Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Kārlis Vakars

+312

 
  • 5

    Atbildes

  • 0 balsis
  • 1408 skatījumi

Jautājums meditācijas ekspertiem.

Veselība » Garīgā veselība

Vai varat ieteikt labas meditācijas, varbūt pašhipnozes tehnikas kuras pārtrauc neapstādināmu sarunu ar sevi un nebeidzamu domu plūsmu ?

Pirms 12 gadiem

 

Atbildes (5)

 
Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Kas ir meditācija? Vienkārši.
Viss ir vienkārši, kamēr vien tu šo lietu pārzini. Ja tas, kas jādara, ir kas pavisam jauns, nezināms, nepārzināms, tad nemaz nav vienkārši.
Lai arī man pašai meditācija ir kļuvusi par ļoti vienkāršu un saprotamu lietu, kopumā pieminot meditāciju publikā uzreiz ir tāda dīvaina reakcija. Nav vienkārši saprotams, kas tas ir, ļoti bieži saista to ar kaut kādām sektām. Bet no otras puses – cilvēkiem dikti interesē!
Man pašai liekas (un šajā blogā es stāstu tikai to, kas man liekas patiess, bet protams, patiesība ir subjektīva), ka meditācija nav jau nekāda galīgi ķerot ļautiņu īpatnība. Gluži otrādi, meditācija ir ļoti labs instruments katram cilvēkam. Īpaši vilinoši tas varētu likties mūsdienu stresa pārņemtajiem cilvēkiem, jo meditācija ir vienkārši kolosāls veids, kā nomierināties, pieklusināt uzmācīgas domas, atrast atelpu, arī labs veids kā risināt iekšējās problēmas.
Ja man ir viegli paskaidrot, kāpēc meditācija būtu derīga, tad ļoti, ļoti grūtāk, ka

pirms 12 gadiem  

Kristīne Barbare, pirms 12 gadiem :

Ja man ir viegli paskaidrot, kāpēc meditācija būtu derīga, tad ļoti, ļoti grūtāk, kas tad tas īsti ir. (Bet esmu jau trenējusies, piemēram, skaidrojot kas ir meditācija savai omītei ) Īsumā un visprecīzāk sakot – meditācija ir izmainīts apziņas stāvoklis. Steidzīgiem prātiem tā noteikti ir prāta apklusināšana, ieklausīšanās savā iekšējā klusumā. Tas ir arī veids kā analizēt savi un sakārtot savas sajūtas un noslēptās sajūtas risināt. Ja joprojām nav skaidrs, kas tieši meditācija ir, ieteiktu mēģināt saprast pašiem, to izmēģinot. Apsēsties mierīgā vietā un ļaut visām, visām, visām domām aizplūst tālu prom no sevis, sajust mieru sevī un ap sevi, sajust klusumu, ieklausīties klusumā.
Ir daudz ļaužu, kas stāsta kā ir vispareizāk meditēt, bet ir viens joks – nav nekāda viena pareizā veida kā meditēt. Pirmām kārtām katrs cilvēks ir individuāla personība, katram patīk un ir ērtāk pa savam veidam. Nevajag iespiesties rāmīšos ar nosaukumiem “šitā ir pareizi”, pareizi ir tā, kā iekšējā sajūta un intuīcija saka. Turklāt ir ļoti daudz dažādu veidu, tehniku un katrā garīgajā novirzienā meditācijas ir savādākas. Protams ir dažādi noteikumi un ieteikumi, lai meditācija iznāktu pēc iespējas labāka un noderīgāka, arī lai cilvēks neizdara kādas aplamības, kas var atstāt paliekošas sekas.

Kristīne Barbare, pirms 12 gadiem :

