Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 3

    Atbildes

  • 0 balsis
  • 1417 skatījumi

No kā ceļas viļņi pēc kuģiem?

Zinātne » Fizika

Neesmu pārāk spēcīgs fizikā, tāpēc āds jautājums! No kā tad īsti ceļas viļņi pie krasta un piestātnēm, pēctam kad garām pabraucis kuģis?

1) No tā, ka kuģa apakša šķeļ ūdeni?
2) No dzenskrūves?

Kā tos ietekmē? (viļņu lielums, ātrums, augstums utml...)

1) Objekta pārvietošanās ātrums?
2) Objekta lielums?
3) Objekta dziļums ūdenī?

Pirms 14 gadiem

 

Atbildes (3)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Uldis Segliņš

+103585

 
Katrs kuģis rada 4 viļņu sistēmas. Vieglāk saprast, ja iedomājas kastveida prāmi. Priekša stumj ūdeni, palielinot spiedienu - paceļot līmeni. Aizmugurē analoģiski mazāks spiediens, līmenis krītas. Tā rodas viļņi, kas izplatās paralēli kuģa kustībai. Vēl kuģa priekšā rodas kustībai slīpi kustošs vilnis, dēļ palielinātā ūdens daudzuma kustības uz sāniem. Analoģiska sistēma tikai ar pazeminātu spiedienu sūc ūdeni slīpi no sāniem. Visas šīs radītās viļņu sistēmas savu enerģiju saņem no kuģa dzenskrūves atdotās enerģijas. Viļņu radīšana ir lielākā nelietderīgā enerģia, ko dažādos veidos cenšas novērst. Piemēram Ar buļbu priekšā, vai flapiem aizmugurē, kas daļēji vērš vienu pret otru divas pirmās viļņu sistēmas, tādējādi atgūstot daļu enerģijas.

pirms 14 gadiem  

☂ Vilnis ☂ ☂Reinholds ☂, pirms 14 gadiem :

Tā arī ir.Piemēram tāds mazais MSTB taisa tādus pašus viļņus kā prāmis vai tankeris.

Uldis Segliņš, pirms 14 gadiem :

MSTB arī ir stipri līdzīgs kastveida prāmim. Plūdlīnijas nekādas, kastveida koeficients dramatisks. Līdz ar to viļņi lieli. Prāmis un tankeris domāts tālākime pārgājieniem (ienākumi proporcionāli distancei), līdz ar to vairāk jādomā neizmest enerģiju viļņos.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

verners osis

+16083

 
jebkurš priekšmets iegremdēts ūdenī izspiež tik daudz ūdeni,cik viņš sver.ja kuģis nekustas.tad ari ūdens daudzums izspiestais izlīdzinās,jo uz viņu iedarbosies ūdens spiediens baseinā,ja kuģis kustas,tad kustas ari izspiestais ūdens,tātad jo smagāks kuģis vai ari kustības ātrums lielāks,jo lielāki viļņi radīsies.Vēl jāņem vērā ari ūdens masas kustības ātrums,jo pie maza ātruma(mazāka par ātrumu dabīgo ūdenim)viļņi neradīsies,jo izspiestais ūdens izlīdzināsies dabīgā ceļā.

pirms 14 gadiem  

Uldis Segliņš, pirms 14 gadiem :

Rupji sakot muļķības. Taisnība gan par smagumu un ātrumu, dēļ kuriem viļņu lielums lielāks. Viļņi kustoties nepāŗvieto ūdeni. Katrs vilnis sastāv no ūdens apļveida kustības. Pie tam uz leju ir mazāka apļveida kustība, vēl dziļāk vēl mazāka apļveida kustība. Praksē to var pārbaudīt cenšoties nokļūt krastā, kad viļņi skalo iekšā jūrā, nirstot zem viļņa galvas. Ja centīsies visu laiku pa virspusi peldēt tā arī neizpeldēsi. Tam visam nav nekāda sakara ar ūdensizspaidu.

500

Labākā atbilde
  • -1

    balsis

Ne viens,ne otrs.Viļņus veido kuģa priekšgals.Otrā jautājumā 1),3)atbilde.Lielumam nav tik liela nozīme.Tas atkarīgs vairak no kuģa korpusa formas,mazāk no iegrimes.Mazs kuģītis var sataisīt lielākus viļņus nekā daudz lielāki.

pirms 14 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.