Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

 

Atbildes (3)

 
Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Aivis Svirskis™

+138773

 
Nē, nav gan, lai gan internetā atradīsiet ļoti daudz dažādu zaļo un citu organizāciju, kuras pašas gūst labumu no kapitālisma, resursu, kur ar putām uz lūpām tiks apgalvots, ka kapitālisms ir piramīda, bagātie kļūst vēl bagātāki uz nabadzības rēķina, utt. Kapitālisms tā klasiskajā izpausmē ir visideālākā ekonomiskā sistēma, kāda jebkad uz zemes ir bijusi, diemžēl, šobrīd visā pasaulē mēs redzam sociālistisko kapitālismu un došanos plānveida ekonomikas virzienā, ES ir ļoti spciālistisks veidojums ar totālu valdību kontroli pār uzņēmumiem, valsts pasūtījumiem, subsīdijām, dotācijām, milzīgu ierēdņu aparātu, ASV visu sabojāja sociālista Obamas ievēlēšana, taču sistēma šeit nav vainīga, vainīgi ir cilvēki. Kapitālismā katrs ir pats atbildīgs par savu finansiālo labklājību un tā vairošanu - mūsu ieguldītais darbs, gan intelektuālais, gan fiziskais tiek pārvērsts naudā jeb bagātībā, ko cilvēks pats ir nopelnījis.

pirms 13 gadiem  

Aivis Svirskis™, pirms 13 gadiem :

Pateicoties kapitālismam mēs tagad lietojam mobilos telefonus, tiek operētas sirdis, mēs izmantojam globālo tīmekli. Jebkurš progress ir iespējams tikai tad, ja tirgus ir brīvs un cilvēki ir brīvi pētīt, veidot, radīt un arī izmantot savu radīto produktu un inovāciju peļņu.

adolfs, pirms 13 gadiem :

visu cieņu Tavai erudīcijai, bet šoreiz Aivi, esi nedaudz (krietni) iebraucis auzās;
par tēmu:
iztēlē kapitālisms varētu asociēties ar piramīdu sistēmu, bet matemātika, nav mans zirdziņš, kurnu lai to vēl pierādītu

adolfs, pirms 13 gadiem :

par sab. sistēmām:
pasaules vēsture liecina, ka visas līdz šim zināmās sab. iekārtas, lai ar cik stabilas un varenas bijušas, ir sabrukušas

Juris Ingaunis, pirms 13 gadiem :

Mana hipotēze ir šāda - kapitālisms ir piramīdveida finansu sistēma, kurā darbojas tie paši noteikumi, kas Ponci shēmā. Bet tagad neliels brainstormings. Ponci shēma sabrūk, jo pienāk laiks, kad vairs nevar kontrolēt jauno investoru rašanos, bet kapitālismā atšķirība ir tā, ka tas darbojas valstiskā līmenī, tādā veidā ir iespēja regulēt būtiskus priekšnoteikumus (piemēram, demogrāfija, izglītība), lai rastos jauni piramīdas dalībnieki. Tas var turpināties bezgalīgi. Pat tad, ja būs sasniegts..

Aivis Svirskis™, pirms 13 gadiem :

Neko nekomentēšu personām, kur viena sevi dēvē par Adolfu, bet otra par Hitleru, par jūsu politisko pārliecību un sociālistisko ievirzi nekādu šaubu nav, bet tas, ka sociālisms sabruka, jo nav dzīvotspējīgs nenozīmē, ka tāds ir arī kapitālisms vai citas iekārtas.

Juris Ingaunis, pirms 13 gadiem :

..maksimālais iedzīvotāju blīvums uz Zemes, tad šādā gadījumā palīdzēs kapitālistiskais progress, jaunas tehnoloģijas, citu planētu apgūšana u.tml.
Ar ko tad kapitālisms ir tik tuvs Ponci shēmai? Savu enerģiju iztēlojamies kā naudu, un algu kā atgūtās investīcijas + procentus. Savu algu mēs atkal investējam - pērkam ēdienu, izmantojam pakalpojumus un tā nopelnītā nauda pārvēršas enerģijā, lai mums būtu iespēja atkal aiziet uz darbu un nopelnīt algu...

