Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Uldis

+933

 
  • 4

    Atbildes

  • 3 balsis
  • 2064 skatījumi

Garīgā veselība un novirzes- ja "streiko" nervi, kā to izmērīt?

Veselība » Garīgā veselība

Gan raugoties no personīgās pieredzes tuvinieku lokā, gan spriežot pēc paziņu nostāstiem, pastāv ievērojams risks saņemt patiesajam veselības stāvoklim neadekvātu diagnozi gadījumos, ja cilvēkam sāk "streikot" nervi vai tiek pārdzīvots kāds negadījums vai krīze personīgajā dzīvē.

Tas, ko parsti dzirdam ikdienā par šādiem cilvēkiem, ir tiem piedēvētās diagnozes "šizofrēniķis", "paranoja" un varbūt vēl kas cits, tomēr pastāv lielas aizdomas, ka šādas diagnozes uzstāda vai, nu, konkrētās personas kaimiņi, vai arī ne sevišķi iejūtīgi dakteri un paziņas, to nespējot pamatot ar konkrētiem rādītājiem, bet gan tikai personiski subjektīviem novērojumiem. Un patiešām, kurā brīdi cilvēka dusmu lēkmes vai uz sabiedrības iegribām vai vairākuma viedoklim neatbilstošas, neadekvātas indivīda rekacijas var nodēvēt par garīgu saslimšanu?

TĀTAD: Vai maz' pastāv jelkādi uzticami (ar aparatūru) diagnostikas paņēmieni tam, ka cilvēkam galvā vai nervu galos "dzirksteļo" kaut kas ne tā, kā vajadzētu?

Pirms 11 gadiem

 

Atbildes (4)

 
Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Aivis Svirskis™

+138773

 
Psihiskās saslimšanas ir ļoti dažādas, mūsdienās simptomi ir precīzi definēti, diagnozi var uzstādīt tikai ārsts - speciālists, izvērtējot katra pacienta slimību vēsturi, izmeklējot pacientu, to, ka ar cilvēku kaut kas nav kārtībā, to jūt pats cilvēks, kas vēršas pie ārsta, uzvedības izmaiņas bieži vien pamana tuvākie cilvēki, piemēram, ir bezmiegs, suicīda uzvedība vai cilvēks ir ļoti apātisks, vai gluži otrādi, kļūst agresīvs, nespēj kontrolēt savu uzvedību, parādās lēkmes, piemēram, epilepsijas gadījumā, psihiskas saslimšanas iemesli var būt visdažādākie, ieskaitot audzējus, insultus, narkotisko vai psihotropo vielu izraisīti bojājumi, galvas traumas, utt. To visu ir iespējams konstatēt arī izmantojot diagnostikas iekārtas, piemēram, elektroencefologrāfiju, magnētisko rezonansi, u.c. Tam, kā jūs sauc kaimiņi ar diagnozes uzstādīšanu nav nekāda sakara.

pirms 11 gadiem  

Uldis, pirms 11 gadiem :

Vai tās situācijas nav mazliet līdzīgas Padomijas laikiem, kad dakteris, žēlsirdības vadīts, pierakstīja slimības, lai vārīgākie indivīdi varētu tik vaļā no armijas? Tikai mūsu laikos šī "armija" ir piespiedu kārtā izveidojusies destruktīvā sadzīves vide, kas no otras puses veidojusies labprātīgas labticības vārdā mūsu sabiedrības dažādajos slāņos. Galu galā pat visveselākais indivīds kļūst apātisks, nogaidošs (vai gluži pretēji - agresīvs), kad tas nonāk neatrisināmu situāciju ielenkumā.

Uldis, pirms 11 gadiem :

Un apātija jeb ieiešana kaut kur dziļi sevī, kas tikpat labi varētu tikt interpretēta kā nogaidīšana, vēl nav tas pats ļaunākais pašsaglabāšanās veids- to izmanto pat politiķi, ignorējot atsevišķas tēmas, kas tiem patiesībā būtu jārisina, jo ir visu problēmu pamatcēlonis, bet ir tik visaptverošas un neārtas, ka tiek secināts: "neies jau sevi traumēt.." Līdzīgi varbūt uzvedās arī slimnieka organisms vieglākajās tās izpausmes formās - tas kļūst sapņais un psihe pieslēdzas kādai citai pašizpausmei

Aivis Svirskis™, pirms 11 gadiem :

Jums ir ļoti nepareizs priekšstats par to, kas ir psihiskas saslimšanas. Tā ir ļoti liela nelaime, šie cilvēki bieži vien nespēj pilnībā apzināties savu situāciju, nespēj gulēt bez medikamentu palīdzības, bez jebkāda iemesla jūtas slikti, nevēlas dzīvot, nespēj strādāt, tai skaitā ilgstoši vienā vietā, praktiski nekomunicē ar sabiedrību, no viņiem novēršas draugi un ģimenes, bez iemesla mēdz būt agresīvi, dzīvo savā iedomu pasaulē, neapzinās savas rīcības sekas. Mūsdienās neviens nevienam slimīb

