Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 4

    Atbildes

  • 1 balss
  • 4009 skatījumi

Kas ir PVN un kāpēc man viņš jāmaksā?

Politika un valdība » Likums

Mani neinteresē šīs abrivatūras pilnais skaidrojums. Neinteresē arī ņerkšķīgi konformistu apgalvojumi par to, ka savādāk valsts nevarēšot pastāvāt - tjipa premjeram vajag naudiņu.
Jautājums ir - kāpēc vaikalā pērkot maizi man liek samaksāt arī par gurķiem, kurus es pat netaisos ņemt?

Pirms 14 gadiem

 

Atbildes (4)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

SINTIJA VINTERE

+643

 
hmm... nu šeit jau ir jāsāk ar 'pirmsākumu' :) kas ir valsts budžets un no kā tas sastāv? Protams,galvenokārt, no iedzīvotāju maksātajiem nodokļiem ;)un tā mērķis ir noteikt un pamatot, kādi līdzekļi nepieciešami valdībai, citām valsts institūcijām un pašvaldībām, lai īstenotu valsts politiku( cilvēki jau 'cepas 'tieši par šīs politikas veida izvēli nevis ko citu). Patiesībā jau PVN maksātājs ir fiziska vai juridiska persona, kas reģistrēta kā saimnieciskās darbības veicējs- proti visiem uzņēmumiem, IK utml. -piem., tavā gadījumā veikalam ir jāmaksā PVN nevis tev.. bet, lai tas būtu izdevīgi, viņi vienkārši iekļauj PVN produkta cenā, pārsvarā jau visur tā dara. čekā parāda cik ir 21% no visas summas, nevis par katru preci atsevišķi.
Un atbildot uz tavu jautājumu- kur tu dzirdēji , ka tev ir jāmaksā arī pvn par gurķiem vai ko citu, ko tu nepērc? :) katrai precei ir savs PVN un tu viņu maksā tikai tad ja pērc ;) Veikalam tas neko tāpat nemaina jo PVN atskaita no ienākumiem ;)

pirms 14 gadiem  

* Renārs Reinholds, pirms 14 gadiem :

Tas par tiem gurķiem bija salīdzinājums(hiperbola). Ja es nevēlos gurķus pirkt, tad es viņus nepērku un arī nemaksāju par viņiem, man ir izvēles iespēja. Bet sistēma attiecībā uz PVN man šādu izvēli nedod, man ir jāmaksā un basta. Bet es varbūt nevēlos maksāt, varbūt nevēlos piedalīties sistēmas piedāvātajās(lasi uzspiestajās) sociālajās programmās. Ja man no sistēmas neko nevajag, tad būtu tikai godīgi, ja arī no manis nekas netiktu prasīts.

Juris Ingaunis, pirms 12 gadiem :

Dzīvojot uz šīs planētas, Jūs JAU piedalāties sistēmā. Ja Jūs negribat piedalīties, tad Jums vai nu jāmirst, vai jāceļo uz citu planētu. Kaut gan ir vēl viena izvēles iespēja - neko nepirkt..

P.S. Izlasi arī manu atbildi zemāk.

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

unknown (Google)

+1902

 
Nodokļi, kurus mēs maksājam valstij, ir vajadzīgi, lai nodrošinātu valsts sekmīgu darbību. Valdība var ar nodokļu palīdzību regulēt ekonomiskās aktivitātes līmeni. Jo paaugstinot vai samazinot nodokļus valdība var ietekmēt naudas daudzumu apgrozībā.
PVN ir patēriņa nodoklis, ko pieskaita pie preces vai pakalpojuma cenas. To maksā preces pircējs vai pakalpojuma saņēmējs, t.i., galīgais patērētājs.
PVN aprēķina darījuma apliekamo vērtību reizinot ar nodokļa likmi.
Darījuma apliekamā vērtība ir piegādāto preču vai sniegto pakalpojumu tirgus vērtība (cena) naudas izteiksmē bez PVN.
Pārdodot preces vai sniedzot pakalpojumus, pie preces vai pakalpojuma cenas PVN var
piemērot tikai VID reģistrēta ar PVN apliekama persona.
http://www.esmaja.lv/?lapa=eir&id=5

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Juris Ingaunis

+753

 
PVN ir "sods" par preču patērēšanu. Ja cilvēks lieto kaut kādu preci, tad viņš atstāj ietekmi uz apkārtējo vidi. Nu te var izdomāt ļoti daudz piemērus: nopērc krāsas buņdžu, izlieto krāsu, buņžu izmet ceļa malā. Buņdžu izlaiza kaķis. Kaķis nosprāgst. Mazs bērns redz beigtu kaķi un izdomā pabikstīt ar pirkstu. Pēc tam nenomazgā rokas un ēd pusdienas, ka rezultātā dabū kautkādu zarnu infekciju. Un tā tas aiziet pa ķēdīti.. Šajā piemērā tika skartas daudzas nozares. Un tas tikai tāpēc, ka kāds nopirka bundžu krāsas un izmeta ceļa malā. Nauda, kuru pircējs samaksāja kā PVN, tad arī izmanto nolūkiem, lai valsts līmenī mēģinātu neitralizēt mūsu radīto haosu. Jo ikkatrs cilvēks individuāli to izdarīt nav spējīgs, gan slinkuma pēc, gan tāpēc, ka trūkst zināšanu par to, kāds iespaids tiek atstāts uz vidi, patērējot konkrētu produktu. Lūk šādi es saskatu PVN jēgu.

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

DamagE

+26662

 
PVN = Pievienotās Vērtības Nodoklis, šajā sakarā es arī reiz interesējos, un uzzināju tikai to, ka likumos viņš ir noteikts % apmērā, bet nekur nav teikts ka viņu jāmaksā, kā arī nav teikts kurš ir šī nodokļa saņēmējs.

pirms 14 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.