Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Elīna Lāce

+40

 
  • 6

    Atbildes

  • 3 balsis
  • 1138 skatījumi

Vegetārisms - labs vai slikts.

Ēdieni un dzērieni » Cits

Sveiki. Vēlos uzdot jautājumu visiem vegetāriešiem (var atbildēt arī vegāni). Vai iztiek bez gaļas (vai arī bez olām, piena un tt) jūsu pašsajūta nepasliktinās. Esmu dzirdējusi dažādus brīnumstāstus par to, ka vegāni un vegetārieši slimo ar dažādām kaitēm un izskatās vienkārši drausmīgi - tāpēc arī tāds jautājums. Pati pašlaik ļoti padziļināti pētu šo jautājumu - apsverot domu par to, vai man pievērsties veģetārismam vai nē.

P.S - Ļoti ceru uz nopietnām atbildēm un ja pat neesi vegetārietis vai vegāns un Tev ir kaut kas pret to - tad izsaki savu viedokli pamatojot ar faktiem - nevis pats sevi padari par muļķīti.

Pirms 8 gadiem

 

Atbildes (6)

 
Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Aivis Svirskis™

+138773

 
Cilvēki pievēršas veģetārismam dažādu motīvu vadīti, līdz ar to viennozīmīgu un objektīvu atbildi jums nevarēs sniegt nedz veģetārieši, nedz visēdāji un gaļas piekritēji. Parasti veģetārismam pievēršas filosofisku apsvērumu dēļ, piemēram, cilvēki, kas ar šādu dzīvesveidu cenšas paust attieksmi pret pastāvošo kārtību. Spriežot pēc zobiem un cilvēku anotomijas, homo sapiens vienmēr ir bijis gaļēdājs un visēdājs, līdz ar to visu nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu uzņemšanai mums ir nepieciešami gan augu valsts, gan gaļas produkti. Taču mēs dzīvojam 21. gadsimtā, kad cilvēku pārticība ir sasniegusi tādu līmeni, ka cilvēkiem ir lieki līdzekļi, par pārtiku nav jācīnās, līdz ar to cilvēki paši sev izdomā dažādas grūtības un problēmas, piemēram, kļūstot par veģetāriešiem.
Man ir pazīstami vairāki cilvēki, as ir pievērsušies veģetāram dzīvesveidam. Viena no lielākajām problēmām ar ko šie cilvēki saskaras ir tas, ka atsakoties no gaļas ēdieniem, cilvēki ievērojami ierobežo sava uztura izvēl

pirms 8 gadiem  

Aivis Svirskis™, pirms 8 gadiem :

Uzturs kļūst ļoti vienveidīgs un nabadzīgs, rezultātā netiek uzņemts pienācīgs daudzums kaloriju, kā rezultātā cilvēki gaļu aizvieto ar kaut ko citu, kas ir daudz kaitīgāka, piemēram, pastiprināti ēd saldumus vai itin bieži papildina vienveidīgo uzturu ar kādu glāzi iemīļota alkoholiska dzēriena, rezultātā pieaug svars, uzturs nav veselīgs, un mērķi nav sasniegti. Savukārt vegānu diēta vispār ir ļoti ierobežota, jo tajā nedrīkst būt nekādi dzīvnieku izcelsmes produkti, ne piens, ne zivis,ne olas

Aivis Svirskis™, pirms 8 gadiem :

Turklāt veģetārieši ir slikti ciemiņi un viesi, jo tiem ir jāgatavo atsevišķi un īpaši, lielākajā daļa restorānu un kafejnīcu praktiski nav nekādu ēdienu, kur nebūtu pievienots kāds gaļas produkts, bet vegāniem vispār kafejnīcās vai restorānos nav, ko darīt, jo tiem nav paredzēts praktiski nekas.

Aivis Svirskis™, pirms 8 gadiem :

Ja ļoti gribas pamēģināt, atvēliet veģetarismam vienu nedēļas dienu, kad neēdat nekādus gaļas produktus. Pasekojiet savām izjūtām un tās dienas ēdienkartei.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

6) Pats galvenais - šobrīd jūtos daudz enerģiskāka, fiziski spēcīgāka un aktīvāka, nekā bija tad kad uzturā vēl lietoju gaļu.

7) Man ir draugi, kuri tik tiešām gatavo priekš manis citus ēdienus, bet tas ir tikai intereses pēc, jo viņi vēlas zināt kā garšo, piemēram, sojas šašliks, un mana ciemošanās ir labs iegansts tādu pagatavot (lai gan arī soju ēdu tikai dažreiz, jo īsti negaršo un nav tas labākais veselībai).

8) Sākumā, kad atteicos no gaļas, tad ļoti aktīvi visiem to stāstīju un aģitēju, lai arī viņi pārtrauc to lietot uzturā. Tagad lielākā daļa manu draugu un paziņu to pat nenojauš. Vienkārši visās viesībās ēdu to, kas ir par un apkārt gaļai un jūtos lieliski.

pirms 8 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

5) Tā ir taisnība, ka drastiski pārtraucot gaļas ēšanu, pastiprināti gribās saldumus. Ajūrvēdas medicīnā tiek uzskatīts, ka gaļai ir saldā pēcgarša un gaļa skābina organismu, tas arī ir iemesls, kādēļ sāk gribēties tik ļoti daudz saldumus - organisms itkā cenšās saglabāt to sajūtu, ko deva gaļas ēšana. Bet tas ir tikai līdz brīdim, kad organisms ir pilnībā attīrījies no gaļas fiziskās un enerģētiskās ietekmes.
Es pati ar to saldumu vēlmi cīnījos gadu, līdz aizbraucu uz Indiju un tur sāku ēst Ziemeļindijas ēdienus - izrādās, ka ja ik pa laikam lieto nedaudz asākas garšvielas nekā ēd ikdienā, tad saldumu vēlme pāriet. Saldumu vēlmi novērš asas garšvielas, rūgtā garša un hroms. Bet mocīt sevi nevajag - vienkārši jāatrod no tā visa tieši tas, kas pašai priekš sevis liekas harmoniskākais - kas patīk kā garšo. Šobrīd esmu atradusi savu veiksmīgo kombināciju un novēlu arī Tev to atrast, ja sadūšosies mēģināt atteikties no gaļas.

pirms 8 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Sveika, Elīna Lāce!

