Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Signe Peirāga

+2427

 
  • 8

    Atbildes

  • 2 balsis
  • 5459 skatījumi

Kā jaunam portatīvajam datoram saudzēt bateriju?

Datori un internets » Cits

Tad, kad datoram ir pilna baterija, ir nepieciešams slēgt pie strāvas datoru?
Nu tas attiecināms uz vietām, kur var to izdarīt, piemēram, mājās. Ņemot uz vietām, kur pie elektrības tikt nevar, loģiski, ka nevarēs, bet esot mājās un strādājot ar datoru, kā rīkoties?
Un, kad dators izslēgts, pietiek ar to, ka izrauj barošanas vadu no paša datora vai arī jāizrauj viss barošanas bloks no el. padeves?
Vai vajag tikai tad, kad rāda brīdinošās zīmes, ka drīz beigsies baterija?

Pirms 14 gadiem

 

Atbildes (8)

 
Labākā atbilde
  • 3

    balsis

Gatis Brencis

+1547

 
1-2 nedēļas klausīsi un ievērosi labos padomus, bet pēc tam tas viss aizmirsīsies un nebūs aktuāls :)

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 3

    balsis

Savu datoru iegādājos pirms vairāk kā diviem gadiem.Bateriju laukā neņemu,visu laiku ir pie strāvas,bet uz nakti gan izrauju no datora lādētāja vadu.Un nedēļā arī kādas reizes padzenāju arī pašu bateriju.Tagad baterijas izturība tikai nedaudz ir pazeminājusies.

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 3

    balsis

Portatīvā datora baterijai ir noteikts ciklu skaits, ko tā var izpildīt. Tāpēc, kad vari, turi pie strāvas, jo tajā brīdi baterija netērē savus resursus un datoru darbina tikai no strāvas, kas pienāk no barošanas bloka!
Kad dators pilnībā izslēgts, tad nav atšķirības, (vismaz ne tik ievērojamas, lai rautu ārā lādētāju) vai lādētājs ir pieslēgts vai nav, jo elektrību tas praktiski netērē vispār. Bet ja tomēr vēlies raut ārā vadu (kaut vai tikai drošības apsvērumu dēļ) tad vari raut tikai no kontakta.

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

JanKa

+80131

 
Zinātnieki stāsta, ka Li-ion baterijas mūžs ir 200-500 ielādes/izlādes cikli un 2-3gadi.
-bateriju vislabāk izlādēt daļēji nevis pilnībā, taču ik pa ~30 cikliem būtu vajadzīga pilna izlāde/ielāde, lai nokaliberētu baterijas rādījumus
-baterijai kaitīgākais stāvoklis ir 100% uzlādēta un karstums - visbiežākais stāvoklis, kādā atrodas dators ikdienā - pie vada un sakarsis, ka olas var cept
-baterijai labvēlīgākie apstākļi 40% izlāde un vēsums līdz 0 (nedrīkst sasaldēt)
-lietot piemērotu lādētāju, kas nebaro bateriju ar pārāk lielu spriegumu
Tātad ideālais variants, ja dators barojas no strāvas, tad baterijai ir jābūt noņemtai uzlādētai līdz 40% un jāglabājas leduskapī. Kad grasamies kaut kur doties, tad pielādējam pilnu un dodamies ceļā, bet neizlādējam galīgi tukšu. Tad atkal atgriežamies mājās uzlādējam līdz 40% un leduskapī. Trakāk, kā piespiest sevi vingrot no rītiem:)
P.S. Par vēsumu un leduskapi pilnīgi nopietni, bez jokiem!

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Valdis P.

+2589

 
Doma jau laba, tikai nez' cik veselīgi klēpiniekam, ja to darbina laukos, kur ir garas, novecojošas GV līnijas, kurās ir bieži pārtraukumi, sprieguma kritumi. Manam vecajam PC(protams, bez UPS) vajag 2-3 pārtraukumus un zilais 'nāves' ekrāns ir garantēts.

pirms 14 gadiem  

Valdis P., pirms 14 gadiem :

oops, tas bija domāts komentārs DamagE

Priekšnieks, pirms 14 gadiem :

Nopērc taču UPSi un dzīvo bēdu nezinot! tas tomēr būs lētāk kā pirkt jaunu datoru!

Igors Kukulis, pirms 14 gadiem :

Portatīvajam jau baterija šancē, kā upsis!

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Pāvels

+18781

 
Gan jau arī pamācībā teikts - pirmās 3 reizes bateriju vēlams pilnībā uzlādēt (nepārtraucot uzlādi) un izlādēt (līdz dators izslēdzas). Visas tālākās rūpes par bačas veselību var mierīgi uzticēt pašam datoram. Katrā gadījumā, jārēķinās, ka baterijai ir ciklu skaits. Ja lietosi datoru kā telefonu (rausi nost no vada pie katras izdevības) baterija kalpos visai īsu laiku.

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

DamagE

+26662

 
vēl labāk saudzēsies baterija, brīžos kad izmanto datoru ar vadu pie ~220V, bateriju izņemt pavisam ārā, lai nenotiek tās pārlāde.

pirms 14 gadiem  

AiZu, pirms 13 gadiem :

Bateriju protams saglabāsi, bet pašu datoru gan drīz vien nāksies pirkt jaunu, jo to piebeigs elektrības pārtraukumi un svārstības. Portatīvajiem bateriju bloks ir arī nepārtrauktās barošanas bloks. Tad jau labāk pēc gadiem četriem nopirkt jaunu bateriju nekā jaunu datoru.

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Daudziem portatīvajiem ir opcija biosā, lai tos lādē tikai līdz 80%, tas it kā pagarina baterijas mūžu, tāpēc, iespējams, ka to labāk neuzlādēt līdz galam, bet, ja baterija ir pilnībā uzlādēta un dators ir pie barošanas vada, tā netiek nedz lādēta, nedz izmantota, tāpēc nav nepieciešamībs to atslēgt no strāvas.

pirms 14 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.