Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283674 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Ilze Zundāne

+9327

 
  • 5

    Atbildes

  • 3 balsis
  • 1729 skatījumi

Kas bija par iemslu tam, ka latvieši, ejot ciemos, sāka nest līdz 'kortelīšus"?

Ēdieni un dzērieni » Alus, vīns un stiprie alkoholiskie dzērieni

Pirmās Brīvvalsts laikā šāda paraduma nebija. Toreiz cienīja saimnieku. Ja nama saimnieks bij paredzējis vakaru "pirātu stilā", tad uz galda bija rums. Tagad katrs atstiepj savu "butiļonku"un nevērt to vaļā it kā nav pieklājīgi, bet, ja atver visas atnestās pudelles...un kādam ienāk prātā bik no visām iegaršot... GRAUJOŠAS "POHAS'UN CITAS ŠAIZES GARANTĒTAS.

Pirms 11 gadiem

 

Atbildes (5)

 
Labākā atbilde
  • 3

    balsis

Egils Dālmanis

+81191

 
Nu nezinu gan vai agrāk, pirmās brīvvalsts laikā ,tā nedarīja ...? Iespējams katrā draugu lokā ir savi paradumi.Neatceros ,ka mūsu mājā kāds no viesiem būtu bijie piedzēries.Arī viesu atnestais alkohols ne vienmēr tika atvērts atnešanas reizē ,bet galdā uzlikts gan.Neatvērtās pudeles sagaidīja kādu nākamo tikšanos ,kad kopīgi tika nobaudītas.

pirms 11 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Vai tik nav no tā laika , ka alkohols bija defecīts. Agrāk tik traki nedzēra, tagad varbūt baidās, ka būs pa īsu. Bet, ja tā nopietni, domāju, ka paņem mēriņu līdz tikai aiz pieklājības .lai atvieglotu namatēva maciņu, jo uzklāt galdu nav nemaz tik lēts pasākums. Ja godīgi, es atbalstu un daru tieši tāpat, lai gan alkoholu nedzeru principā.

pirms 11 gadiem  

Ilze Zundāne, pirms 11 gadiem :

Man te tikko viens ciemiņš pastāstīja, ka tas esot no vācu laika, kad alkohols bijis uz kartītēm. Vēsture atkārtojas, bet 2.x jau kā farss-mums tak reiz Liepājas šķīstošā kafija bij uz taloniem-1 bundža gadā. Kad gājām ciemos pie kaimiņiem uz kāršu vakaru, bērām maisiņā tik karotītes, cik paši izdzersim. Bet tak izdzīvojām!!!:D

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Ivars Magone

+35227

 
Katrai tradicijai ir racionāls pamats un modes tendenču piesitiens. Bija laiks, kad alkahola cena pret ienākumiem bija jūtama. Kortelīšu piedāvājums ar bija daudzveidīgs. Tā tas aizgāja.
Atnesto pudeli nebūtu jāliek galdā, bet tās vietā jāuzcienā ar ko līdzvērtīgu no sava dzērienu klāsta. Pie mums ielej visiem neskatoties cik glāzē, citur papildina tikai tukšās glāzes.

pirms 11 gadiem  

Ilze Zundāne, pirms 11 gadiem :

Apsveicama ir tradīcija papildināt tikai tukšās glāzes.

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Māris Rudzītis

+36739

 
Interesants jautājums, ja vien tā ir taisnība.
Domāju, kā Egils: Ir dažādas kompānijas. Proletariāta vai mednieku dzīres var tīri labi notikt arī bez mājas un mājastēva. Un tādu mājastēvu, kas var sagādāt paša gatavotu muciņu alus (augšminēto pirkto rumu uzskatu jau par izvirtīgu tās aizvietotāju), skaits mēdz sarukt.
Otrs iemesls: veikala dzērienu daudzveidība, kur katrs var izvēlēties sev tīkamo vai vieglāk panesamo. Līdz ar to tradīcijai ir iemesls mainīties.

pirms 11 gadiem  

Egils Dālmanis, pirms 11 gadiem :

Es vēl turos un savus viesus varu pacienāt ar kādām 7 škirnēm mājas vīna,lai gan pats tik pat kā alkaholu nelietoju,bet gatavošana ir hobijs un prieku sagādā dāvināšana un cienāšana :)

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Pareizi, tradīcījas jātur godā un nevar pārtraukt.

pirms 11 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.