Ja vēlies, varam dzīvē satikties un papļāpāt garāk, bet arī šeit mazliet ieminēšos par mītiem un faktiem.

Pati personīgi sevi neuzskatu par veģetārieti, jo no gaļas esmu atteikusies šobrīd it kā jau pusotru gadu, toties aptuveni 2x nedēļā mēdzu ēst zivi vai jūras produktus (izņemot tunci, jo tas ir dzīvdzemdētājs - tātad, gaļa).

Varu pastāstīt savu pieredzi par gaļas ēšanu un pārtraukšanu -

1) pirmajā brīdī bija grūti atteikties no gaļas produktiem, jo biju jau sevi pieradinājusi gaļu ēst trīs reizes dienā katru dienu;

2) atteikties pamudināja gan filosofiski iemesli, gan arī veselība;

3) atsakoties no gaļas daudz lielāku vērību pievērsu savam uzturam un manas asinsanalīzes līdz ar to krienti uzlabojās (jā, arī dzelzs sastāvs, ko bez gaļas nevarot sakārtot);

4) Mans uzturs kļuva daudzveidīgāks un interesantāks, jo tajā parādījās vairāk augu valsts produktu un dažādi rieksti un sēklas, iemācījos garšīgi gatavot, jo arī garšvielās (kurkuma utt.

pirms 8 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Jāsāk jau ar to,ka katrs cilvēka organisms ir savādāks,neesam jau roboti:)Vieni būs izteikti gaļēdāji,otri atkal tādi kuri var iztikt arī bez gaļas ēšanas,vai ēdot to paretam.Es pats arī piederu pie tiem,kuri var arī iztikt bez gaļas kādu laiku.Varu mierīgi iztikt ar frī + kečups un daudz majonēze(neveselīgi:D ) un tas gaļasgabals ir pilnīgi lieks.Vnk gaļa neprasās,ja noliek priekšā gatavu,tad ēdu,bet ja nav arī labi.Bez saldumiem man gan grūti,tās ir kā narkotikas,bet tas mūsu ģimenē iedzimts.
Lai gan gudri cilvēki jau saka ka mūsu platuma grādos no gaļas pilnībā nevajadzētu atteikties.Tropiskajā klimatā vēl varot paniekoties.

pirms 8 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Ilze Zundāne

+9327

 
Gaļa satur dažas neaizvietojamās aminoskābes, tātad ar augiem tās u7zņemt nevar. Ir pierādīts, ka, lai organisms pie tām tiktu, tas "uzbrūk"pats sava zarnu trakta gļotādai un sanāk gandrīz vai tāds kanibālisma paveids. Kādu brīdi jau pamuļķoties var, bet, ja plāno radīt bērnus, tad nu gan nav prāta darbs-būs ģenētiskas mutācijas.
Tāpat to nedrīkst darīt vismaz līdz 18 gadu vecumam, jo ķermenis nav nobriedis.

pirms 8 gadiem  

Elīna Lāce, pirms 8 gadiem :

Nē - zinu, ka bērniem ir jāizaug, lai vispār apsvērtu vai kļūt par vegetārieti - mani vairāk pārņem interese vai vegetārieši un vegāni jūtas tik veselīgi un spēcīgi kā paši apgalvo, vai arī tomēr - ir tik vāji un paši sevi samocījuši - kā dzirdu no apkārtējo viedokļiem (pati neesmu nevienu vegetārieti redzējusi - nezinu kā viņi izskatās). :)

Egils Dālmanis, pirms 8 gadiem :

Tādi zaļi ar lielām ausīm un apauguši ar sūnu ;) :D

Aivis Svirskis™, pirms 8 gadiem :

Veģetārisms vai vegānisms nenozīmē to, ka automātiski cilvēks kļūst vājš vai sevi samocījis, vai pēkšņi jūtas spēcīgs un veselīgs. Viss ir atkarīgs no tā, kā cilvēks par sevi rūpējas un cik daudz uzmanības sev pievērš, par sevi parūpēties un nodrošināt sev pilnvērtīgu un daudzveidīgu, vitamīniem un minerāļiem bagātu uzturu, esot vegānam vai veģetārietim ir daudz sarežģītāk un grūtāk nekā visēdājam. Viens no Latvijas pazīstamākajiem veģetāriešiem un svaigēdājiem ir Dāvis Dudelis.

Aivis Svirskis™, pirms 8 gadiem :

Taču viņa, gluži tāpat kā lielākās daļas citu pazīstamu un slavenu veģetāriešu vai vegānu veselības un izskata noslēpums ir nevis atteikšanās no gaļas produktiem, bet gan smagi treniņi, sabalansēts un pilnvērtīgs uzturs, utt. Tādu pašu rezultātu var sasniegt ēdot pilnīgi visu un ievērojot mēru un rūpējoties par savu izskatu, nodarbojoties ar fitnesu, sportu, utt.

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.