Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

ivarsi

+11583

 
  • 3

    Atbildes

  • 1 balss
  • 3237 skatījumi

Kurš CSN punkts nosaka, ka pa gājēju pāreju aizliegts braukt (šķērsot ielu) ar velosipēdu?

Auto un transports » Drošība

Dzirdēti daudzi apgalvojumi, ka gājēju pāreju velosipēdists drīkst šķērsot, tikai stumjot velosipēdu. Ātrumā pameklējot CSN, precīzu atbildi neieguvu

Pirms 13 gadiem

 

Atbildes (3)

 
Labākā atbilde
  • -1

    balsis

JanKa

+80131

 
Nav vienozīmīgi pateikts jā vai nē, var izlobīt gan vienu gan otru variantu, papildinot Āra rakstīto, par slikto velospidistiem ir arī šis punkts:
159. Transportlīdzekļa vadītājam, tuvojoties neregulējamai gājēju pārejai, jāsamazina braukšanas ātrums vai jāaptur transportlīdzeklis pirms gājēju pārejas, lai DOTU CEĻU GĀJĒJIEM, kas šķērso brauktuvi pa gājēju pāreju vai iziet uz tās, ja tie varētu tikt traucēti vai apdraudēti.
-Velosipēdists nav gājējs kamēr min pedāļus un nav jādod ceļš viņam.
Taču no otras puses ir šis punkts:
38. Transportlīdzekļa vadītājam ir šādi pienākumi:
38.4. DARĪT VISU IESPĒJAMO, lai NETIKTU apdraudēti citi ceļu satiksmes dalībnieki, it sevišķi mazāk aizsargātie (gājēji un velosipēdu vadītāji);
-nedodot ceļu velosipēdistam tiek pārkāpts šis noteikumu punkts

pirms 13 gadiem  

Āris Seisums, pirms 13 gadiem :

Tas vairāk nozīmē, ka viņam ir jābremzē, jāizvairās un vēl nezin, kas, bet, ja aizķers velosipēdistu, tad, diemžēl, velosipēdists pats būs vainīgs :(

gv9000, pirms 13 gadiem :

Darīt visu iespējamo ir pieprasīts arī citos likuma punktos, bet tas ir ļoti pakārtots jautājums.
Jāskatās arī no otras puses: jebkuram satiksmes dalībniekam ir tiesības uzskatīt, ka arī pārējie satiksmes dalībnieki ievēros CSN normas. Un arī kraukšķīšiem-pašnāvniekiem Ceļu Satiksmes Noteikumi būtu jāzina.

Sen jau policijai vajadzētu sodīt tos, kas brauc pa ielām bez vadītāja apliecības.

500

Labākā atbilde
  • 4

    balsis

Āris Seisums

+39681

 
To nosaka CSN 1.21 pants "gājēju pāreja - brauktuves daļa, kas apzīmēta ar 530. un 531.ceļa zīmi un (vai) 931.ceļa apzīmējumu un paredzēta gājēju pāriešanai pāri brauktuvei;"

Kas ir gājējs n osaka Ceļu satiksmes likums:
1.10 punkts "gājējs — persona, kas pārvietojas pa ceļu kājām vai invalīdu ratiņos. Šis termins neattiecas uz personām, kas veic darbus uz brauktuves, un uz satiksmes regulētājiem;"

Savukārt punkts 1.32 nosaka, kas ir velosipēds; "velosipēds — transportlīdzeklis, kas paredzēts braukšanai, izmantojot uz tā esošā cilvēka muskuļu spēku (izņemot invalīdu ratiņus). Velosipēds var būt aprīkots ar elektromotoru, kura jauda ir ne lielāka par 0,25 kW;"

Tētad, kamēr tu brauc, tu brauc ar transporta līdzekli, kas uz gājēju pārejas nekādas priekšrocības tev nedod. Ja tu stum, tad esi gājējs un vari izmantot pāreju ar tās priekšrocībām.

pirms 13 gadiem  

ivarsi, pirms 13 gadiem :

Kas nav aizliegts, tas ir atļauts. Vārds 'paredzēts' tāds nesaistošs.
Respektīvi: velobraucējam nav _priekšrokas_, tā?

ivarsi, pirms 13 gadiem :

Un bērnus ratiņos?

aina lindemane, pirms 13 gadiem :

Āris Seisums taču ļoti skaidri pateica,ka priekšroka tev ir tad,ja tu velosipēdu stum pie rokas,jo tad tu esi gājējs. Ja tu uz viņa brauc,tad esi transportlīdzekļa vadītājs un nekādas priekšrokas uz GĀJĒJU pārejas tev nav!!!
Tātad,ja gribi priekšroku,stum riteni pie rokas. Ja uz viņa brauc, tev ir priekšroka uz veloceļiņa, pārējās vietās tev ir tādas pašas priekšrocības un pienākumi kā citiem transportlīdzekļu vadītājiem.

gv9000, pirms 13 gadiem :

Velobraucējiem priekšroka ir tikai vienā gadījumā! Tikai tad, ja velobraucējs krustojumā brauc taisni (gar malu), autovadītājam ir jādod tam ceļš, ja autovadītājs grib nogriezties pa labi. Visos citos gadījumos velosipēdists ir parasts satiksmes dalībnieks ar transporta līdzekli un tam nav nekādas priekšrocības. Arī tad, ja veloceliņš šķērso ceļu - tur NAV velosipēdistu priekšrokas!!!

aina lindemane, pirms 13 gadiem :

bērni ta te pričom ratiņos? Vai tad bērni brauc,viņi griež pedāļus ratiņos? nē, bērnu ratiņus stum GĀJĒJS. Tātad bērnu ratiņi ar stūmēju ir gājējs, tāpat kā ratiņsomas stūmējs.
Vēl varētu diskutēt,kas ir braucējs uz skrituļslidām vai skrituļdēļa. CSN par tiem klusē

aina lindemane, pirms 13 gadiem :

to vr73: Palasi CSN, tur teikts, ka labais malējais stāvoklis uz brauktuves pirms nogriešanās jāieņem tā,lai neviens (arī velosipēdists) tur nevar izspraukties cauri. Nu bet ja ir sprauga izveidota un viņš izspraucas,virsū jau tam nebrauksi, jālaiž ir.

JanKa, pirms 13 gadiem :

vr73, pāris nopietnasneprecizitātes:
1.Ir jāpalaiž velosipēdisti nogriežoties gan pa labi, gan pa kreisi (CSN 138).
2.Velosipēstiem ir priekšroka vēl vienā gadījumā - braucot dzīvojamā zonā (CSN 154)
3. Velosipēds nav parasts satiksmes līdzkeklis, kaut vai tāpēc, ka tam ir atļauts braukt pa ietvi.

500

Labākā atbilde
  • -1

    balsis

Gatis Puļčs

+20

 
Pashaa teikumaa jau tev ir atbilde.............:"gaajeeju paareja", taa NAV paarbrauktuve,un punkts!!!
Taa ka kaap nost no sava ciskadrillja un laacho pa to ar kaajaam!!!!

pirms 13 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.