Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

unknown

+3680

 
  • 4

    Atbildes

  • 0 balsis
  • 7896 skatījumi

Vārbūt kāds zin, kā vienkārši mājas apstākļos pagatavot jāņogu vīnu?

Ēdieni un dzērieni » Alus, vīns un stiprie alkoholiskie dzērieni

Tieši interesē, vai vajag kaut kādu speciālu raugu un traukus, jo meklēju internetā, bet tur neko vienkāršu neatradu. Zinu, ka cilvēki taisa mājās bez visādiem speciāliem piederumiem.

Pirms 12 gadiem

 

Atbildes (4)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Egils Dālmanis

+81191

 
Atbildes sīkāk var izlasīt vīndaru forumā www.kooperativs.lv Piederumi vīndaru veikalos http://www.majasvins.lv/
Vīnu darina pavisam vienkārši ;)
Izspiež sulu/ vēlams ogas atdalīt no kātiņiem un sēkliņas pārāk nesaspaidīt /Lai izvairītos nonevēlamām baktērijām ,sulas spiešanai var izmantot arī tvaika katlu vai sulu uzkarsēt ,bet ne vārīt.
Raugu var nopirkt vīndaru veikalos.Es lietoju EC 1118 un esmu apmierināts,jo tam ir tā sauktais "killer efekts" ,kas iznīcina visādas nevēlamas baktērijas .
Sulu pagaršoju vai nav ellīgi skāba un ja vajadzīgs pašķaidu ar vārītu atdzesētu ūdeni.Lielā traukā pieberu cukuru un izškīdinu maisot ar koka karoti.Cukuru sākumā pieberu pēc garšas ,lai ir pasalda sula,jo tik un tā tas viss norūgs un būs jāpapildina pēc laika.Pildu stikla balonā,bet ne līd zaugšai ,joi jārēķinās ,ka vēl nāks klāt cukurs un sākumā ,kad ir straujā rūgšana ir labi ,ka biezumiem ir ,kur palikt.Katram gadījumam var ielikt mutesbļod'
a ,lai ,ja skrien pāri tiem biezumiem ir ,

pirms 12 gadiem  

Egils Dālmanis, pirms 12 gadiem :

vieta.Lai izvairītos no tādām nepatikšanā,pa laikam balonu apmaisu ,nogremdējot uzpeldējušo biezumus.Kad trakā rugšana pāru ,vajag pagaršot vai cukurs nav jau izrūdzis un ja ir skābs pievienot vēl.
Sākumā,ērtības labad , korķa vietā lieku vates tamponu,kuru vēlāk nomainu pret gaisa slēdzi ar ūdeni.
Tā pamazām uzmanot pēc gada vai vairāk būs gatavs ;)
Sīkāk un precīzāk ir aprakstīts vīndaru grāmatās,kuru ir ļoti maz.Piereģistrējoties www.kooperativs.lv var ieiet viņu "Grāmatu plauktā "un palasīt.

unknown, pirms 12 gadiem :

Dumjš jautājums, bet vai parasto raugu nevar izmantot?

Egils Dālmanis, pirms 12 gadiem :

Necep jau maizi ;) Teikšu kā ir - neesmu ko tādu mēģinājis ,bet varētu būt ,ka tā maizes rauga garša būs jūtama arī gatavajā vīnā.Esmu raudzējis vispār bez rauga ar tā saucamajiem mežraugiem ,kas ir uz katras ogas vairumā.Neviens jau sulai raugu neliek ,bet tā pati siltā vietā sarūgst.Padomju laikos nekādu glauno raugu nebija un tā pat ar mežraugiem arī raudzējām.Sanāca tīri labi vīni;)
To sauso vīna raugu vajag vienreiz nopirkt un pietiks ilgam laikam.Glabāju paciņu slēgtā burkā,saldētavā.

Māris Rudzītis, pirms 12 gadiem :

maizes raugs kvasam/alum der, bet vīnam ne.
Smalki vīndari izvēlas raugu atkarībā no produkta un vēlamā rezultāta. Var nopirkt vīna raugu - piem., "Kurmī"- tur gan bija pudelēs koncentrāti, var pirkt vienu (~3 Ls) bet tos var mājās savairot un kādu laiku ledusskapī uzglabāt.
Kādreiz arī ābolu vīna raudzēšanai izmantoju savvaļas raugus, ko ieguvu no vīnogām vai jāņogām: sauju ogas (vēlams, riktīgi gatavas) aplej ar viegli iecukorotu ūdeni, kad uzrūgst, tad lieto.

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Āris

+22646

 
Vēl viens variants:3kg jāņogu aplej ar 2l vāroša ūdens,pēc atdzišanas pievieno vīna raugu.Pēc 24h pievieno cukura kausējumu 1750gr uz 1l ūdens,24h vēlāk nospiež,uzpildot ūdeni līdz 5l un ļauj norūgt zem slēguma.Ja gribi uzbūvēt deserta vīnu tad pēc ātrās rūgšanas/apm.3mēneši/pievienosi cukuru pēc vajadzības un tad būs lēnā rūgšana.Var saldināt arī pēc rūgšanas izbeigšanās.Parasti tad vīnu arī pastarizē lai likvidētu palikušās rūgšanas baktērijas.Lai labi garšo!

pirms 12 gadiem  

Āris, pirms 12 gadiem :

Var vīnu saldināt arī tad kad tas ir gatavs,norūdzis.

Āris, pirms 12 gadiem :

Un protams vislabāk raudzēt stikla balonā,jo tad nepaņems no apkārtējās vides liekas smaržas un tad arī garšas.

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Āris

+22646

 
Lai notiek,atskaites punkts būs 1,5kg jāņogu.No viņām vai nu izspiež sulu vai aplej ar vārošu ūdeni,lai vēlāk iegūtu sulu.Kad atdzisusi pievieno vīna raugu,pēc 24h 600gr cukura uz litra ūdens un tik daudz ūdens lai kopā būtu 5l,pēc tam ļauj norūgt zem noslēguma.Noslēgums jāsaprot kā ūdens slēgs vai vienkārši ne pārāk stingri aizskrūvēts korķis.Veiksmi!!!

pirms 12 gadiem  

unknown, pirms 12 gadiem :

PALDIES!!!

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Āris

+22646

 
Paskaties lūdzu mazliet atpakaļ vēsturē,uz šo jautājumu jau atbildēju.

pirms 12 gadiem  

unknown, pirms 12 gadiem :

Kad rakstīju jautājumu, neko līdzīgu neatradu, bet labi, uzmeklēšu... :)

unknown, pirms 12 gadiem :

hmm...atradu, bet vai var iesācējam sīki paskaidrot ;) Lūdzu!

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.