Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Valdis P.

+2589

 
  • 5

    Atbildes

  • 5 balsis
  • 1717 skatījumi

Globalizācijas ietekme vai analfabētu paaudze?

Izglītība » Cits

Vai esat ievērojuši, ka šinī vietnē 1/3 cilvēciņu raksta bez garumzīmēm? Bez tam, biežāk sastopamie vārdi: "nau", "nezin", "noladet" (par internetu). Iespējams, glītrakstīšanu skolās vairs nepasniedz, bet kopš kura laika gramatika ir atcelta? Ja liktenis ir lēmis dzīvot ārpus Latvijas un "Tilde" nav pieejama, bet, ja ir gribēšana, var taču pameklēt citus līdzekļus (meklēt: apostrofs). Domāju, ka tā ir negribēšana, nevis- nevarēšana. Ziniet, kas liek pamatīgi satraukties? Fakts, ka latvietis vairs nevar savu vārdu pareizi uzrakstīt (piem. Janis Berzins). Kas būs tālāk?

Pirms 13 gadiem

 

Atbildes (5)

 
Labākā atbilde
  • 5

    balsis

Tas nav tikai šajā vietnē. Bet nu jā, bēdīgi...
«Bendzīns, aizskari, izstaba, kā pēts, alkahols, izzīrēt, ideots, idejots, orģināli, adod» u.tml. unikumi ir bieži sastopami.

Un bēdīgākais ir tas, ka tie cilvēki parasti no savām kļūdām nemācās. Es, piemēram, citreiz Draugiem.lv dienasgrāmatu komentāros pielaboju kādu, uzrakstot vārdu pareizi, bet bieži vien saņemu atbildi «man pofig, kā gribu, tā rakstu». Varētu padomāt, ka man to vajag, nevis viņam...

Nerunāsim jau par tādiem šedevriem, kā rakstīšanu ar «W», «X», «za4īc», utt. Analfabētisma kalngals.

pirms 13 gadiem  

Valdis P., pirms 13 gadiem :

No vienas puses, šie "unikumi" liek uzjautrināties, no otras- mēs smejamies paši par sevi...

Kaspars Ermanis, pirms 13 gadiem :

Par raxtiishanu izmantojot skaitljus pilniiba piektitu ka nevajadzeetu to izmantot Lv Tas ari man nevisai tiik.

Kaspars Ermanis, pirms 13 gadiem :

A neesat pdomaajushi ka kaadreiz kad saakaam lietot datorus taadas iepeejas nemaz nebija ..... ka tas ir pieradums no tiem laikiem...???

Valdis P., pirms 13 gadiem :

Kasparam Ermanim
Pirmos datorkursus beidzu 1997-jā gadā. Nezinu, cik tad Jums bija gadu un, vai lietojāt datoru, bet latviešu rakstu zīmes bija pieejamas.

    Frīdrihs Nīče, pirms 13 gadiem :

Nu jā, ļoti iespējams, ka tas ir no datoriem pielipis.

Vēl man viens cilvēks teica, ka rakstīšana ar «W» viņam ir pielipusi no telefona, jo, drukājot SMS, burtu «W» var dabūt ātrāk nekā «V» (jānospiež poga tikai vienu reizi, nevis trīs). Nu ok, to vēl varētu saprast, ja runa ir par SMS, bet daudzi jau ar «W» raksta pilnīgi visur.

-c-f-b-, pirms 13 gadiem :

Hei, Kaspar! Nevarētu sniegt tulkojumu vārdam "piektitu"?

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Raimonds Silanžs

+47601

 
Tas jau ir tizluma kalngals, ja pat savu vārdu nevar uzrakstīt ar visām garumzīmēm. Ja datorā nav iespējas uzrakstīt garumzīmes, tad taču jebkurā lapā latviešu valodā var atrast vajadzīgos burtus un ar vienkāršu darbību copy - paste salikt tos savā vārdā.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Arnis Freimanis

+1124

 
Cilvēki dažādi. Man, piemēram, nekas tāds "nepielips", ja to nevēlos. Uzskatu zem sava goda kropļot valodu, neiet runa, protams, par kādām neuzmanības kļūdām. Par cik pats darbojos ar web projektiem, tur, ziniet, nevar atļauties tādas vaļības ... pamēģiniet savam klientam aizsūtīt vēstuli ar "karo4" un viņa vārdu ar mazo burtu ...
Mums pat mājās bija kuriozs, kad sievas meita kautkādā tur oficiālā lapā, ar bankas finansēm saistītā, pie reģistrācijas rakstīja vārdu un uzvārdu ar mazajiem sākumburtiem - redz`, tā esot ātrāk. Bankas lapai gan tāds variants nepatika .. :)
Par šiem cilvēciņiem ... tiem nākotne vai nu pie grāvju rakšanas, vai arī ... kāds jau varbūt ar` mainīsies.

pirms 13 gadiem  

Valdis P., pirms 13 gadiem :

Viens no iemesliem - tā ir ātrāk. Labi, ja zina "kā ir pareizi" :)

Valdis P., pirms 13 gadiem :

Ne visi cilvēki pievērš pienācīgu uzmanību pareizrakstībai. Kādam puisim palīdzēju nosūtīt CV pa e-pastu, amats- saistīts ar tehniku. Neskatoties uz to, ka biogrāfijas noformējums bija gana oriģināls, TB darīja savu "melno" darbu, norādot visas kļūdas. Kolīdz, pamanīju uzvārdam piemirstu "jumtiņu", piedāvāju izlabot visas kļūdas, lai nu čalis neizskatās pēc pamuļķa, uz ko viņš atmeta ar roku, sak': "būs jau labi, vienkārši nosūti"!

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Uldis Segliņš

+103585

 
Manuprāt globalizācijas pēdas te acīmredzamas. Katram otrajam deģenerātam ir pieejams internets. Nav jau vairs tā, ka tikai augstskolas savienotas un jāraksta visādi ftp un ssh, lai tiktu pie zaļa teksta.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Verners

+4547

 
Nuu vnk cilvēki ir slinki palikuši. Man pat dažreiz slinkums spiest '' visu laiku :D

pirms 13 gadiem  

Valdis P., pirms 13 gadiem :

Tas jau izklausās pēc patiesā iemesla ;)

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.