Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Ilze Zundāne

+9327

 
  • 2

    Atbildes

  • 3 balsis
  • 6681 skatījumi

Vai,atšķaidot spirtu ar ūdeni, ir pareizi ūdeni liet spirtā jebšu otrādi?

Zinātne » Ķīmija

Kāpēc pastāv šāds nosacījums tautā? Kas notiek, ja dara otrādi? Kāpēc šajā procesā izdalās siltums?

Pirms 13 gadiem

 

Atbildes (2)

 
Labākā atbilde
  • 7

    balsis

Raimonds Silanžs

+47601

 
Tas ir dēļ tā, ka alkoholisko dzērenu stiprumu nosaka spirta tilpuma procentos. Piemēram, pagatavojot litru 40 grādīga dzēriena vispirms ielej attiecīgi 416ml 96 grādīga spirta un tad šķīdumu papildina ar ūdeni līdz litram. Ja darīs otrādi, tad nāksies pieliet vairāk spirta, jo notiek tilpuma samazināšanās. Siltums izdalās, jo notiek spirta un ūdens molekulu mijiedarbība veidojoties ūdeņraža saitēm.

pirms 13 gadiem  

Māris Rudzītis, pirms 13 gadiem :

Ļoti vērtīgas ziņas!

500

Labākā atbilde
  • 5

    balsis

Māris Rudzītis

+36739

 
ar sērskābi tas bija svarīgi, jo bija atšķirīgi blīvumi un ļoti nevēlama H2SO4 izšļakstīšanās. Ar spirtu var visādi, kā ērtāk. Siltums saistīts ar šķīšanu, tas rada arī tilpuma deficītu: maisījums aizņem mazāk tilpuma, nekā vielas atsevišķi. Mendeļejevs pie tā piestrādājis un konstatējis, ka 40% ir labākais maisījums.
Uzlējumus taisot, daži komponenti (ķiršu, plūmju sula, piens) šņabī ielieti, mēdz koagulēt. Tos var ieliet ūdenī un tad ļoti pakāpeniski pielejot un maisot spirtu, var iegūt stipru dzērienu, bet izvairīties no koagulācijas. Vēl drošāk - ja maisījumu paskābina vai pasilda.

pirms 13 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.