Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 2

    Atbildes

  • 1 balss
  • 10219 skatījumi

Cik ilgi dzīst kaula lūzums?

Veselība » Cits

Pirms 14 gadiem

 

Atbildes (2)

 
Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Andrejs Valeinis

+1517

 
ojas no kaulplēves un apkārtējiem mīkstajiem audiem. Shematiski kaula dzīšanu var iedalīt vairākās stadijās, kas nav norobežotas, bet pakāpeniski pāriet cita citā, tādējādi vienlaikus dažādās LŪZUMS vietās var atrast dažādām stadijām raksturīgas pazīmes.
Sākumā LŪZUMS vietā rodas asinsizplūdums; ja locekli laikus novieto miera stāvoklī, asiņošana ir mazāka; asins un limfas cirkulācija LŪZUMS vietā traucēta, un locekļa mīkstie audi pietūkst. Pēc dažām dienām no apkārtējiem veselajiem audiem veidojas jaunas saistaudu šūnas, kas pamazām aizpilda asinsizplūdumu starp kaula galiem ar smalkām saistaudu šķiedrām; asinsizplūdums lēni uzsūcas; visaktīvāk jauno saistaudu veidošanā piedalās kaulplēve, kas pati kļūst biezāka; lauztā kaula gali šajā laikā joprojām viegli kustināmi. Laikā starp 2. un 5. ned. saistaudi pārveidojas t.s. osteoīdā, kas veido mīkstu kaula pagaidu rētu.
Pakāpeniski kaula rumbējuma vietā izgulsnējas kalcija sāļi; rumbējumu var jau redzēt rentgenuzņēmumos; veidojas jauni

pirms 14 gadiem  

Eduards, pirms 14 gadiem :

nu īsts doktors +1

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Andrejs Valeinis

+1517

 
Dažādi kauli, tāpat arī LŪZUMS veidi dzīst dažādi; to ietekmē gk. traumas apjoms, it īpaši mīksto audu bojājumi, iekaisums LŪZUMS vietā, kaulu fragmentu novirze; vaļējie LŪZUMS dzīst lēnāk. Daži kauli, piem., ribas, retāk atslēgkauls, dzīst ļoti labi pat tad, ja kaula gali stipri novirzīti. Tomēr vislabāk kauls dzīst, ja pastāv ciešs lauzto vietu kontakts, kā tas ir ieķīlātajos LŪZUMS, īpaši, ja saķīlējumu rada spiediens perpendikulāri lūzuma līnijai. Šādu stāvokli cenšas panākt kaulu saaudzēšanas operācijās.
Vietās, kur kaulu nesedz kaulplēve, dzīšana bieži notiek lēni, piem., slikti dzīst daži augšstilba kaula kakliņa, plaukstas laivveida kaula, ceļa kaula LŪZUMS. Ja LŪZUMS fragmentu starpā ir sprauga, palielinās kaulplēves nozīme — ja plēve mazāk bojāta, kauls dzīst labāk. Bērniem un pusaudžiem kaulplēve ir biezāka, elastīgāka un retāk plīst, tāpēc arī LŪZUMS viņiem sadzīst daudz ātrāk un jauni kaulaudi var izveidoties pat tad, ja starp LŪZUMS fragmentiem ir liela atstarpe. Kamēr k

pirms 14 gadiem  

Andrejs Valeinis, pirms 14 gadiem :

auli aug garumā, to audi spēj augot izlabot radušos locekļu deformāciju (līdz 16—18 g. vecumam). Izņēmums ir bojājumi kaula augšanas zonu rajonā.
Sliktāk dzīst kauli, kuros radies dubults LŪZUMS, jo vidū esošo kaulu fragmentu asinsapgāde bieži vien ir traucēta. Sīkie kauli (pirkstu, pleznas u.c.), ribas parasti sadzīst 3—4 ned. laikā; garie kauli, gūžas kauli, skriemeļi var dzīt 3—5 mēn., reizēm vēl ilgāk. Lūzumam dzīstot, tā vietā rodas vārpstveidīgi uzbriedusi rēta — kaula rumbējums. Tas veid

Gundega ZIEDIŅA, pirms 10 gadiem :

Pastāsti lūdzu, kas jādara, kad ir šis lūzums (man mazs) kājas 5 pirksta garā kaula lūzums (pusceļā līdz potītei)! Drīkst vingrināt jau kamēr kauls nerumbējas? vai labāk pēc iespējas vairāk mazkustības?

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.