Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Verners

+4547

 
  • 8

    Atbildes

  • 1 balss
  • 3690 skatījumi

Kurā novadā runā pareizāk latviešu valodu?

Politika un valdība » Cits

Zemgalē, kurzemē, vidzemē vai latgalē?
Kura būtu visistākā latviešu valoda?

Pirms 13 gadiem

 

Atbildes (8)

 
Labākā atbilde
  • 3

    balsis

Toms Miks

+890

 
Latviešu valodai ir vairāki dialekti, viens no tiem — augšzemnieku ar daudzveidīgu latgalisko izlokšņu grupu. Latgalē daudzi runā latviešu valodas DIALEKTĀ — ko reizēm mēdz dēvēt — latgaliski.

Jebkuras runas par kaut kādu atsevišķu «latgaļu valodu» ir pseidozinātniskuma izpausme, kas robežojas ar tīšu politisku provokāciju.

Jau kopš pagājušā gadsimta mēģinājumiem atbrīvoties no Krievijas impērijas un domas par Latvijas valstiskumu vienotā latviešu apdzīvotā etniskā teritorijā, bijuši daudzi mēģinājumi šķelt latviešu nāciju. Starp tiem — dažādas no Krievijas finansētas separātiskas grupas un īpatnu viedokļu sēšana sabiedrībā, no kuriem spilgti ir «latgaļu valodas» «bīdītāju» pieteikumi.

pirms 13 gadiem  

adolfs, pirms 13 gadiem :

par formulējumu "latgaļu valoda", šķēpi tiek lauzti jau sen. no pieredzes esmu ievērojis, ka daudzi ļoti jūtīgi uztver šī formulējuma nianses (atsevišķās valodas statusa piekritēji bieži pielieto argumentu, ka Latgaļiem ir kuplāks/cits alfabēts).
- pats gan esmu Toma viedokļa piekritējs

aina lindemane, pirms 13 gadiem :

Redz, lieta tāda, ka vēsturiski bija izveidojusies latgaliešu rakstu valoda ar savu separātu grāmatniecību. Turklāt Latgale līdz 1918.gadam bija Vitebskas guberņas sastāvā un bija vēl garas diskusijas, vai tai pievienoties Latvijas valstij vai palikt Krievijas sastāvā. Tas vēsturiskais fons saistīts arī ar valodu.

Āris Seisums, pirms 13 gadiem :

Pavisam vēsturiski Baltijuas jūras DA piekrasti apdzīvoja Baltu tautas. Senākas no tām ir prūšu, lietuviešu un latgaļu. Katrai sava valoda, bet visas līdzīgas. Latgaļu valoda ir tuvāka lietuviešu un, ja kādam patīk dialekti, tad drīzāk lietuviešu dialekts. Latvijas teritorijas R-ZR apgabali ir ietekmēti no līviem un prūšiem, kas valodu padara cietāku un baltu valodā ienes somu-ugru daļas. Tālāk valodas izšķist kultūr-politiskā ietekmē. Latgales teritorija ir vismazāk mainījusies, tāpēc valodu...

Āris Seisums, pirms 13 gadiem :

... saglabajuši nemainīgāku. Lietuvieši vienmēr ir bijuši lietuvieši un valoda ir palikusi ļoti sena. Prūšiem nepaveicās, nav to vairs. Mūsu R, ZR ir piederējuši visem kam nav slinkums, kas arī atstājis pēdas. Literārā valda ir izlobīta 20.-30. gados no vidzemes, domājams dienvudu daļas, kur vadonis dzīvoja. Pārējais bija slikts un iznīcināms. Latgali arī mēģinājs latviskot pa jaunam - nesanāca. Tad arī mēģināja valodu nosaukt par dialektu, kas ir iepotējies arī šodien.

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Indra (I.T.)

+14935

 
Vispareizākā (tīrākā) ir tā latviešu valoda, ko māca skolās bērniem (literārā valoda), bet realitātē visskaidrāk un precīzāk tajā runā Viduslatvijā dzīvojošie - Valkas, Valmieras,Cēsu, Madonas, Rīgas, Ogres apkaime, vēl var tam pielikt klāt Limbažu pusi. Tieši šeit runā vistīrāk, pārējā Latvijas teritorijā ir daudzi dialekti un to apvienojumi, taču tā, kā VidusLatvijā, šeit vispareizāk runās labi ja daži cilvēki. Ja atmiņa neviļ (varu sameloties), to tā arī sauca par Viduslatvijas dialektu, precīzāk tā saucas Vidzemnieku izloksne ...
Kopsavilkums - Viduslatvijas (vidus) dialekts un vidzemnieku izloksne.

pirms 13 gadiem  

Indra (I.T.), pirms 13 gadiem :

Novads - Vidzeme

kaspars saukums, pirms 13 gadiem :

urāāā es runāju vispareizāk,valmiera rullē,par tiem limbažniekiem gan nav tiesa,viņi vārdiem rauj nost galotnes

aina lindemane, pirms 13 gadiem :

Tāpēc, ka latviešu literārā un rakstu valoda izveidojās uz vidus dialekta bāzes, ko runā Indras minētajos apvidos.

