Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Afasaa abcabc

+45

 
  • 8

    Atbildes

  • 1 balss
  • 3060 skatījumi

 

Atbildes (8)

 
Labākā atbilde
  • 4

    balsis

Valdis Tomsons

+27842

 
Nacisms-
nacionālsociālisms -a, v.; parasti vsk.; vēst.
1. Nacionālsociālistiskās vācu strādnieku partijas (1919-1945) ideoloģija, politika un praktiskā darbība, vācu fašisma izpausmes valdošā forma.

nacionālisms -a, v.; parasti vsk.
1. Patriotiskas jūtas, uzskati, nacionālā pašapziņa.
2. Visas šīs parādības pārāk sakāpinātā formā; šovinisms.
3. Nacionālās neatkarības ideoloģija un politika.

pirms 11 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 3

    balsis

Manuprāt skaidrojošās vārdnīcās ne visai pareizi skaidro nacismu vai nacionālsociālismu. Te minētajā piemērā, mēģina sasiet kopā ar fašismu, kas ir pavisam cits termins. Iespējams, ka nacionālsociālisms valstī, kurā ir daudz nacionalitāšu tīrā veidā nevar pastāvēt bez fašisma elementiem. Vispār jebkura centralizēta vara, kas nav anarhistiska, būtībā ir fašistiska.

manā sapratnē nacionālsociālisms no parastā padomju sociālisma īpaši daudz neatšķiras. Ja PSRS bija sociālisms priekš visām tautām, kas tajā bija, tad Vācijā sociālisms bija tikai priekš vāciešiem.

Krievi mūs sauc par naciķiem vai nacistiem, jo arī uzskata, ka visi labumi ir priekš latviešiem (patiesībā priekš pilsoņiem). Krievu formulējumā ir kļūda, jo pie mums nav sociālisms, bet kaut kāda demokrātija, vai pareizāk sakot partokrātija. tātad ja grib pareizi lietot vārdus, tad pie mums valda nacionālpartokrātija, vai ja gribam maigāk izteikties, tad nacionāldemokrātija.

pirms 11 gadiem  

unknown (Google), pirms 11 gadiem :

Fašims gan attiecas tikai uz itāļiem, manuprāt, pārējie ir nacisti. Cilvēki vispār fašimu nevietā lieto.

Māris Rudzītis, pirms 11 gadiem :

manuprāt, no Tālajiem austrumiem, kur 30-gados radās Krievijas Fašistiskā partija, fašisma vārds ieviesās Krievijā un PSRS, un tas tika attiecināts uz visiem Itālijas - Vācijas sabiedrotajiem.

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Vitalijs Reuka

+392

 
Vieglak skaidrolams būtu tā nacisms ir kara laika vācu izpausmes veids.Nacionālisms-piem cilveks patriots kas mīl savu zemi un visu valsti visus ta likumus.

pirms 11 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Nacionālisms ir mīlestība uz savu tautu. Vai mīlestība var būt par lielu. Vai tās var būt par daudz? Tas tiem, kas uzskata, ka nacionālismu var pārspīlēt.
Viena lo Latvijas (un ne tikai) problēmām ir tā, ka mums ir par maz nacionālisma. Sekojoši - par maz pašaizliedzīgas rīcības tautas labā.

pirms 11 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Nja, tur tā lieta, ka saprāts ir bezgalīgs, t.i., tam nav robežu :)

pirms 11 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Nu lai tā īsti varētu spriest par teorētisko nacionālsociālismu būtu jāpalasa attiecīga oriģinālliteratūra no tiem laikiem. Gan jau tā bija tikpat labi sarakstīta un pamatota kā PSRS par sociālismu un komunismu. Tas, ko tagad lasām, ir tikai vērtējumi un klišejas par to, kas ir bijis. Iespējams pareizi, iespējams, pārspīlēti, iespējams daudz kas noklusēts no tā, kas tur būtu parastam cilvēkam saprotams un pieņemams.

iespējams, ka nacismam tāpat kā socilālismam, demokrātijai, komunismam un kaut vai kristietībai teorija un ideoloģija cilvēkam ir saprotama, pieņemama un pat atbalstāma, tik ar to realizāciju praksē ir gājis kā vienmēr. Cilvēki ir cilvēki neatkarīgi no tā ar kādu ideoloģiju piesedzas. Vienmēr atradīs ko diskriminēt, nogalināt un visam atradīs pamatojumu. Pamatojumu kādu nogalināt var atrast visās ideoloģijās.

pirms 11 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

ivarsi

+11583

 
Nacionālisms: kad Tu esi PAR savu nāciju;
Nacisms: Kad Tu esi PRET citām nācijām.

pirms 11 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Aivis Svirskis™

+138773

 
Nav viens un tas pats, taču pārmērīgs nacionālisms ir ļoti tuvu tam, ko mēs no vēstures saprotam ar nacismu un ir bīstams sabiedrībai. Mīlēt un izjust piederību savai dzimtenei ir labi, ja tas viss notiek saprāta robežās.

pirms 11 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.