Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

 

Atbildes (6)

 
Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Aivis Svirskis™

+138773

 
Var, ja jūs esat ļoti pārticis cilvēks un varat atļauties maksāt dārgāk. Latvijas aukstās ziemas un drēgnās vasaras laika apstākļiem ieguldījums saules paneļos neatmaksājas. Pirms tie būs atpelnījuši ieguldītos tūkstošus, tie jau būs jāmaina.

pirms 7 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Āris

+4765

 
Sāksim ar to ka paneļus lētāk var iegādāties kaut vai Lietuvā,kā es to darīju.Var protams pilnībā atbrīvoties no Latvenergo bet tas būs padārgi.Vidēja lieluma mājai viss aprīkojums sastāda ap 6.tūkst.eiro.Dārgākais būs paneļi un akumulatori.kvalitatīvu kontrolieri par sakarīgu cenu var pasūtīt no Anglijas.Tur vēl dažādas slēdžu sistēmas un automātika lai viss strādātu neatkarīgi un nebūtu jāiejaucas sistēmas darbībā.Bet tas nav nekas īpaši dārgs.Visefektīgāk taisīt 24v sistēmu.tad arī invertors jāgādā uz24v.Tas īsi.lai veicas!!

pirms 7 gadiem  

Āris, pirms 7 gadiem :

Par 24v sistēmu.Efekts ir lielāks ja no 24v invertors pārveido uz 220v,nevis no 12v uz 220v.Es pats ņēmu 250w paneļus.Spriegums tur nāk līdz 48v.Bet paneļi ir dažādi gan pēc lieluma,gan pēc jaudas.

JanKa, pirms 7 gadiem :

Ja gribas offgrid, tad labāk pārveidot mājas elektrosistēmu, ne invertēt uz 220V. Lielākais izaicinājums ir ziema, kad elektrību vajadzētu visvairāk, bet Saules nav un nebūs.

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Ivars Magone

+35227

 
Ja vajadzīgi saules paneļi tikai karstajam ūdenim un mājas piesildīšanai pavasarī un rudenī? Kur pēc padoma griesties vislabāk?

pirms 7 gadiem  

JanKa, pirms 7 gadiem :

Manuprāt, ja ir laiks un vēlme, pašam izrakties un saprast ap ko lieta grozās, kādos veidos var ķert sauli, un kā to izmantot. Aiziet uz veikalu un nopirkt vai pasūtīt gatavu sistēmu nav problēmu, ja nauda pietiek. Pat Latvenergo piedāvā gatavu sistēmu elektrības "ražošanai".

Ivars Magone, pirms 7 gadiem :

Man dienā vidēji vajag līdz 1m3 karsto ūdeni. Var rakties , zaudēt laiku, neatrast labāko variantu, pieļaut kļūdas. Svarīgi tikt pie labiem padomiem un ieteikumiem - kur, ko kā. Patreiz nodrošinu ar granulām.

JanKa, pirms 7 gadiem :

Granulas viens no lētākajiem enerģijas avotiem, būs grūti konkurēt, bet ūdens patēriņš tev liels. Pamurgošu (ikdienā šo nedaru, iespējamas aplamības :) ) 1kWh no granulām izmaksā ap 0.035EUR. 1m3 ūdens uzsildīšanai par 45°K aizietu 52kWh un izmaksātu 1.80EUR; apkures sezona 200 dienas, tātad pārējas dienas sildi tikai ūdeni 165*1.8 = 300EUR gadā. Lai to visu varētu no Saules paņemt, krietna platība būtu jānokrauj ar kolektoriem.

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

JanKa

+80131

 
Ja lielu daļu no elektrības rēķina sastāda karstā ūdens uzsildīšana vasaras mēnešos, tad var atrast ekonomisku pamatojumu enerģijas ieguvei no Saules, citādi nē.

pirms 7 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Māris Raugulis

+166750

 
Var.
Nav.

Tikai..

pirms 7 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • -1

    balsis

Āris

+4765

 
Nu saules paneļi nebūs īsti labi priekš ūdens sildīšanas,šim mērķim ir lietderīgi uzstādīt saules kolektorus un tas jau ir cits stāsts.

pirms 7 gadiem  

JanKa, pirms 7 gadiem :

Nē!

Egils Dālmanis, pirms 7 gadiem :

Jau gadiem ceru ,ka būs laiks pieķerties šīs problēmas risināšanai.
Tā kā man jumta slīpums pavērsts pret dienvidiem, tad nespēju noskatīties cik daudz brīvas enerģijas atrodas rokas siepiena attālumā.
Runa tikai par ūdens sildīšanu - vasarā no saules kolektora, ko prātoju salodēt un uzmontēt pats, bet ziemā to boileri daļēji sildīt no Bulerjan krāsns ap kuru man ir aptīta vara caurule un savienota ar boileri. Lielākās bažas par sistēmas pārkaršanu vasarā.Būs vajadzīga kāda automātika.

Egils Dālmanis, pirms 7 gadiem :

JanKa, ko NĒ...? Ja domā ,ka ir racionāli iegūt elektrību ,lai to pārvērstu siltumā - tad nepiekrītu, jo siltums jau ir - tikai jāizmanto.

JanKa, pirms 7 gadiem :

Tur jau tā lieta, diezgan sarežģīta apsaiste, cauruļu caurules, sūknis, risks pārkarsēt, ja saules par daudz, risks sasaldēt (labi var glikolu liet).
Tas viss atkrīt liekot saules paneļus (tos kuri ražo elektrību), maksimālās jaudas kontrolieri sauktu par MPPT un pa lielam viss, sildām boileri.
Vajadzības gadījumā bez problēmām pieliek papildus paneļus, pamaina atrašanās vietu utml. jo uz paneļiem iet kabelis ne divas caurules.

JanKa, pirms 7 gadiem :

Ja pats taisies kolektoru no caurulēm būvēt, tad jā, izmaksas būs krietni mazāks.

Āris, pirms 7 gadiem :

Par mīnusu protams paldies,bet emocijas nav padomdevējs!Neviens cilvēks kurš kaut mazliet šajā lietā orientējas nelietos saules paneļus ūdens sildīšanai,šim mērķim domāti saules kolektori!!!Te pilnīgi piekrītu Egilam.

JanKa, pirms 7 gadiem :

Lūdzu, objektīvus iemeslus ar ko saules kolektori ir labāki :) Ja nepamanīji, uzskaitīju ļoti konkrētas lietas, bez jebkādam emocijām.

Ivars Magone, pirms 7 gadiem :

Saules baterejas vai paneļi. Atšķirība ir redzama un zināma, kad iedziļinās lietas būtībā. Ir kāds, kas var pateikt, kur griezties, lai saņemtu izsmeļošu atbildi. Pārdevējiem svarīgi notirgot un pasniegt problēmas risinājumu sev labvēlīgā gaismā.

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.