Aivis Svirskis™, pirms 11 gadiem :

as tāpat vien nepieraksta. Protams, ar dažādām neirozēm sirgst liela daļa sabiedrības, un arī veseliem cilvēkiem mēdz būt labs un slikts garastāvoklis, dienas, kad mēs vēlamies pabūt vieni paši, taču tas mums netraucē komunicēt ar apkārtējiem, veikt savus ikdienas darbus, rūpēties par savu ģimeni, strādāt, utt.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Māris

+9765

 
pastāv jau,drošivien,bet tādas izmeklēšanas ir pieejamas tikai cilvēkiem kuriem ir neierobežoti līdzekļi,jo vienkārši ģim.ārsts neko tik darbietilpiigu un dārgu nevienam tā vienkārši neparakstiis,bet galvenais jau nav vai pastāv iespēja noteikt,bet kā to novērst un mazināt,ārstēt,un atkal atduramies pret naudu,ja var atļauties nestrādāt,nepārpūlēt sevi,dziivot savam priekam un dariit tikai to kas tev patiik,tad arii nervu slimiiba neuzliesmos,to parasti provocē ikdienas dziives nesakārtoitiiba un sabiedriiba kura ir cilvēkam apkārt,rupjiiba,nekauniiba ...vieniigais liidzeklis ko varu ieteikt kurš labi der cilvēkam ar trauslu nervu sistēmu ir- ievērot režiimu it visā,it sevišķi miega režiimu,.atvaino ka atbildes vietā saņēmi pamāciibu un nelielu referātu:)

pirms 11 gadiem  

Uldis, pirms 11 gadiem :

Iespējams, redzot, ka potenciālajam slimniekam ir jau tik novārdzināta garīgā imunitāte, ka no ikdienas traumām, ko tā psihei producē neveselīga apkārtējā vide, nebūs kur glābties, kā vienīgi invaliditātē, tad arī pieraksta tam diagnozi, lai šis uz invaliditātes pabalsta un atsevišķu garīgās veselības atbalsta programmu rēķina varētu mazliet atkopties.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Ināra Laizāne

+1797

 
Hm,tāda aparatūra pilnīgi noteikti nepastāv.
Bet, ja cilv.,piem., ir sirds mazspēja...Nu pa māju mierīgi var pastaigāt bez diskomforta, uz balkona nav grūti uzturēties, ārā izgājušam lēnām un rāmi, arī pašsajūta apmierinoša. Un faktiski nevajag nekādu aparatūru, lai taptu skaidrs, ka sirds ir slima - jo, ja gadās slodze- neiztur,kļūst ''slikti'', ''uznāk lēkme''-vai kā nu kuram tas konkrēti izpaužas.
Tā ka faktiski kādas jomas veselība ir spēja apmierinoši ''tikt galā'' ne tikai vidusmēra situācijās, bet spēt adekvāti izturēt un pārvarēt neikdienišķas slodzes, kas dzīvē palaikam katram gadās.

pirms 11 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Māris Rudzītis

+36739

 
aparāti var konstatēt smadzeņu aktivitāti, t.i. piem., guļošas, pamirušas, sapņojošas, domājošas smadzenes un to daļas. Par smadzeņu daļu aktivitāti var spriest arī pēc ķermeņa kustībām.
Psihiatri, psihopatalogi diagnosticē smalkākas lietas, tādas, ko aparāti nevar parādīt.

pirms 11 gadiem  

Uldis, pirms 11 gadiem :

Tad varbūt to ir jāsaslēdz kopā ar reakciju uz kairinājumu? Tipa, parādi vardarbībā citušajam bērnam, sievietei vai jelkuram citam indivīdam bildīti, kas rada asociāciju par vienu vai otru vardarbības formu, un pēc aparātu rādījumiem gluži kā melu detektorā varēs pateikt vai un cik ļoti konkrētā indivīda psihe ir traumēta, un kurā virzienā "jārok", lai to risinātu? Bet vai Latvijā tāds psihiatra, neiropataloga, psihologa un aparatūras tandēms tiek dotēts, ir piejams, un kur?

Māris Rudzītis, pirms 11 gadiem :

melu detektori var tikai palīdzēt diagnostikā. Arī kriminālistikā tos izmanto, bet tie nav iemantojuši uzticību, netiek uzskatīti par pierādījumiem.
Psihe ir elastīga, tā var šo to gan noslēpt, gan nomākt vai arī izcelt.

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.