Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Māra Krieviņa

+3319

 
  • 11

    Atbildes

  • 1 balss
  • 11861 skatījumi

 

Atbildes (11)

 
Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Aivis Svirskis™

+138773

 
Skrienot lēni, katra ieelpa, izelpa jāveic apmēram uz trīs-četriem soļiem, savukārt vidēji skrienot - uz 1-2 soļiem. Lai pierastu elpot pareizi, sākumā var skaitīt līdz. Pavisam savādāk ir skrienot ātri īsas distances. Šajā brīdī organisma nepieciešamība pēc skābekļa ir tik liela, ka tik daudz ieelpot nevar, līdz ar to ieslēdzas anaerobais režīms - ķermenis strādā bez skābekļa līdzdalības. Ja tas ir neilgi, tas nav nekas slikts, tomēr, ja neļauj organismam elpot ilgāku laiku, ķermenis var arī neizturēt. Tāpēc, neaizraujieties ar ilgstošu, ātru skrējienu. Izpildot cikliskas kustības, jāelpo mierīgi, dziļi, jāakcentē izelpa. Jo dziļāka ieelpa, jo lielāka izelpa un jo lielāka plaušu ventilācija. Tomēr visam jābūt ar mēru - pārāk dziļa elpošana var sniegt pretēju efektu. Pētījumi ir pierādījuši: vieglai slodzei jāelpo tā, lai elpošanas apjoms būtu 25-40% no plaušu apjoma, savukārt lielai slodzei - 40-70%.

pirms 14 gadiem  

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

Ja sāpes tomēr parādās, tad palīdz apstāšanās un vēdera preses sasprindzināšana vai uzspiešana uz sāpošā sāna. Galvenokārt to izraisa nepareiza elpošana, to nedrīkst darīt caur muti un neiesildīšanās pirms skriešanas!

Māra Krieviņa, pirms 14 gadiem :

Nu jā!
Atceros ka senāk mācīja skriet 3 ieelpas-3 izelpas

elpošana man ir nepareiza, jo tā jau varētu skriet daudz,un patīk, tikai plaušas un sāns sāp :/

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Lauris Daukšte

+461

 
Vispār tas sāns sāp, jo sāp liesa. A liesa smilkst tad, kad muskuļiem sāk trūkt skābeklis, kuru rauj arā no liesas.
Pats arī skrienu. Kad liesa sāk nīdēt, mazliet samazinu tempu un skrienot paceļu rokas aiz galvas, tādējādi palielinot plaušu tilpumu un neļaujot tik ļoti strādāt presei. Mazliet pārlaužu elpošanu, izdarot dziļākas IEELPAS. Iedodam traktoram vairāk skābekļa un vajadzētu pāriet.
Ja nepalīdz, NEPĀRTRAUCAM treniņu, bet pārejam uz ātriem soļiem. nevajag kaunēties no tā, ka nevari tik daudz kā tas tur kiborgs. Jākaunas, ja apzināti un muļķīgi salaužam savas gaļiņas.
P.S.
Iegādājies pulsometru un sāc kontrolēt laiku (zinot distanci arī ātrums sarēķināsies) un pulsu. Tā mēs zinam pie kādiem cipariem ir par daudz. Vismaz divas dienas atpūšamies un tad turpinam ar mazliet mazākiem cipariem, jo mums ir jāuztrenējas. Nevajag katru treniņu kā samurajam ie caur sāpēm - tā sportotprieks pazudīs.
Ja sāp - neesam vēl tādam ciparam gatavi! Nometam tempu un stiprinamies!
Turās!!!

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Neesmu nekad soļus skaitījis,kad un cik bieži jāelpo,tas neiespaido sanu sāpēšanu.Bet pilnīgi droši,ka ēšana pirms skriešanas noved pie tā,ka sāk sāpēt sāns un rezultāti arī nav labi.Labākais variants neēst neko pirms skriešanas.Vismaz tā ir mana pieredze.

