Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Angel

+1412

 
  • 4

    Atbildes

  • 1 balss
  • 2851 skatījumi

Autortiesības

Politika un valdība » Likums

Man ir radies šāds jautājums: kā es varu iegūt savam darbam autortiesības? Ja piemēram esmu izveidojis ko tādu, kas manuprāt vēl nav izveidots t.i. šī ideja... un piemēram es nevēlos, lai visi špikotu šo darbu, bet gan to pārdodot, gribētu kaut ko nopelnīt... Kur un kā es varu piešķirt šim darbam autortiesības un cik tas izmaksā? Jau iepriekš paldies!

Pirms 14 gadiem

 

Atbildes (4)

 
Labākā atbilde
  • 3

    balsis

Māris Raugulis

+166750

 
Autortiesības nevar piešķirt - tās jau ir.

http://www.autornet.lv/tiesibas/likumi/autort.php
Autortiesību likums

http://www.autornet.lv/

Kādas ir pamatprasības, ko autortiesību likumdošana nosaka darba atzīšanai par aizsargātu darbu?

http://www.autornet.lv/darbi/jautajumi/#5
Autortiesības darbu aizsargā automātiski, t.i., bez jebkādu formalitāšu, reģistrācijas un tamlīdzīgu darbību veikšanas, ja ir ievērotas sekojošas pamatprasības:
(1) darbs ir fiksēts jebkādā materializētā formā,
(2) darbam nav notecējis autortiesību aizsardzības termiņš.
Autortiesības attiecināmas uz darbiem neatkarīgi no darba uzdevuma un vērtības, kā arī no darba izteiksmes veida.

pirms 14 gadiem  

Māris Raugulis, pirms 14 gadiem :

Vai manas idejas autortiesības ir aizsargātas?
Jā, bet vienīgi tad, ja ideja izpausta jebkādā materiālā formā jebkurā no likumā nosauktajiem aizsargāto darbu veidiem. Jūs nevarat pieprasīt aizsargāt ideju, ja jūs to esat konkretizējis tikai vienā vai dažos teikumos rakstveidā. Jums tā jāietver darbā, jo darbs ir tas, ko aizsargā autortiesību likumdošana.

Vai mana darba aizsardzība ir atkarīga no tā, vai tas jau ir uzrakstīts vai ir tikai man padomā?
Jā, ir atkarīga. Likums "Par autortiesībām un blakustiesībām" nosaka, ka autortiesības ir attiecināmas uz darbiem, kas ir publicēti vai nav publicēti, bet ir izpausti jekādā materializētā formā. Tas nozīmē, ka darba fiksācija ir priekšnoteikums darba autortiesiskajai aizsardzībai. Darbi, kas nav fiksēti jebkādā materiālā formā, aizsargāti netiek.
Darbs ir uzskatāms par fiksētu jebkādā materializētā formā, ja tas ir ietverts tādā formā, kas ļauj darbu uztvert un atveidot personām, kas nav darba autors, kā tieši, tā arī ar kādas ierīces vai mehānisma starpniecību. Darba fiksācijas prasība ir izpildīta, ja darbs ir fiksēts uz papīra vai cita materiāla, audio, videolentē, datorā u. tml., neatkarīgi no darba veida.
http://www.autornet.lv/darbi/jautajumi/#5

Māris Raugulis, pirms 14 gadiem :

Kā iegūst autortiesības?
Likums neparedz nekādas īpašas formalitātes autortiesību iegūšanai. Tās nav nepieciešams ne reģistrēt, ne pieteikt kādā iestādē, to iegūšana nav atkarīga no jebkādu citu formalitāšu izpildes.
Tomēr gadījumos, kad esat uzticējuši savu tiesību realizāciju un aizsardzību kādai citai personai vai autortiesību organizācijai, ir nepieciešams, lai jūs savlaicīgi informētu šīs personas par saviem jaunajiem darbiem. Tas ir vajadzīgs gan tāpēc, lai novērstu jūsu darbu izmantošanu bez atļaujas, gan arī tāpēc, lai nodrošinātu jums pienākošās autoratlīdzības savākšanu un izmaksu. Attiecīgas informācijas nesniegšana autoru mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācijai vai citai personai tomēr nekādā mērā neskar to autortiesību apjomu, kas jums rodas uz likuma pamata. Tas, kas šajā gadījumā tiek traucēts, tā ir jūsu autortiesību realizēšana: jūs, piemēram, varat zaudēt daļu savas autoratlīdzības vai pat to visu, ja neesat savlaicīgi informējis savu autortiesību organizāciju par jauno darbu.
http://www.autornet.lv/tiesibas/jautajumi/#2

Ēriks Matisons, pirms 14 gadiem :

Bet ja es vēlos ar autortiesību aizradzības organizāciju reģistrēt savu prozas darbus?
Jā, es visu to ko esi uzrakstījis arī esmu izlasījis, tācu kā lielie autori dabū aizsardzību? Kā tas notiek? Cik tas maksā?

Māris Raugulis, pirms 14 gadiem :

Lasi vēlreiz :)

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Nu atkal, dārgi dārgi, cik var!!!! Nosauciet precīzi kādas ir izmaksas ja ir zināmas, vai arī ja katra darba izmaksas ir individuāli vērtējamas, tad nosauciet piemēru no savas prakses. Bet lūdzu dargie cilvēki, summas ciparos!

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Ēriks Matisons

+767

 
Aha, jap viss ksiadrs, esmu to daduzas reies lasījis.
BET, kā tas notiek un cik tas man maksās?

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Tas maksā dārgi... Un, pateicoties šīs valsts burvīgajai likumdošanai, pieteikt patentus un autortiesības, ja nemaldos, tagad ir dārgāk nekā iepriekš...

pirms 14 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.