Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283674 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 2

    Atbildes

  • 2 balsis
  • 1321 skatījumi

Pārāk garš jautājums, kuru nevaru te ierakstīt :D (skatīt aprakstā).

Zinātne » Medicīna

Vai, ņemot vērā to, ka zālēm/substancēm ir puzisvades laiks (half-life, t1/2), gadījumā, kad, piemēram, sāpju noņemšanai organismam ir jāsaņem 5 mg substances, sanāk tā, ka tabletei ir jāsatur 10 mg šīs substances, jo, pirms tablete sasniedz asinis (administrējot orāli), tā iziet cauri aknām un tās koncentrācija samazinās uz pusi (kā rezultātā no 10 mg paliek 5 mg).

Cerams, ka saprotami uzrakstīju. Nu tjip īsumā: lai saremontētu savu slimību, organismam vajag 5 mg zāļu, bet, ja es noriju tableti ar 5 mg vielas tajā, tad pēc aknām tur paliek tikai 2,5 mg un tas jau ir par maz.

Jautājums: vai es pareizi sapratu un vai tā tiešām ir (mācos farmakodinamiku un farmakokinētiku pašmācības ceļā)?

Paldies!

Pirms 13 gadiem

 

Atbildes (2)

 
Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Kaspars Ročāns

+8491

 
half-life definīcija nosaka ka laikā t kautkas samazinās uz pusi. Teiksim urāns sabrūk. Tas neapskata to, kas ir noticis pirms tam, piemēram cik urāna ir sabrucis vai teroristi nozaguši, kamēr to ved no bagātināšanas kombināta uz AES.
Tāpat ar zālēm first order tiek izvadītas no organisma atkarībā no viņu koncentrācijas asinīs. Tas, cik tiks līdz asinīm un cik tu atstāsi tualetā nav ar šo lietu saistīts, droši jau, ka tas ir ņemts vērā farmacētiskajā kompānijā taisot attiecīgo tableti ar attiecīgo koncentrāciju.

pirms 13 gadiem  

Māris Rudzītis, pirms 13 gadiem :

manas, nespeciālista, domas arī apm. tādas. Pēc t1/2 tev asinīs (vai citur) būs 50% no sākuma koncentrācijas...

Kaspars Ročāns, pirms 13 gadiem :

Jā un mans salīdzinājums ar fiziku bija mazliet nekorekts. Tas minētais urāns sabrūk visu laiku neatkarīgi no tā vai atrodas AES, konteinerā vai vēl nav izrakts no zemes. Zāles pašas pa sevi vispārīgi runājot nekur nepazūd stāvot aptiekas plauktā vai mājas aptieciņā.
Šajā gadījumā notiek tikai to izfiltrēšana no asinīm vai ķīmiska sadalīšana, vienkārši kā dauzi procesi pasaulē šis process matemātiski aprakstas ar to pašu vienādojumu.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Uldis Segliņš

+103585

 
Pēc loģikas, cik vajadzīgs organismam jau ir sarēķināts, un mutē iebāztā doza ir attiecīgi palielināta.

pirms 13 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.