Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Jānis Ozols

+86

 
  • 4

    Atbildes

  • 2 balsis
  • 1805 skatījumi

 

Atbildes (4)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Uldis Segliņš

+103585

 
Tas tavs pa taisno iznāk ar līkumu. Vistaisnākais ceļš apkārt lodeveida objektam no viena punkta uz otru ir lielā riņķa līnija (plaknē, kurā abi punkti un lodes centrs). Ko tu domā pa taisno, droši vien ir romba līnijas kursi, vai kas tamlīdzīgs. Pamēģini uz globusa nostiept diegu savienojot tavus punktus, redzēsi.
Iemesls, kādēļ tev izskatās, ka lido ar līkumu, ir tavas iedomātās kartes projekcija. Nav iespējams lodveida virsmu attēlot uz plakanas virsmas nekropļojot vai nu leņķus, vai līnijas. Navigācijā bieži izmanto Merkatora projekciju, kur romba līnijas (kompasa kursi) attēlojas kā taisnas līnijas, kaut gan īstenībā ir loksodromi, kas tiecas uz poliem. Lieli objekti tiek pamatīgi izstiepti tuvu pie poliem (Grenlande 14 reizes mazāka nekā Āfrika, bet vienādi liela izskatās). Ja tu savukārt ņemtu lielā riņķa karti, tad jau savādāk izskatītos - taisnas līnijas attēlo visīsāko ceļu. Toties kustības kurss jānolasa pie katra vajadzīgā meridiāna.
Projekciju ir ļoti daudz, pēc vajadzīb

pirms 14 gadiem  

JanKa, pirms 14 gadiem :

Ja nu kāds ieinteresējas par karšu projekcijām, tad materiāls latviski: http://www.gis.lv/pdf/lekcija_06_karsu_projekcijas_kordinatu_sistemas_geodezis.pdf turpat gis.lv zem Materiāliem -> Ievads kartogrāfijā ir vēl kaudze interesantas lasāmvielas.

Jānis Ozols, pirms 14 gadiem :

Tajā materiālā paskatoties uz zemeslodi "no augšas" tiešām var redzēt, ka caur Grenlandi sanāk tuvāk.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Samshu

+246

 
Cik es esmu dzirdeejusi, tas droshiibas deelj- ja gadiijumaa buut nepiecieshama nolaishanaas/degvielas papildinaashana. Daudzas lidmashiinas lido arii speciaali paari Islandei/caur Islandi ar apstaashanos.

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Raimonds Silanžs

+47601

 
Apskaties Google earth un tur var redzēt, ka Grenlande ir gandrīz tieši ceļā starp Eiropu un Ziemeļameriku. Uz Kanādu var aizlidot gandrīz tikai pār Grenlandi.

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Valdis Tomsons

+27842

 
Sanāk tuvāk.

pirms 14 gadiem  

Jānis Ozols, pirms 14 gadiem :

Ja lido uz Rietumu krastu, tad jā. Bet, ja uz Austrumu Krastu (NYC, Miami), tad tomēr caur Grenlandi sanāk par apm. 500 km vairāk, nekā taisnā līnijā. Mērīju ar Google Earth.

JanKa, pirms 14 gadiem :

Kāpēc esi pārliecināts, ka uz Miami lido pāri Grenalandei?

Jānis Ozols, pirms 14 gadiem :

Redzēju iekš http://www.flightradar24.com

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.