāju, tas būtu ekonomiskāk- pašam uzmeistarot apgaismojuma panelīti telpaugiem.

Jautājums, kā aprēķināt, cik spēcīgs (piem., 3,5,7 vai 9w spuldze/m2) būtu nepieciešams šāds apgaismojums? Vai to ieslēgt tikai naktīs, vai visu diennakts laiku?

Pirms 9 gadiem

 

Atbildes (3)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Māris Rudzītis

+36739

 
tu jau nevari noteikt, cik gaismas katram augam trāpīsies. Arī dabā reti kāds dabū tik daudz, cik varētu paņemt. Pirmā gaismas trūkuma pazīme būs stīdzēšana, to redzēsi vizuāli. Var mēģināt papildus gaismot ar reflektoriem (gaišām virsmām sānos, kas atstaro spuldzes) Augiem ir svarīgs dienas garums, piem., redīsi garas dienas apstākļos mēdz izziedēt. Garšaugiem, arī dillēm, aromātvielu visvairāk, ja tie aug tiešā saulē un ar ierobežotu mitrumu. Mitrumā būs vairāk zaļās masas...

pirms 9 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

JanKa

+80131

 
Tepat vienu jautājumu zemāk jau bija neliela diskusija par šo tēmu - http://pajauta.draugiem.lv/question/list/182/72231/vai-led-apgaismojums-ir-piemerots-stadu-audzesanai/
Bet jā taisnība, ka parastie LEDi piedāva citu gaismas spektru, kurš nav piemērotākais fotosintēzes procesiem.

pirms 9 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Tur ir vajadzīgs speciāls spektrs, pameklē speciāli priekš augiem domātās spuldzes. Pārāk lēts tas joks vienalga neiznāks. Vienīgais ko vari darīt domāju, ir paildzināt augam sajūtu, ka ir diena un ātrāk iesākt rītu. Vairāk jāstrādā ar eksperimentiem - neviens uz paplātes nesarēķinās vajadzīgo jaudu, ja nu kāds japānis vienīgi pēc pieredzes. Pameklē ebay, tur vajag būt ar visiem attālumiem un speciālas spuldzes kādam konkrētam augam, jo visi arī neaugs pēc vienas shēmas.

pirms 9 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.