Indra (I.T.), pirms 13 gadiem :

Apsveicu ar to! :) Tikai nevajag palikt tik iedomīgiem kā cēsiniekiem - tie parasti ceļ snīpjus gaisā par to, ka viņi runājot "pareizāk." Bet es uzskatu, ka, lai cik kāds gudrs vēsturnieks un valodnieks sacītu, ka tas un tas dialekts vai izloksne ir pareizākā, tik un tā jebkura valoda un jebkura tā variācija ir skaista un pareiza. :)

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Toms Miks

+890

 
Danč vakre lustig dzied un jestr danca pe dzīv muzīk. Parast spēle pijol, cītar, ermoņiks un bungs. Skan sendien gabal: Žīg, Elenders, Lambetvoks... Var elocit kājs un izkustnat sāv muger, var uzraut kād ziņģ un izstāstit kād stāst. Var apskvierbnat gāliņ un atkrist vēkšpēds, atspūstes un akal dancat. Vens oter var āter edīdit un ja i duk, var dancat ari pa savam. Danč gabal i petiekam venkārš kā pat tautdziesm.

pirms 13 gadiem  

adolfs, pirms 13 gadiem :

labais ventiņš :))

unknown (Google), pirms 13 gadiem :

kas ir "apskvierbnat gāliņ"? :)

aina lindemane, pirms 13 gadiem :

Tas, ka ventiš nedrukā grāmat, vēl nenozīm,ka ši valod ir sliktāk.

Uldis Segliņš, pirms 13 gadiem :

Labs! :D Mums obligātajā dienestā bija viens ventiņš. Mēs viņu apcēlām un pakaļ darījām, ka pēc kāda mēneša jau visi tā sākām runāt neapzināti :)

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Toms Miks

+890

 
Latviešu valodai ir trīs pamatdialekti, ko var sīkāk iedalīt atsevišķās izloksnēs. Lībiskais (tāmnieku) dialekts iedalās Kurzemes un Vidzemes izloksnēs. Vidusdialekts iedalās kursiskās, zemgaliskās un Vidzemes izloksnēs. Augšzemnieku dialekts iedalās sēliskās un latgaliskās izloksnēs. Latviešu literārās valodas pamatā ir vidusdialekts.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Priekšnieks

+81436

 
ikvienā novadā teiks, ka tur runā vispareizāk un visos citos runā nepareizi. Un kas vispār ir PAREIZI vai NEPAREIZI?

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Latgaliešu valoda nav dialekts.

pirms 13 gadiem  

adolfs, pirms 13 gadiem :

jā Tev taisnība, biju neprecīzs

Toms Miks, pirms 13 gadiem :

Palasi literatūru par valodu!
Tad jau sanāk ir Ventspils valoda, Viduslatvijas valoda, Vidzemes valoda, Sēļu valoda u.t.t. Jo visur runā dažādāk! Vai tomēr ir viena - latviešu valoda un dažādi dialekti?

Toms Miks, pirms 13 gadiem :

Vai tad latgalieši nav latvieši?

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

adolfs

+6756

 
par valodas īstumu, nekorekts jautājums;
ventiņu izloksne nevar mēroties īstumā ar piem. Latgales dialektu?
visi dialekti ir pilnīgi īsti un visur runā pareizi;
piem. Balvu novada izloksne ir tik pat īsta kā izloksne Preiļu novadam.
tā saucamajā literārajā valodā, šķiet, visvairāk runā Vidzemē t.s. Rīgā

pirms 13 gadiem  

adolfs, pirms 13 gadiem :

kaut gan nosaukt arī par "literāro valodu" nebūs korekti, jo Latgalei ir cita literārā valoda

aina lindemane, pirms 13 gadiem :

Ja, Latgalei ir sava literārā valoda un ortogrāfija, kas nav citiem dialektiem. Latgaliešu un lībiešu ir tikai divas valodas, kuras saskaņā ar Valsts valodas likumu tiek atzītas par atsevišķam aizsargājamām valodām.

500

Labākā atbilde
  • -1

    balsis

Savs Choms

+17917

 
da ko juus cepaas...? karoche, vispaar es toksh runaaju chisto latviski...☺

pirms 13 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.