Juris Ingaunis, pirms 13 gadiem :

Pakalpojumu cenas pieaug, notiek inflācija. Tas ir kaut kas līdzīgs kā 1994. gada MMM piramīda, kur katrā nākamajā dienā akcijas/biļetes cena ir lielāka, nekā iepriekšējā. Un kur rodas procenti? Tas ir pats būtiskākais! Procenti rodas tikai tad, ja ir jauni dalībnieki, investori, kuri atkal pērk pakalpojumus.Tāpēc bieži kapitālismā ekonomika "pārkarst" un iestājas krīze, jeb Ponci shēmas pārlādēšanās! Tas ir tikai breinstormings!

Juris Ingaunis, pirms 13 gadiem :

Aivi man nav nekādas politiskā pārliecības. Un iesauka Hitler - tā ir tikai sagadīšanās! Vecs stāsts.
Es nesaku, ka kāda iekārta ir labāka par citu. Es tikai gribu pierādīt vai apgāzt, ka kapitālisms ir piramīda!

Aivis Svirskis™, pirms 13 gadiem :

Jums nav taisnība, Roland!Kapitālisms nav enerģija, kura tiek iztēlota kā nauda un alga kā atgūtās investīcijas + procenti. Klasiskais kapitālisms ir izsakāms pēc šādas formulas: cilvēka darbs=saņemtā peļņa, pie tam izaugsmes iespējas ir bezgalīgas,jo šī ir vienīgā sistēma, kurā pārtikušie pabaro arī tos, kam nav tik daudz prāta, lai radītu kaut ko savu, pateicoties kapitālismam ceļas dzīves līmenis visā valstī, cilvēkiem rodas darba vietas & ir alga iztikai. Izlasiet Atlas Shrugged by Ayn Rand.

Aivis Svirskis™, pirms 13 gadiem :

Protams, ka šī sistēma nepieļauj parazitēšanu uz citu cilvēku rēķina. Tā nepabaro cilvēkus tikai tādēļ, ka viņi ir piedzimuši un eksistē un tādēļ, ka viņiem gribas ēst. Kapitālistiska sabiedrībā ir darbs un ir algas un visi tie, kas vēlas strādāt var to darīt un nopelnīt sev pietiekami komfortablus dzīves apstākļus un laimīgas vecumdienas.

Juris Ingaunis, pirms 13 gadiem :

Es tomēr saskatu šeit ļoti lielu līdzību.

Kapitālisms
1. Ieguldam savu darbu, enerģiju
2. Saņemam peļņu
2.b. Peļņu mēs nesaņemtu, ja nebūtu mūsu darba augļu pircēju
3. Tērējam naudu

Piramīda
1.Ieguldam savu naudu
2. Saņemam procentus jeb peļņu
2.b. Procentus mēs nesaņemtu, ja nebūtu akciju pircēju
3. Tērējam naudu

Aivis Svirskis™, pirms 13 gadiem :

Jūs jau pats uzrakstījāt atšķirīgo, bet tikai pats to nesapratāt!

Aivis Svirskis™, pirms 13 gadiem :

Atmetiet sociālistisko domāšanu un viss kļūs skaidrs. Kapitālismā neviens neražo pēc valsts pasūtījuma vajag vai nevajag, ir noieta tirgus vai nav. Kapitālismā uzņēmums pieder cilvēkiem - īpašniekiem, kuri seko tam, lai produkts, kuru viņi rada būtu pieprasīts, līdz ar to 2.b punkta kapitālismā vienkārši nav un līdz ar to arī pazūd jebkādas līdzības ar piramīdu. Savukārt par 3. punktu, jā, mēs tērējam naudu, bet atšķirībā no piramīdas, kurā daži cilvēki tērē nozagtu naudu, tad kapitālismā mēs

Aivis Svirskis™, pirms 13 gadiem :

... tērējam savu nopelnīto un tas nav svarīgi vai nopelnītu ar prātu, radot industriju, kurā tiek nodarbināti simtiem brīvu cilvēku, kas arī nopelna sev iztiku vai arī strādājot kādā uzņēmumā kā darba ņēmējam.

