Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Valdis P.

+2589

 
  • 10

    Atbildes

  • 4 balsis
  • 2590 skatījumi

Politkorektums vai tolerance?

Politika un valdība » Imigrācija

Nezinu, vai šis jautājums būtu attiecināms valodniekiem vai politiķiem? No kura brīža nēģeri ir tapuši par: afroamerikāņiem; žīdi- ebrejiem; čigāni- romiem. Stāstot anekdotes par latviešiem, krieviem ir OK, par žīdiem(ebrejiem)-antisemītisms. Neaizskarot nacionālās jūtas, man tas liekas i d i o t i s m s.

Pirms 13 gadiem

 

Atbildes (10)

 
Labākā atbilde
  • 3

    balsis

Aivis Svirskis™

+138773

 
Niger - spāņu, portugāļu, latīņu un franču valodās ar nelielām variācijām vārda rakstībā nozīmē - melnais un jau vēsturiski šis termins tika lietots, lai apzīmētu vergus un citus 3. klases pilsoņus, tādēļ loģiski, ka tas radīja tikai negatīvas emocijas un par šī vārda nokrāsu nekādu šaubu nevienam nebija. Tā vietā nāca vārds - afroamerikānis - kas apzīmē melnādainu amerikas pilsoni, taču melnādaini cilvēki dzīvo daudzās valstīs un tie ir francūži, marokāņi, vācieši un citu tautību cilvēki. Žīds ir latviešu un lietuviešu vārds un šim vārdam negatīvu nokrāsu piešķīra pati tauta, kas 30-40 gados ļoti antisemītiski vērsās pret žīdiem masu medijos, utt. Ebrejs ir atvasinājums no hebrew jeb valodas, kurā komunicē ebreji visā pasaulē un Izraēlā.

pirms 13 gadiem  

Valdis P., pirms 13 gadiem :

Pirms pāris gadiem kāds vecs cilvēks TV reportierim teica, ka viņš ir beidzis N-to Rīgas žīdu skolu. Tas bija tik dabīgi! Es nesaprotu par ko ir jākaunās, liekas, ka vāciski 'jude', ir un palika 'jude', atmetot aspektu par holokaustu, jo normāls cilvēks to nenoliegs.

Aivis Svirskis™, pirms 13 gadiem :

Domāju, ka runa nav par kaunēšanos, bet gan par dabīgu valodas evolūciju jeb attīstību. Valoda nekad nestāv uz vietas, vienmēr rodas jauni vārdi, kas aizstāj citus un šis arī ir tas pats gadījums, kad vārds "žīds" ir savu laiku nokalpojis un tā vietā ir ienācis vārds "ebrejs".Tik tiešām, pašķirstot veco pirmā Latvijas neatkarības laika presi, mēs atradīsim tikai vārdu žīds,kas tiek izmantots gan skolu nosaukumos, gan arī lai apzīmētu tautu, kura pirmskara Latvijā bija plaši pārstāvēta Latvijā.

Valdis P., pirms 13 gadiem :

Vēl jau ir nac. atšķirība- atceros kā dabūju no vecmammas pa galvu, jo es izsalcis metos pie zupas bļodas ar naģeni galvā: "nost cepuri, nesēdi kā žīds ar cepuri galvā"!, vai "tu visu dari otrādi- kā žīds".

Valdis P., pirms 13 gadiem :

Vēl jau: "ja, neklausīsi, atnāks žīds ar melnu, garu bārdu un paņems tevi prom!!!

Aivis Svirskis™, pirms 13 gadiem :

Tas jau ir antimsemītisms, kas tajā laikā ziedēja un plauka visā pasaulē, tika uzturēts presē un atrada savu piepildījumu nacisma uzplaukumā, kad visai Eiropai un pasaulei vienaldzīgi noraugoties tika noslepkavota lielākā daļa ebreju kopienas.

Valdis P., pirms 13 gadiem :

Nevajag, Aivi runāt par latviešu cietsirdību- mana tantīte vēl aizvien māk dziedāt: " Deutschland, Deutschland über alles", bet viņai aizvien sapņos rādās židu kliegšanas un vaimanas, kas kilometru no mājas, pie bedres tika likti un šauti.Runas par latviešu antisemītismu mani vnk. smīdina.

Aivis Svirskis™, pirms 13 gadiem :

Žēl, ka smīdina, jo nekā smieklīga te tik tiešām nav! Cilvēku divkosība ir apbrīnojama! Mēs slavējam vāciešus, ar to saprotot nacistus, šāvām žīdus, piemēram, Arāja komanda, mīlam pasmieties par žīdiem, godinām leģionārus, kas ir dienējuši noziedzīgas armijas rindās, kura Latviju bija okupējusi un jūtamies līdz sirds dziļumiem aizskarti par to, ka citi mūs nesaprot!

Aivis Svirskis™, pirms 13 gadiem :

Ja mēs pasekojam vēsturiskajai nacisma attīstībai, tad Vācijā arī vispirms par žīdiem tikai stāstīja anekdotes, pēc tam presē parādījās karikatūras par mantrausīgo žīdu, kas apēd visu, ko strādīgais vācietis saražo ar savām rokām, pēc tam šis nevainīgais antisemītisms tika pārnests uz politiku, tad žīdiem tika atņemta vācijas pilsonība, viņi tika izsūtīti uz dzīvi austrumos un visbeidzot tika nolemts viņus visus nogalināt!

aina lindemane, pirms 13 gadiem :

Tiešām, Uģis precīzi pateica: cilvēku stulbumam nav robežu. Viss Aivja skaidrojumā ir šķībi, greizi un tendenciozi, bet nu pateikt, ka francūžu vai vāciešu vidū ir melnādaini ir tieši tas pats, kas apgalvot, ka latviešu vidū tie ir.