irmām kārtām ir aktīvās meditācijas, tur notiek kaut kāda veida kustēšanās, piemēram deja, kārtīga izdziedāšanās, jā arī tā var tikt saukta par meditāciju. Meditācija var būt rāma sēdēšana un klausīšanās klusumā, sevī, nedomāšana. Meditācija var būt vadīta, tāda, ka kāds saka priekšā, kas jādara, kas jāiztēlojas. Piemēram kāds saka – dziļi ieelpo, pamazām nomierinies un ļauj visām domām aizplūst prom, iztēlojies, ka atrodies kādā drošā un tev mīļā vietā – un tā tik tālāk turpina. Var nopirkt arī šādus diskus, kur ierunātājs tevi vada cauri meditācijas procesam. Meditācija var būt gan pilnīga nedomāšana, prāta atbrīvošana no domām (jā, tas ir iespējams, un tas ir ļoti patīkami, bet nē, tas nav paliekoši, tas prāta spējas tikai uzlabo), gan arī vizualizēšana un iedomāšanās (iedomāties savu ķermeni un tad piepildīt to pilnu ar gaismu un maigu siltumu, redzēt kā visu putekļi, netīrumi un samezglojumi izšķīst šādā gaismā).
Meditācijām var būt dažādi atribūti: īpaši elpošanas veidi, mūzika, mandalas, dažādi simboli, mantras, īpašas kustības vai stāvokļi (arī mudras). Nekas no minētā nav obligāts, taču izmantojot tā var būt ļoti būtiska un svarīga meditācijas sastāvdaļa. Iesākumam iesaku izmantot mūziku. Un arī neieteiktu meditēt uz konkrētu cilvēku fotogrāfijām, arī uz simboliem, bildēm, vai jebko citu, par ko nezināt, ko tas īsti nozīmē, meditēt nevajadzēt.
Vai tagad man vajadzētu nepārtraukti meditēt? Nekādā gadījumā! Neskrieniet pa priekšu! Kas par daudz, tas par skādi, taču 20 minūtes dienā būs pat ļoti veselīgi un derīgi. Taču pārcenšanās var arī nodarīt kaitējumu. Ļoti būtiski ir nepazaudēt saiti ar realitāti un zemi, tāpēc pirms meditācijas būtu vēlams tā kā iezemēties (sajust saiti ar zemi, līdzīgi kā koka saknes iesakņojas zemē), bet pēc meditācijas vienmēr atgriezties pilnībā atpakaļ realitātē, tā ka jūti, redzi un pilnīgi skaidri saproti un apzinies apkārt notiekošo. Ja ir grūtības atgriezties, atkal der iezemēties, var iztēloties kā no muguras noslauka visu lieko, kā arī apēst kādu sīkumu, vai aptaustīt ko ļoti reālu.
Ceru, ka kopumā kļuvu skaidrāks, kas tā tāda meditācija īsti ir. Un noteikti iesaku pamēģināt. Katru dienu 20 minūtes patiesa miera var dot ļoti daudz.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Meditācija- tas ir izmainīts apziņas stāvoklis, kurš tiek apzināti izsaukts.
Meditācija ir paņēmiens, kā savu Garīgo enerģiju savienot ar Kosmosu. Ārstnieciskā variantā enerģijas maiņa (atmodināt savu enerģiju), pamodināt kundalinī enerģiju.
Pašlaik literatūrā ir nostiprinājies tāds rietumu ekvivalents kā „transs”. Bez tā kā sinonīmu meditācijai var lietot tādus jēdzienus, kuri bija pazīstami pat viduslaikos filozofiskajos traktātos kā „vērošana” vai „sevis vērošana”, vai arī, kā kāda objekta „vērošana domās”.

Visos gadījumos ar vārdu meditācija apzīmē ilgstošu apcerēšanu, kāda priekšmetu, procesa, parādības, kas tiek veikta dziļā prāta un psihes koncentrācijas stāvoklī.
Pamēģiniet ilgstoši domāt par kādu priekšmetu un jūs ievērosiet, ka domas jaucas un tiek pārnestas uz citiem priekšmetiem vai parādībām. Tā kā apziņa pārslēdzas uz citām lietām, daudzas pirmā priekšmeta īpašības tā arī netiek atklātas, un lai atgrieztos pie šī priekšmeta analīzes ir jāpieliek zināmu piepūli.
Būt

pirms 12 gadiem  

Kristīne Barbare, pirms 12 gadiem :

Būtu labi, no vienas puses, neizjūtos sasprindzinājumu, apcerēt tā, lai neviena no apceramā priekšmeta īpašībām nepaliktu neatklāta, bet no otras puses- saņemt maksimāli daudz informācijas pēc iespējas īsākā laikā. Tas viss prasa domāšanas līmeņa paaugstināšanu, pāreju uz augstākiem apziņas slāņiem, kas arī tiek panākts ar meditācijas starpniecību.