Aivis Svirskis™, pirms 13 gadiem :

Pie tam jāatcerās ir tas, ka kapitālismā nekādas kontroles nav, visu kontroli un korekcijas automātiski veic pats brīvais tirgus, regulējot cenas gan palielinoties un samazinoties pieprasījumam, gan ar jaunu konkurentu parādīšanos tirgū, utt.

Āris Seisums, pirms 13 gadiem :

Vēl te var pievilkt, ka citas sistēmas nav bijušas kopš cilvēks paņēma rokās akmeni. Kapitālisms, kā dzīsla ir visam cauri, lai kā arī to iekārtu nosauktu. Ja runā, ka visas sistēmas ir sabrukušas, tad šī nav sabrukusi no aizlaikiem un nez vai kāds te piedzīvos, ka sabruks... ;)

Juris Ingaunis, pirms 13 gadiem :

Aivi, pievērs uzmanību savam citātam:
"seko tam, lai produkts, kuru viņi rada būtu pieprasīts, līdz ar to 2.b punkta kapitālismā vienkārši nav un līdz ar to arī pazūd jebkādas līdzības ar piramīdu."
2.b. punktā es rakstu "Peļņu mēs nesaņemtu, ja nebūtu mūsu darba augļu pircēju", ar to apgalvojot, ka kapitālists neko nenopelnītu, ja nebūtu pieprasījuma. Tu saki, ka 2.b. punkta kapitālismā nav, bet pats ar saviem vārdiem apgalvo, ka uzņēmums seko, lai produkts ir pieprasīts. Kur ir te ir loģika?

Juris Ingaunis, pirms 13 gadiem :

Un Aivi, kas tas ir par kapitālismu un kurā valstī tāds ir, kur nav nekādas kontroles? Brīvais tirgus pastāv, bet tam klāt ir jauktā ekonomika, kurā cenšas brīvu uzņēmējdarbību savienot ar tautsaimniecības plānošanu.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

JanKa

+80131

 
Mūžīgā kapitālisma atbalstītājiem pāris jautājumi:
-kas notiks, kad pieprasījums būs lielāks par piedāvājumu? (kaut tieši šodien visi 7miljardi gribētu dzīvot kā baltie cilvēki)
-kā pircējam nopelnīt naudu, kad mehanizācija, automatizācija un robotizācija, sasniegs tādu līmeni, kurā viņa darbaspēks vairs nebūs vajadzīgs?

pirms 13 gadiem  

Uldis Segliņš, pirms 13 gadiem :

Atbilde uz otro jautājumu. Cilvēki sēdēs un kontrolēs mašīnas. Mazāk strādās, vairāk atpūtīsies. Tieši tāpat kā fabriku un konveijeru ieviešanā manuāla darba vietā 200-100 gadus atpakaļ.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Priekšnieks

+81436

 
adolf: nekas nav mūžīgs. Ne kapitālisms, ne Eiropas avienība, ne nafta, ne arī Saule nē.

Atbildot uz jautājumu - manuprāt kapitālisms nav piramīda, jo teorētiski starta punkts visiem ir vienāds un tikai no katra paša centības, mērķtiecības un izdarības ir atkarīgs tas, cik labi viņš spēj nodrošināt sevi.

pirms 13 gadiem  

Juris Ingaunis, pirms 13 gadiem :

Atbildes ir nedaudz novirzījušās no tēmas, vienīgais adolfs, manuprāt, saprata par ko ir tēma, bet pats atzina, ka pierādīšana nav viņa stiprā puse.
Tad, kad "sabiedrība nolēma" pārmesties uz kapitālismu, starts visiem nebija vienlīdzīgs. Tā ir reālā situācija. Teorētiski jā, startēt varētu ar vienlīdzīgiem noteikumiem un katrs pats būtu savas laimes kalējs. Bet runa nav par to. Arī Ponci shēmu izveidot un tādā veidā nopelnīt teorētiski visiem ir vienlīdz lielas iespējas. Vajag tkai rīkoties!

Aivis Svirskis™, pirms 13 gadiem :

Vienlīdzīgi starta noteikumi ir tikai komunismā, Roland, pie tam kā pierādīja Padomju Savienība, kurā jūs acīmredzot nepaspējāt dzīvot, bet es vēl labi atceros, tad citi bija daudz vienlīdzīgāki nekā pārējie. :-D

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.