Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 1

    Atbilde

  • 0 balsis
  • 955 skatījumi

Uz manas zemes (ar manu rakstisku piekrišanu)tika uzbūvēta ražotne.Šogad vēlos paaugstināt nomas maksu par 1/4daļu.Ražotnes īpašnieki atsakā

Politika un valdība » Pilsoniskā līdzdalība

Jau 18 gadus iznomāju zemi uzņēmumam.Pirms 14 gadiem, ar manu rakstisku piekrišanu ,uz man piederošās zemes tika uzbūvēta ražotne.Tika noslēgts zemas nomas līgums un nostiprināts Zemesgrāmatā.Noma tika regulāri maksāta,nebija nekādu konfliktu.
Šogad gribēju noslēgt jaunu līgumu un par 1/4 daļu paaugstināt nomas maksu .Nomnieks man atbildēja,ka tā esot piespiedu noma un man maksāšot tikai likumā paredzētos 6% plus nekustamā īp. nodokli.
Vēlos zināt,vai šo gadījumu var saukt par piespiedu nomu,jo kā jau minēju,ražotni uzcēla ,labi zinot,kas ir zemes īpašnieks .
Vai ir likums,kas manis aprakstītajā gadījumā regulē nomas maksu?

Pirms 9 gadiem

 

Atbildes (1)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Aivis Svirskis™

+138773

 
Jā, var gan. LR likums par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās, lai arī pieņemts ļoti sen, tālajā 1991. gadā, joprojām ir spēkā. 12. pants skaidri un gaiši nosaka: "Ja puses nevar vienoties, zemes nomas maksa nosakāma 6 procenti gadā no zemes kadastrālās vērtības." Ja īpašnieks jau maksā 6% no kadastrālās vērtības un par lielāku summu vienoties ar ražotnes īpašnieku nevarat, tad uz neko vairāk diemžēl cerēt nevarat. Un, jā, tā ir piespiedu noma, jo ražotne nav origami, ko var salocīt, ielikt koferī un pārcelt uz citu vietu. Uzņēmumi plāno savus izdevumus gadiem uz priekšu, ražošanas izmaksas ir pakārtotas uzņēmuma paredzamajām izmaksām, viena no šādām izmaksām ir zemes noma. Jūsu piedāvātais 25% zemes nomas pieaugums ir ievērojams apgrūtinājums un milzīgs sadārdzinājums. Ja nekādu nomas līguma pārkāpumu nav, tad jums nav tiesību neslēgt vai nepagarināt nomas līgumu ar ražotni.

pirms 9 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.