Starp prāta sasprindzinājumu un meditatīvu stāvokli nav nepārvaramas aizas, atšķirība slēpjas koncentrēšanās kvalitātē. Meditācija ir neierasta spēka un veida uzmanības fokusēšana, kad cilvēks it kā pilnībā saplūst ar priekšmetu vai procesu.
Meditācijas laikā cilvēks it kā izlaužas līdz dziļākajiem un slēptākajiemapziņas slāņiem, līdz savam tā saucamajam augstākajam „Es”.


Sāk aktīvi strādāt apziņas plāni, sāk strādāt intuīcijas mehānismi, un jautājumi saņem zibenīgas atbildes un precīzu risinājumu. Citreiz to sauc arī par ekstāzi un apgaismību.


Meditatīvs stāvoklis - tas ir padziļināts koncentrētas psihes un apziņas stāvoklis, kas tiek izsaukts un notiek noteiktu psihofizisku procesu secībā, kas saplūst vienotā nepārtrauktā procesā.


Plašā izpratnē meditācija no pašiem senākiem laikiem Austrumos tika uzskatīta par pašizpausmes līdzekli, kas ļauj līdz ar to realizēt cilvēka slēptākās iespējas . Tā ekstāze un apskaidrība- nav vienīgās meditācijas sekas. Citi augļi, piemēram, stereotipu maiņa, cilvēka uzvedības maiņa, dziedināšana.


Citā ne tik plašā kontekstā, ar meditāciju tiek saprasts speciāli vingrinājumi, kuri domāti apziņas un psihisko spēju paplašināšanai, to attīstību uz to vai citu pusi.

Meditācijas ietekme
Meditatīvo vingrinājumu rezultāti ir daudzveidīgi, lai gan dažādiem cilvēkiem tie izpaužas dažādi, un pati attīstība iet dažādos virzienos, izejot no katra cilvēka iedzimtajām spējām. Sistematizējot pozitīvo ietekmi uz cilvēku var izdalīt tādus aspektus.

1) intelektuālo spēju paaugstināšanās, atsevišķu procesu, analītisko spēju attīstīšanās, pāreja no deduktīvas uz induktīvu domāšanu un otrādi;
2) dziļa miera sajūtas izstrādāšanās, psihes atjaunošana, paaugstinās spējas psihiskā darbības pārvaldē, psihisko saslimšanu ārstēšana;
3) atmiņas uzlabošanās, bezmiega likvidācija;
4) organisma vispārēja atveseļošanās, funkcionālu traucējumu profilakse, organisma izturības paaugstināšanās pret dažādām saslimšanām;
5) estētiskās gaumes paaugstināšanās, harmonijas, skaistuma izjūtu attīstīšanās;
6) ekstrasensoro spēju izstrāde, pārdabisko spēju rašanās.

Izmēģināsim praksē.

Sāciet praktizēt vienu ļoti vienkāršu metodi vismaz sešas reizes dienā. Katru reizi tam nepieciešama pusminūte. Tā ir visīsākā meditācija pasaulē! Taču tā ir jāpilda pēkšņi - tur ir tās būtība. Ejot pa ielu jūs pēkšņi atceraties. Apstājieties, apstājieties pilnīgi, nekādu kustību. Esiet klātesoši pus minūti. Lai kāda būtu situācija, apstājieties uz pus minūti un vienkārši esiet liecinieks tam, kas notiek. Pēc tam atsāciet kustību. Sešas reizes dienā. Var darīt vairāk reižu, bet ne mazāk - jūs vairāk atklāsieties. Tas jādara pēkšņi. Ja jūs pēkšņi apstāsities klātesošs, visa enerģija mainīsies. Prāta darbības nepārtrauktība pēkšņi apstājas. Tas notiek tik pēkšņi, ka prāts tai mirklī nepagūst radīt jaunu domu. Tam nepieciešams laiks, bet prāts ir pārāk dumjš. Vienalga kur jūs to atcerēsities - sapurinieties ar visu savu būtību un apstājieties. Ne tikai jūs to apjautīsiet. Drīzumā jūs sajutīsiet, ka citi apzinājušies jūsu enerģiju - ka kaut kas ir noticis; jūsos ienāk kaut kas nezināms.