500

Labākā atbilde
  • 4

    balsis

Uldis Segliņš

+103585

 
Vārds afroamerikānis radies mēģinot normālu vārdu nēģeris, kas ir pilnīgi normāls vārds un apzīmē rasi, aizvietot tādēļ, ka ASV tas sākts lietot ar nicinošu nozīmi - viņu vidē zaudējis savu pamatjēgu un viņiem asociējas ar nicinājumu. Mums ar to nav nekāda sakara, nēģeris ir un paliek nēģeris. Tas, ka pie mums taisa pakaļ un arī mēģina aizstāt šo vārdu bez iemesla, ir tikai muļķīgi. Man personīgi vārds nēģeris nesaistās ar ko nicinošu un es tos nesaukšu par afroamerikāņiem. Tik pat labi ebrejus būtu jāsauc par eiroizraelītiem, kas skan tikpat jautri kā afroamerikāņi. Tad pēc gadiem trīsdesmit afroamerikānis arī būs nicinošs apzīmējums un būs jādomā kaut kas vēl gudrāks. Stulbumam robežu nav, tas ir fakts.

pirms 13 gadiem  

Kaspars Ročāns, pirms 13 gadiem :

Ņemot vērā, ka ne tuvu ne visi visi nēģeri dzīvo ASV, tad pārējie būtu jāsauc par afrovāciešiem, afrolatviešiem, afrojapāņiem u.t.t. Robežu tam stulbumam tiešām nav ...

500

Labākā atbilde
  • 3

    balsis

Kaspars Ročāns

+8491

 
Tādas tautas kā "nēģeri" nav vispār, domāju, ka afroamerikāņi kā apzīmējus radās tapēc, ka "nigger" tautā kļuva par nicinošu apzīmējumu. Par ebrejiem un romiem - nu tādi tie nosaukumi tautām ir - drīzāk jājautā kāpēc kādreiz sauca par žīdiem (tas varbūt no "Jews"), kur radīes nosaukums čigāni - nezinu - jāprasa valodniekiem.
Par anekdotēm jāsaka, ka tas ir tikai attieksmes jautājums. Ja cilvēks nav ekstrmāls nacionālists vai antisemīts vai taml. un, ja ar humora izjūtu viss ir ok, tad anekdotēs nav problēmu. Pats pazīstu pāris ebrejus, kas ar prieku klausas un stāsta anekdotes par "žīdiem".

pirms 13 gadiem  

Valdis P., pirms 13 gadiem :

Kad biju maziņš, skolā mācīja(antropoloģija), ka pastāv 3 rases: eiropeīdi, aziāti, negroīdi. Tagad trešo es baidos pareizi nosaukt:)
Ja, kas, krievi melnos līdz šim sauc par nēģeriem, tikai nezinu, vai tas ir pareizi:)))

Aivis Svirskis™, pirms 13 gadiem :

Šajā aspektā nekas nav mainījies, skolās joprojām izšķir 3 jūsu nosauktās rases un tās tiek apzīmētas tieši tāpat kā tad, kad jūs mācījāties.

Valdis P., pirms 13 gadiem :

Aivim+

adolfs, pirms 13 gadiem :

cik man zināms, neviens amerikas nēģeris tur īpaši nav tiesājies'
tas ir tipisks žīdu bizness tie uzplaukst visās parazītu situācijās, - tāda tauta, kopš kristiešu laikiem

aina lindemane, pirms 13 gadiem :

Vārds 'žīds" ir radies no "jude' un latviešu valodā lingvistiski ir pareizais šīs tautas apzīmēšanai. To "ebreju" krievi padomju laikā ieviesa un paši žīdi akceptēja, lai tiktu vaļā no negatīvās piekrāsas, kas vārdam nāca līdzi. Un citu tautu attieksmi pret sevi laika gaitā veidoja neviens cits kā paši žīdi.

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

adolfs

+6756

 
nezinu, kas viņiem ar mātes pienu ieaudzināts,
bet neesmu sastapis nevienu žīdu, kurš nemēģinātu tevi apjāt/piekrāpt/uzmest.
neesmu rasists, bet tai tautai ir tādas asinis, vrb kādam ir laimējies sastapt godīgu žīdu - uzrakstiet būšu patīkami pārsteigts

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Māris Rudzītis

+36739

 
Ja kas, zināma nicinoša nokrāsa ir arī vārdiem čangalis, polis, leitis. Vienu brīdi parādījās tendence īpaši pozītīvos krievus dēvēt par "krievu cilvēkiem".

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

adolfs

+6756

 
labāk nepateiksi par zagļiem'
nevieunu žīdu nepazīstu,bez nosliēcm zagt;
iespējams ka tādi ir

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

adolfs

+6756

 
ja neataino:
cik man zināms, neviens amerikas nēģeris tur īpaši nav tiesājies'
tas ir tipisks žīdu bizness;
tie uzplaukst visās parazītu situācijās, - tāda tauta, kopš kristiešu laikiem un šodien vēl partazitē uz lētticīgajiem/uzņemīgajiem

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

adolfs

+6756

 
bij domāts Uldim

pirms 13 gadiem  

adolfs, pirms 13 gadiem :

kau kas te nav riktīgi ar atainošanu

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

adolfs

+6756

 
es jau komentēju, bet Tev +

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

adolfs

+6756

 
Aivim +

pirms 13 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.