Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Brigita

+146

 
  • 7

    Atbildes

  • 0 balsis
  • 1780 skatījumi

Kā uzzināt, vai produkts ir ģenētiski modificēts?

Ēdieni un dzērieni » Cits

Vai tiešām "visi Latvijā nopērkamie rīsi ir ģenētiski modificēti"? Nesen kaut kur izlasīju tādu frāzi un tā man neiziet no prāta. Vai ir kādas iespējas par to pārliecināties?

Pirms 13 gadiem

 

Atbildes (7)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Aivis Svirskis™

+138773

 
Ļoti vienkārši, izlasiet visu to, kas ar maziem burtiņiem ir rakstīts uz produkta iepakojuma. ES visas ģenētiski modificētas preces ir attiecīgi marķētas, problēma rodas tad, kad mēs nelasām to, kas ir rakstīts uz iepakojuma, bet iegādājamies to, kas ir lētāks. Piemēram, lielākā daļa lēto cepamo eļļu ir ģenētiski modificiētas, bet tas ir skaidri un saprotami uzrakstīts uz iepakojuma. Protams, Latvijas veikali bieži vien grēko un neuzliek lielus uzrakstus, ka konkrētā prece ir modificēta, taču uz paša produkta šis uzraksts ir atrodams.

pirms 13 gadiem  

Raimonds Silanžs, pirms 13 gadiem :

Jālasa marķējums un ja nevar salasīt tos sīkos burtiņus, tad jālieto brilles.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Indra (I.T.)

+14935

 
Daudz ko var arī nenorādīt un varbūt, ja nav rakstīts, ka tur ir ģenētiski modificēti augi iekšā, tas nenozīmē, ka tur tik tiešām nav sastāvā kaut kas ģenētiski modificēts. Ir zināms, ka , ja blakus aug ģenētiski modificēti augi un nemodificēti augi, lai arī varbūt starp laukiem ir meža josla vai 500 metru, ģenētiski modificētie augi nonāk nemodificēto vvidū ar sēklām, plus, gan viena, gan otra lauka augus apputeksnē kukaiņi, kuri veicina krustošanos satrp šiem divu veidu vienas sugas augiem.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Māris Rudzītis

+36739

 
rīss nav tā kultūra, kas tikusi stipri modificēta. Visvairāk modificētāji ņēmušies ar soju, kukurūzu, rapsi, papaiju.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Nu nav gan visi rīsi ģenētiski modificēti. Tos gan audzē dažādās vietās, dažādām metodēm, gan tiem ir dažādas šķirnes. Taču visbiežāk sastopamie gargraudu rīsi gan nav tie labākie, jo, viņus apstrādājot, tiek noberzta virsējā kārta, kura arī satur lielāko daļu vērtīgo vielu. Basmati vai savvaļas tumšie rīsi turpretī netiek apstrādāti un ir krietni vērtīgāki par parastajiem.

pirms 13 gadiem  

Brigita, pirms 13 gadiem :

Par tumšajiem savvaļas- skaidrs, bet vai tiešām baltie Basmati rīsi varētu būt vērtīgāki par garenajiem- dzeltenīgajiem parboiled rīsiem? Man likās- jo baltāks, jo mazvērtīgāks. Varbūt kļūdos?

Jānis Marcinkevičs, pirms 13 gadiem :

Basmati rīsi atšķirībā no citām balto rīsu šķirnēm netiek slīpēti. Līdz ar to tajos saglabājas vairāk vērtīgās vielas. Un tumšie savvaļas - tie īstenībā nemaz nav rīsi bet pavisam citas sugas zāle, bet nu kaut kā ir iegājies ka no mārketinga viedokļa tos izdevīgāk ir pārdot kā rīsu extra vērtīgo klasi.

Indra (I.T.), pirms 13 gadiem :

Visvērtīgākie esot brūnie rīsi.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Maximā lieliem burtiem rakstīts, ka eļļa ir ģenētiski modificēta.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Tas izmaksās tūkstošus Ls.

pirms 13 gadiem  

Uldis Segliņš, pirms 13 gadiem :

Bija kaut kur ASV dabonams komplekts, kur vienai analīzei bija pārdesmit latu. Bet jāņem 100 uzreiz. Pie tam jābūt savai laboratorijai ar visiem kratītājiem, temperatūras kastēm, centrifūgām.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Uldis Segliņš

+103585

 
Ir. DNS analīze. Bet vai tas ir tā vērts?

pirms 13 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.