Vienkārši skatieties debesīs
Meditējiet uz debesīm. Kad jums ir laiks, vienkārši nogulieties zemē un skatieties debesīs. Lai tā ir jūsu apcere. Ja gribat lūgties, lūdziet debesīm. Ja meditēt - meditējiet uz debesīm. Brīžiem ar atvērtām, brīžiem ar ciet acīm. Debesis ir tikpat lielas gan ārpusē, gan iekšpusē. Mēs stāvam uz sliekšņa starp iekšējām un ārējām debesīm. Abas ir bezgalīgas.

Mēs stāvam uz sliekšņa un jebkurā mirklī varam izšķīst. To darot uz ārpusi, iznāks lūgšana, savukārt uz iekšieni - meditācija. Abos gadījumos jūs izšķīstat. Šīs debesis nav divas dažādas. Tās ir divas tikai tādēļ, ka jūs stāvat uz sliekšņa. Jūs esat sadalošā josla. Kad jūs izzudīsiet, izzudīs arī šī līnija.

Smieklīgās grimases
Ir daudz senu meditāciju, kurās izmanto sejas šķobīšanu. Jūs to varat pārvērst par meditāciju - Tibetā tā ir viena no senākajām tradīcijām.

Paņemiet lielu spoguli. Nostājieties spoguļa priekšā kails, šķobieties, dariet jocīgas lietas un vērojiet. Pēc 20-30 minūtēm jūs pamanīsiet, ka esat no tā atšķirti. Ja tas nenotiek, mēģiniet ko citu.

Jūs iegūsiet lielu atbrīvošanos, un redzēsiet sevi nevis kā ķermeni, nevis kā seju, bet gan kā apziņu. Tas palīdzēs.

Spilvena dauzīšana
Kad jums ir dusmas, nav nepieciešams tās uz kādu virzīt; vienkārši niknojieties. Lai tas kļūst par meditāciju. Viens pats ieslēdzieties istabā un niknumam izpausties, cik vien tas spēj. ja jūtat, ka spējat kādu sasist, ņemiet un sitiet spilvenu. Dariet visu, ko vēlaties; spilvens nekad nepretosies. Ja gribat nosist spilvenu, ņemiet nazi un nogaliniet to! Tas stipri palīdz. Grūti iedomāties, cik ļoti spilvens palīdz. Vienkārši sitiet, kodiet un svaidiet to. Ja esat pret kādu agresīvi noskaņoti, uzrakstiet uz spilvena viņa vārdu vai piestipriniet fotogrāfiju. Jūs sajutīsieties muļķīgi un stulbi, bet niknums arī ir muļķība. Jums ar to nekas nav jādara. Lai tas ir, un baudiet to kā enerģētisku fenomenu. Tas ir enerģētisks fenomens. Ja tas nevienu neskar, tad tajā nav nekā slikta. Kad jūs to arvien no jauna pamēģināsiet, jūs ieraudzīsiet, ka doma kādam nodarīt pāri pazūd. Lai tā kļūst par ikdienas praksi - tikai 20 minūtes no katru rītu. Un pēc tam vērojiet visu dienu. Jūs kļūsiet nosvērtāks, jo enerģija, kas kļūst par niknumu, tika atbrīvota; enerģija, kas kļūst par indi, no sistēmas ir atbrīvota. Nodarbojieties ar to vismaz divas nedēļas; jau pēc nedēļas jūs izbrīnīti atklāsiet, ka nevienā situācijā nerodas niknums. Vienkārši pamēģiniet

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

vienkārši atslābsti un baudi skaistumu, nedomā par tehniku.. :) tas sākumā traucē tieši, ka cenšas koncentrēties uz nedomāsanu! :) tā ir domāšana par to, ka nedomāt! (giggle) mēgināšu ko atrast...

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Māris

+9765

 
nemuļķojies un netērē laiku,tev labāk ir jāmeklē profesionāļu palīdzība,ej pie ģimenes ārsta lai viņš dara ko lietas labā,lai nosūta tevi pie kāda speciālista

pirms 12 gadiem  

Kārlis Vakars, pirms 12 gadiem :

varbūt tādi gudrinieki kā jūs nemaz neapzinas ko es vēlos pajautāt.
lielākajai daļai cilvēku ir tāda nosliece nepārtraukti ielikt apkārt notiekošās lietas vārdos.
manuprāt muļķošanās manā gadījumā bija uzdot šo jautājumu pajauta.lv

500

Labākā atbilde
  • -1

    balsis

-6290

 
Beidz pļūtīt un sāc domāt.

pirms 12 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.