Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283674 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Ivars

+4247

 
  • 6

    Atbildes

  • 3 balsis
  • 1739 skatījumi

kāpēc tautiešos ir tik milzīga vienaldzība pret dzimtās valodas kvalitāti?

Izglītība » Cits

Ko runāsi, to domāsi; ko domāsi, to darīsi! - un nu bēdājamies, ka neiet mums Latvijā!
Visas filmas un programas taču nav tik sliktas, ka tās akkurāt jānolād! Bet "ciparu" teikšana "skaitļu" vietā jau ir gluži epidēmiska! >:(

Pirms 13 gadiem

 

Atbildes (6)

 
Labākā atbilde
  • 3

    balsis

JanKa

+80131

 
Nolādēt gribētājus agrāk ironiski ķircināju, bet apnika, jo viņu skaits un rakstīt prasme no tā nemainījās, vēl uzrodas aizstāvētāji, kas sāk pārmest, "ko tu māci, pašam tev kļūdas te un te, un arī šeit" beigās es esmu idiots un muļķis :)
Valoda ir saziņas līdzeklis, nepareizi un kropli to lietojot, cietēji galu galā būs paši lietotāji. Iedomāts piemērs ar nolādēšanu sazinoties ar biznesa partnerti izmantojot tulka pakalpojumus, kurš nepareizi uztvēris kontekstu, un pēc jautājuma "Kur es varu nolādēt līguma nosacījums", - biznesa partneris pasūtīts tevi dillēs ar visu miljonu līgumu.

pirms 13 gadiem  

Uldis Segliņš, pirms 13 gadiem :

Šodien, ieraugot Rimi akcijas lapeli, biju patiesi patīkami pārsteigts, ka gan kārtas skaitļa vārdi, gan atstarpes pēc pieturzīmēm ievērotas. Šādas kļūdas pat rakstoši žurnālisti ļoti bieži neievēro.

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Mūsu paudzi visu laiku potēja, ka krievu valoda ir svarīgāka par latviešu . Pašlaik potē, ka angļu valoda. No laika gala latviešu tautai ir bijusi zema pašcieņa, jo tas iepotēties simtgadēs no kaklukungiem. Tie laiki pagājuši, kad mums latviešu valodā lika rakstīt sacerējumus, esejas.Var jau būt, ka nu atkal raksta, jo man vairākus gadus nav skolnieku mājās, bet, kamēr jaunākais puisis mācījās pamatskolā un vidusskolā, netiku redzējusi nevienu nopietnu,uzdotu sacerējumu. Tikai nesāciet te man ironizēt, ka puisis pats nerakstīja un nemācījās, skolu viņš beidz ļoti labi.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Kāda te runa var būt par kvalitāti? Vispirms jāiemācās lielajam vairākumam cieņa pret savu valodu.Piemēram tas pats klasiskais variants: kolektīvā,draugu lokā vai kur citur,starp n-tajiem latviešiem piebiedrosies viens krievs,visi sāks runāt krieviski.Vispirms jāsāk ar šo problēmu,tad arī viss pārējais atrisināsies.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Pirmām kārtām lielākais vairums nemaz nezin kāda vispār ir pareiza Latviešu valoda un kāpēc lai es domātu par valodas kvalitāti ja visos masu mēdijos to nelieto par pareizi un to ko cilvēks dzird sev visapkārt tā arī runā un dara un nemaz neaizdomājas, ka vajadzētu viņam runāt pēc kautkādas valodas steriotipiem.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Māris Rudzītis

+36739

 
Ar tiem cipariem tā tāda mode, kas vienlaikus ir lipīga kā slimība.
Agrāk, kad vairums latviešu klausījās vienu no 2 vai3 Rīgas radio programām, pēc valodnieka uzstāšanās radio aplamnieki būtu informēti un apkaunējušies, un skaitļus par cipariem nesauktu un citiem aizrādītu.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Māris Rudzītis

+36739

 
rakstu mākslas degradēšanās ir neizbēgama. Tagad pat žurnālisti nemāk komatus salikt, un no gramatikas kļūdām pat automātiskie labotāji nepalīdz. Manas paaudzes laikā līdzīgi degradējās un kļuva neizlasāmi līdz tam kaligrāfiskie rokraksti. 20. gs. sāk. ģimnāzijās izglītoti cilvēki zināja latīņu valodas pamatus un mācēja zīmēt.

pirms 13 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.