Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Ilze Zundāne

+9327

 
  • 2

    Atbildes

  • 0 balsis
  • 1753 skatījumi

Kāpēc plīst neplīstošā stikla trauki?

Zinātne » Fizika

Šorīt, lejot vārošu ūdeni, saplīsa n-tos gadus lietota bieza stikla krūze. Biju gan piemirsusi no tās izņemt melhiora tējkaroti. Bija iebērta maltā kafija. Vēl nesen saplīsa karstā gaisa cirkulācijas krāsns katls, kurš iztur +240, bet, uzlikts uz gāzes plīts ar ūdeni iekšā, īsā laikā sadalījās gabalos un cepeškrāsnī izjuka trauks, paredzēts cepšanai, tajā bija ielikti āboli.

Pirms 8 gadiem

 

Atbildes (2)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Dāvis Daubergs

+2700

 
Pa īstam straujas temperatūras izmaiņas iztur tikai borsilikāta un citi īpaši tam paredzēti stikli, kuriem ir mazs termālās izplešanās koeficients. Lielāks stikla biezums dažkārt tikai pasliktina tā temperatūras svārstību izturību.

Es pieļauju, ka pie vainas varētu būt tas, ka nākot aukstajam laikam arī istabas temperatūra ir kritusies un temperatūru kontrasts ir lielāks, tāpēc ir saplīsusi krūze.

Ja trauks lietots pirmo reizi, tad ražotājs mazliet samelojies un tas patiesībā varētu nebūt strauju temperatūru svārstībām paredzēts stikls.

Tas pats ar gaisa cirkulācijas krāsns katlu, tas var nebūt borsilikāta stikls. karsts gaiss temperatūru pārvada salīdzinoši slikti, bet līdz ko uz trauka ir ūdens - pāreja notiek daudz straujāk un stikls neiztur.

Ja runājam par gāzes plīti - gāzei degot rodas ūdens, tas kondensējas uz trauka un krasāk uzkarsē tā ārējo slāni, kurš izplešas, bet iekšējais slānis vēl ir auksts un neizplešas - stiklā rodas stress un tas neiztur un saplaisā!

pirms 7 gadiem  

Dāvis Daubergs, pirms 7 gadiem :

Mans padoms - ja neesmu pārliecināts, vai stikls ir borsilikāta, tad:

1)krūzē pirmāk ieleju nedaudz karsta ūdens un uzsildu krūzi, tad pieleju pilnu;
2)ja lieku kaut ko uz plīts- uz elektriskās- noslauku trauka apakšu, lai nebūtu slapja, karsēšanu sāku lēni. uz gāzes - sākumā attālinātii no degļa uzsildu trauku un tikai tad lieku uz degļa!
3) cepeškrāsnī - trauku vēlams pirms likšanas uzkarsētā cepeškrāsnī sasildīt, vai ielikt trauku un tikai tad ieslēgt cepeškrāsni!

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

JanKa

+80131

 
Nekas nav mūžīgs. Tie ir rūdītā stikla trauki, un pat ražotāji parasti tos nesauc par neplīstošiem. Dažas reizes izturīgāki pret triecienu, izturīgāki pret temperatūras svārstībām un saplīstot nerada asas lauskas, tas arī viss.

pirms 8 gadiem  

Ilze Zundāne, pirms 8 gadiem :

Jā, bet tas ābolu cepamais stikla trauks saplīsa pirmajā tā lietošanas reizē. Un vēl no skolas laikiem atceros kāda klasesbiedra teikto, ka parastu glāzi no saplīšanas,ielejot karstu tēju, pasargājot tajā ievietota karotīte. Man sanāca tieši pretēji.

JanKa, pirms 8 gadiem :

Nepievērsu uzmanību gāzei, tās liesmu temperatūru ir pat 1900C - tāda kombinācija kopā ar stiklu neiet.

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.