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Lauris Daukšte

+461

 
Vilnis arī pieminēja ēšanu! Pilnīgi pareizi, jo arī gremošanas process (jau kuņģī) ir ķīmiska labaratorija, kas patērē milzumdaudz skābekļa. Tādēļ to muskuļi atkal rauj ārā no liesas. ēdam ne agrāk kā stundu pirms treniņa un neko smagāku par klasisko putru.
P.S.
Pēc karpelīšiem ar sēņu mērci un kokletīti liesa var arī nesāpēt, bet dēļ presītes sāksies atraugas par abiem galiem un būs problēmas ar elpas noturēšanu (no personīgās pieredzes).

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

DamagE

+26662

 
organisms pats pieskaņo elpošanu skrienot un tas atkarīgs no fiziskās sagatavotības un slodzes. Katrā ziņā jāelpo dziļi un neapspiesti.

pirms 14 gadiem  

Uldis Segliņš, pirms 14 gadiem :

Organisms pieskaņo elpošanu ātri un seklai elpošanai, kas absolūti nav derīgi.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Neatkarīgi no tā, vai tev jau ir skriešanas pieredze vai nav, svarīgi ir nepārforsēt. Katram pašam ir jāatrod savs sākuma skriešanas ātrums – temps, kurā skrienot, brīvi var sarunāties. Tempu var palīdzēt regulēt pulsometrs. Sākotnēji pulsam nevajadzētu pārsniegt 130 sitienus minūtē. Ja gatavojies maratonam, noteikti ir vērts uztaisīt slodzes testu, lai noteiktu savu aerobo un anaerobo slieksni. Aerobajā slieksnī organisms atjaunojas, anaerobajā tiek tērētas rezerves. Pēc lielām slodzēm ir vēlams paskriet 20 minūtes aerobajā slieksnī. Tas palīdz organismam ātrāk tikt uz kājām.

pirms 10 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

3 soli ieelpa atkal 3 soli izelpa,bet no sakuma bus japierod elposanas ritmam

pirms 10 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Pati lēnām izkodos cauri, ka man der skriet tukšā dūšā no rīta puses un uz katriem 4 soļiem ieelpa caur degunu un katriem 6 soļiem izlepa caur muti. 10 km der. Vairāk neesmu skrējusi. Ja nu pēkšņi "nositas" no ritma un iemetas dūrējs, tad instinktīvi piespiešu elpot dziļāk un jā arī roku pacelšana palīdz. (to visu organisms pats pasaka priekšā, lai cik tas nebūtu dīvaini...tikai ieklausies!)
PS.Ja ir ātra iešana, tad viss caur degunu. Tā ir pareiza elpošana.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Lauris Daukšte

+461

 
Aivis ir ļoti pareizi visu uzrakstījis, bet tajos ciparos, ja neiedziļinas, var sapīties un tā arī nesaprast. Man brālis (brauc pa mačiem ar MTB) ieteica tā - nopērkam pulsometru un noziedojam 45Ls, lai SportLabā izietu fizTestu. Organismi ir dažādi, tādēļ arī teorija ir tikai kā uzskates līdzeklis. Par tiem 45Ls ekperti Tev niansēs pateiks ko TEV vajag un ko nevajadzētu (pagaidām). Noteiks robežas un sliekšņus, ko uzrādīs pulsometrs.
Samaksā 45+30Ls (jau minētie testi+labs pulsometrs) un ietaupīsi nezcik uz smērēm un vitamīniem, lai spētu atjaunoties no pārforsēšanas. Dikti spļaudos ierunājoties par traumām!

Kam tas viss?! Es tikai gribu paskriet, vai ne?
Tas viss, lai ne tikai paskrietu, bet arī uzlabotu savu kondīciju, kas nav iespējams bez pabūšanas beyond the border. Bet tajā zonā jābūt uzmanīgam. Jo vairāk un PAREIZĀK uzlabojam savu fizisko kondīciju, jo skaistāki jūtamies, jo iekārojamāki jūtamies, jo stiprāki jūtamies, jo mazāk dumas domas nāk prātā utt.

Nu tāpē tas v

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Toms Lazda

0

 
Vēl ir ieteicams iesildīties pirms skriešanas vismaz 5 minūtes!

pirms 14 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.