Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Jānis G.

+2334

 
  • 5

    Atbildes

  • 1 balss
  • 5875 skatījumi

Norvēģu valoda

Socialās zinātnes » Valodas

Vai norvēģu valoda ir "smaga", kaut vai salīdzinot ar vācu val.? Līdzīgas izklausās dāņu un zviedru valodas, bet nu, tik briesmīgi skan!!!
Šķiet, ka fonētiski apgūt vieglāk būtu japāņu mēli,,,
Varbūt, kāds no Jums zina vai vnk ir savs viedoklis par skandināvu valodu, runas, gramatikas īpatnībām?

Pirms 14 gadiem

 

Atbildes (5)

 
Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Uldis Segliņš

+103585

 
Manuprāt Norvēģu valoda ir vieglākā no visām trijām skandināvu (līdzīgajām, lai nesākas flamewars) pamatvalodām. Ja ir iespēja izvēlēties, ko mācīties, tad Nynorsk ir stipri vienkāršota gramatika. Parasti gan visur māca veco variantu kā pirmo. Ja iemācīsies vienu, pārējās jau sapratīsi, it sevišķi, ja pilsētnieks runās. Un katrā no trijām valstīm ir reģioni, kuru izrunu galvaspilsētas iedzīvotāji pat nesaprot. Tāpat kā Latgaļu večuks kad sāk, rīdzinieks neko nesaprot.

Briesmīģi skan jebkura pilnīgi sveša mēle. Kad sāk pierast, nav nekā briesmīga. No savas pieredzes pēc mēneša intensīvas apmācības dāņu vidē spēju izdzīvošanai nepieciešamo saprast un runāt. Pēc gandrīz gada apmācības domāju, ka saprotu un māku visu. Bet, kad nonācu dāņu jauniešu vidū, pirmo mēnesi tikai prašņāju: ko teici, kas tas bija utt. Ļoti atšķirīgi runā jaunieši no oficiālās 70to gadu valodas.

pirms 14 gadiem  

toms, pirms 13 gadiem :

nu ja, es macos bokmålu un dzirdot ny norsk var, protams, saprast ko stasta, bet pasam norunat butu sarezgitak. atskiras galotnes, reizem viss vards mainas.

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

toms

-160

 
ko jūs tur čīkstat par to, vai somija ir vai nav skandināvija.
jautājums bija vai valoda ir grūta un es saku, ka nē, nav. :D
pats protu norvēģu valodu, tāpēc tie, kam kkas nepatīk - sug meg.

pirms 13 gadiem  

Jānis G., pirms 13 gadiem :

Ilgi bija jāapgūst?

toms, pirms 13 gadiem :

nu tas principa ir ka kuram. man vispar valodas viegli kkaa iesezas galvaa.
aptuveni 5 menesu laika iemacijos sarunvalodas limenii.
tiesi tagad sezu skola un man bija eksamens tikko runashanaa.
vel tagad principa macos, tur visadus sikumus gramatikaa, kas vrb ari nemaz nav tik viegli. diezgan liels mindfucks sanak. bet tas viss ir iespejams. iemacijies jau esmu. :)
ja tev viegli iet valodas, tad pusgada laika sarunvalodas limeni dabusi, ja ne, tad hz. :D

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Rihards Kluss

+2567

 
Norveegju valoda nav nemaz tik gruuta, daudzi likumi ir liidziigi anglju valodai. Maacos aptuveni 6 meeneshus un jau varu kautko pateikt. Iesprindzis maaciibu procesaa neesmu un domaaju, ka vnk jaamaacaas vairaak vaardi un uz priekshu treneeties. Izruna nav ljoti gruuta. Atskjiras tonalitaates saliidzinot ar latviesu valodu, to gan man bija jaapiespiezhaas, lai apguutu pareizi. Ir vairaaki burti O, ir vairaaki SH :D bet nu taas jau ir iipatniibas, kas vnk ar laiku jaapguust.
Aarim Seisumam ir taisniiba par to skandinaaviju, jo piemeram Norveegjijaa, taa tradicionaali ir Daanija, Norveegjija un Zviedrija. Ja grib aprakstiit visu regjionu iekljaujot arii Somiju, tad lieto vaardu NORDEN.

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Āris Seisums

+39681

 
Valoda nav sarežģīta, bet iemācīties nav viegli. Norvēģi runā divās valodās Bokmål un Nynorsk, kas ir radīta no Dāņu valodas. Praktiski visi skandināvi var izskaidroties zviedru valodā un tāpēc vienkāršāk ir sākt apgūt to un tad paņemt klāt pārējās. Ja ir laba Angļu un Vācu bāze, tad arī daudz vieglāk apgūt skandināvu valodas. Valodā ir jāiemācās ļoti daudz noteikumi, kā izrunājas viens un tas pats rakstīts burts atkarībā no tā vietas vārdā, vai atkarībā kāds burts tam seko.

Attiecīā uz japāņu valodu - tā vairāk ir jāizprot neka jāmācās ;)

pirms 14 gadiem  

Savs Choms, pirms 14 gadiem :

pilniigi aplami ka "visi skandinaavi var izskaidroties zviedru valoda"....Kurs soms saprot un runaa zviedru valodaa????
Taa kaa pats paarvaldu daanu valodu un liidz ar to nav probleemu saprast un lasiit norveegu val., tad silti ieteiktu saakt ar vienu vai otru, daanju vai norveegu

Āris Seisums, pirms 14 gadiem :

Somi nav skandināvi, tai pat laikā arī liela daļa somu spēj saprasties savā otrajā valsts valodā.

Savs Choms, pirms 14 gadiem :

tad iecheko seit http://lv.wikipedia.org/wiki/Skandin%C4%81vija
taa kaa vajag paarbaudiit faktus pirms runaa...

Āris Seisums, pirms 14 gadiem :

Nu tu gan autoritāru faktu piesauci :) Un pat, ja tādu piesauc, tad palasi uzmanīgāk – "Skandināvijai bieži pieskaita arī Somiju, Fēru salas un Īslandi, bet savukārt Dāniju dažās valstīs Skandināvijai nepieskaita." Un pieskaita tikai tāpēc, ka atrodas Skandināvijas pussalā, tāpat kā Dāniju nepieskaita, jo tā nav šajā pussalā.

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Es domāju, ka katra valoda savā veidā ir pietiekami sarežģīta, vienīgi, ja nav līdzīga dzimtai valodai. Valodu vieglāk esot iemācīties tiem, kam esot muzikālā dzirde un iespēja diendienā trenēties valodā, kuru mācās. Zviedru valoda man izklausījās, it kā runātājs paņēmis karstu kartupeli mutē un mēģina runāt:D

pirms 14 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.