Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

kenaz

+11394

 
  • 5

    Atbildes

  • 3 balsis
  • 5677 skatījumi

Kā ārstēt apsaldējumus???

Veselība » Cits

Pirms 14 gadiem

 

Atbildes (5)

 
Labākā atbilde
  • 3

    balsis

Glupais

+2639

 
Apsaldētā ķermeņa daļa lēni jāsasilda. Ja apsaldēta roka vai kāja, to iegremdē remdenā vārītā ūdenī, tam pakāpeniski pielej siltāku, līdz ūdens t sasniedz 40°. Asinsrites uzlabošanai apsaldēto vietu ūdenī viegli masē. Ja apsaldēto vietu nevar iegremdēt ūdenī, to masē ar tīru, nomazgātu roku vai vati, kas samērcēta 40—70° spirta šķīdumā vai degvīnā. Pēc tam apsaldēto ķermeņa daļu pārsien un silti nosedz. Ja izveidojušies pūšļi, masēt nedrīkst. Arī pārdurt vai pārgriezt pūšļus nedrīkst. Nekādā gadījumā apsaldēto ķermeņa daļu ne drīkst sildīt pie uguns vai kāda karsta priekšmeta (jušanas traucējumu dēļ var rasties apdegums). ne arī berzēt ar sniegu (var ievainot ādu).

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Ja jūtat, ka esat apsaldējies,
- nekavējoties meklējiet pajumti;
- nokļūstot siltā telpā, novelciet ciešos un mitros apavus vai apģērbu no apsaldētām vietām,
- ietiniet apsaldētās ķermeņa daļas sausā apģērbā, izvairieties tās kustināt;
- var dzert siltu, cukurotu dzērienu.

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Strādāju V.Apdegumu centrā,kurā ir arī apsaldētie cilvēki.Ļoti daudz.Tātad netraumēt papildus tās vietas,smēres ,apsēji...Gaida,kamēr dzīst... Saites var mainīt ik pārdienu,vai griezties uzņemšanas nodaļā,kur sniegs palīdzību...
Jau jūtīgām kājām labi ir "suņa vilnas" izstrādājumi.Pārdod tirgos,kur tirgojas tantes.(Lai nepiemāna!)Vai pasūti individuāli,uzzini kam ir spalvains suns,kuru ķemmē utt.

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Indra (I.T.)

+14935

 
Mani atkal mācījuši ir šādi no senču gudrībām, aptuveni jau kaut kas līdzīgs ir. No vecās mammas - ja kaut kas ir apsaldēts (ja nav pūšļu), vispirms to vajag atģērbt (rokas, kājas), šo vietu sasilda ar ķermeņa siltumu - rokas iebāž padusēs , kājas ieliek otram padusēs, vai arī otram ir jāsasilda ar savu ķermeņa siltumu -, kad apsaldētās vietas ir pieradušas pie ķermeņa siltuma, viegli pamasē tās caur mīkstu audumu, lai veicinātu asinsriti. Nedrīkst berzt, jo tad nav izdarīt vēl sliktāk. Tālāk (ja tas ir viss ķermenis, to ietin siltās drēbes un zem segas, lai guļ nost) apsaldētās rokas vai kājas iemērc siltā ūdenī, sākumā tā temperatūrai jābūt ap 37-38 grādi, vēlāk to paaugstina līdz 40 un līdz 45. Pirms ūdenim pielej karstu klāt, apsaldētās rokas un kājas ir jāizņem no ūdens, lai neapdedzinātu. Tad ietin vislabāk vispirms mīkstā un plānā frotē dvielī, pa virsu vilnas zeķes vai cimdus, slimnieki ietin segās un dod dzert karstu dzērienu ar medu un mazliet šņabi.

pirms 14 gadiem  

Indra (I.T.), pirms 14 gadiem :

Man mācīja, ka kategoriski nevajagot sākumā neko smērēt vai ieziest, citādi var sataisīt vēl sliktāk. Šņabis (ļoti sausina) un roku krēmi (ķīmija), sviests ir galīgais un sliktākais variants, ka labāk tad taukus ziest tad, kad viss ir sasildīts. Ja apsaldējuma vietā ir pūšļi, visu dara tāpat, tikai pūšļus nedrīkst plēst vai citādi nicināt un šajā variantā jau jādodas pie ārsta.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Guntis Kalns

+4326

 
Atreferējums no "Pirmās palīdzības" rokasgrāmatas.
1. Ja iespējams, ievediet cietušo siltumā.
2. Uzmanīgi novelciet visu, kas var saspiest apsaldēto vietu (cimdus, gredzenus, zābakus, zeķes u.tml.). Sasildiet cietušo ķermeņa daļu vai nu ar rokām, vai ieliekot sev klēpī. Nosalušās rokas cietušais var iebāzt sev padusēs. Neberzējiet apsaldēto vietu, jo tā var bojāt ādu un audus.
3. Iebāziet apsaldēto ķermeņa daļu siltā (apm. +40 grādu) ūdenī. Pēc tam kārtīgi to nosusiniet un uzlieciet vieglu marles un vates pārsēju.
4. Paceliet un atbalstiet apsaldēto ķermeņa daļu, lai samazinātu tūkšanu. Nogādājiet cietušo slimnīcā.
Nenovietojiet apsaldēto ķermeņa daļu pie siltuma avota (sk. Glupā atbildi).
Nemēģiniet cietušo locekli sasildīt, ja pastāv briesmas, ka pēc sasilšanas tas var vēlreiz sasalt.
Neļaujiet cietušajam smēķēt.

pirms 14 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.