Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Ivars

+4247

 
  • 5

    Atbildes

  • 2 balsis
  • 5279 skatījumi

dzīvokļa elektroinstalācija vecā tipa - 2 dzīslas (fāze un 0). Kā instalēt kontaktligzdu ar zemējumu? Savienot 0 ar zemējuma spaili?

Māja un dārzs » Izdari pats

Kāds drošības risks tā pieslēdzot, piem., veļas mašīnu?

Pirms 12 gadiem

 

Atbildes (5)

 
Labākā atbilde
  • 3

    balsis

Raimonds Silanžs

+47601

 
Šajā gadījumā, kad savienots nullvads ar zemējuma spaili nullvada pārrāvuma gadījumā uz veļasmašīnas korpusa būs pilns fāzes spriegums 220V. Mazāks ļaunums būs ja to nemaz nesazemēs, bet labāk jau drošības labad to kontaktligzdas spaili sazemēt ar atsevišķu vadu, kas savienots ar elektrības skapja korpusu.

pirms 12 gadiem  

Ralfs Ivo Ivanovs, pirms 12 gadiem :

Intresants skaidrojums!Paskaidro sīkāk kā pilns fāzes spriegums nonāks uz korpusu?

Āris Seisums, pirms 12 gadiem :

Jebkurai mūsdienu veļas mašīnai ir dubultā aizsardzība (apzīmē ar 2 kvadrātiem viens otrā). Kas nozīmē, ka korpuss ir pilnībā izolēts kā no fāzes, tā nulles. Papildus korpus ir izvadīts rozetē pa trešo PE vadu. Ja tu rozetē nav pārvienojuma no 0 uz PE, tad, ja ir nojājums Neitrālē, uz korpusa nekas nenonāks, savukārt, ja ir pārvienojums, tad neitrāles bojājuma gadījumā tev jau būs iespēja sazemēt korpusu caur sevi.

Ralfs Ivo Ivanovs, pirms 12 gadiem :

Paldies Āri par skaidrojumu,vienkārši gribēju izlasīt Raimonda skaidrojumu.Jautāju nevis tapec ka nezinātu bet intresi izraisīja Raimonda skaidrojums.

Raimonds Silanžs, pirms 12 gadiem :

Fāzes spriegums uz korpusa nullvada pārrāvuma gadījumā nonāk pa elementāru ķēdi - fāze - elektrosistēma - nullvads - kontaktdakša - rozete - kontaktdakša- zemes vads-korpuss, ja tālāk nullvadā, kas pievienots rozetei ir pārrāvums, piemēram izļurkātas rozetes gadījumā, tad viss fāzes spriegums nonāk uz korpusa. Ja zemesvads nav pievienots, tad veļas mazgājamā mašīna mittrā telpā nedaudz sitīs pa nagiem, jo tā dubultā izolācija mitrumā nav 100% efektīva un neliela strāvas noplūde ir sagaidāma.

Ralfs Ivo Ivanovs, pirms 12 gadiem :

Paldies Raimondam par skaidrojumu,vienkāršāk sakot fāze apies caur darba ķēdi ar loku un pa uzlikto cilpu atgriezīsies uz korpusu.

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Āris

+22646

 
Nulle ir tā pati <zeme> un arī Ķeguma turbīnu nulle sēž uz zemes.Lauku rajonos kur ir stabu pārvadi pēc noteikta attāluma variet redzēt metāla šinu kura iezemē nulli.tā iet pa stabu uz leju,zemi.Nullei jābūt obligāti iezemētai,lai starp to un zemi nerastos pretestība.Pilnīgi cita lieta ir pareizi iezemēt mājas tehniku.Es to daru no tuvākās <zemes>,skapja kur iezemēta arī nulle.Nekādā gadījumā to nedarīt dakšā,dakšā zeme pienāk kā trešais vads.

pirms 12 gadiem  

Āris, pirms 12 gadiem :

Pareizi jāsaprot ka iezemēšanu veic ar šo trešo vadu nevis manipulējot ar fāzi un nulli.

Ivars, pirms 12 gadiem :

tātad - kabeļa trešo (dzeltens/zaļš-PE) vadu man sadalē jāpievieno ievada nulles vadam un otru galu rozetes zemējuma spailei, ok?

Āris, pirms 12 gadiem :

Vislabāk šo trešo vadu pievienot tieši pie skapja zemes jo nevar zināt cik attālu nulle ir iezemēta un kaut kāda pretestība starp viņiem nav vēlama.Bet var arī droši pie nulles ieejas.Dakšā gan nedrīkst vienkārši savienot zemi ar nulli,jo viegli iedomāties kas notiks ja dakšu iespraudīsi teiksim otrādi???!!!

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Chuck Norris

+16706

 
var sanākt,ka nebūs ,kuram aizmirst.

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Chuck Norris

+16706

 
pareizi tas pilnīgi noteikti nav, bet dara tā, tas tiesa. daudzos el.skapjos tas zemējuma vads turpat vien pie 0 paliek. laikam padomju standarti.
tātad, pilnīgi neieteiktu tā darīt, jo agri ,vai vēlu var sanākt baigie sūdi.

pirms 12 gadiem  

    Frīdrihs Nīče, pirms 12 gadiem :

Nāks jauni sūdi un šie aizmirsīsies.

Ivars, pirms 12 gadiem :

bet kā būtu pareizi, pēc DIN utt. Skatījos arī vācu amtanieku forumos - arī tur viedoklis tāds pats, "riktīgi nav, bet mēdz darīt". Ja man, piem., mājai gaisa līnija dod trīs fāzes un neitrāli, tad kur man raut piekto vadu zemējumam? Ierakt pašam kādu dzelzs plāksni un vilkt PE vadu uz sadali? Uzskaites konsolē nulles vads taču tāpat jau ir sazemēts.

Chuck Norris, pirms 12 gadiem :

protams, ka zemējums nekad nepienāks pa gaisa līniju:D ir jārok kontūrs zemē, nepietiek ar iedzītu, teiksim, stieni.

Ralfs Ivo Ivanovs, pirms 12 gadiem :

Latvijā vispārībā nemaz nav apstiprinātas standartprasības elektrodrošībai.Vadās pēc LEK prasībām.Par zemējumu jau pietiekami izteicās Chuck Norris

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Uz šiem jautājumiem atbildes vislabāk ir rast sazinoties ar speciālistu, kam ir sertifikāts. https://www.paligs24.lv/elektroinstalacija/

pirms 8 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.