Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283675 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Guntis Vaivods

+192

 
  • 1

    Atbilde

  • 2 balsis
  • 2404 skatījumi

Ja jūs esat tagad Latvijā, izskaidrojiet man vienu parādību, kuru tagad var novērot debesīs. (Skat detalizētākā aprakstā)

Vide » Cits

Apskatieties debesīs, izskatās, ka zvaigznes mirgo + maina īslaicīgi krāsu uz sarkanīgāku. Dažām tas ir izstektāk, citām ne tik ļoti. Iepriekš to nebiju novērojis. Jūs varat izskaidrot, kāpēc tā?

Pirms 14 gadiem

P.S. Nē, tās nav lidmašīnas.

Guntis Vaivods, pirms 14 gadiem

 

Atbildes (1)

 
Labākā atbilde
  • 6

    balsis

Māris Raugulis

+166750

 
262. Naktī skatoties zvaigznēs var manīt, ka dažas mirgo sarkanas, zilas, zaļas vai maina krāsu. Vai tas notiek Zemes atmosfēras ietekmē vai arī tā ir šo zvaigžņu īstā krāsa un pēc tās var noteikt aptuvenu temperatūru?

Atbild: A.Balklavs. Jā, zvaigznes mirgošana un ātra krāsas maiņa notiek Zemes atmosfērā tās turbulences dēļ. Zvaigznes krāsa ir atkarīga no temperatūras (jo zemāka temperatūra, jo zvaigzne sarkanāka, un otrādi, jo temperatūra augstāka, jo zvaigzne baltāka un zilāka), taču ne šo krāsu un līdz ar to temperatūru pēc šādiem vizuāliem novērojumiem pietiekami precīzi noteikt nevar. Tam nolūkam nepieciešami speciāli novērojumi ar atbilstoši aprīkotiem teleskopiem. Detalizētāku informāciju par šo jautājumu var gūt I.Vilka grāmatā “Astronomija vidusskolai” (Rīga, apgāds Zvaigzne ABC, 1996, 248 lpp.), sadaļā 4.3. Zvaigžņu raksturlielumi (154.-157.lpp.).
http://www.liis.lv/astron/IE_version/Pavaicastro/atbildes5.htm

pirms 14 gadiem  

Māris Raugulis, pirms 14 gadiem :

"Spožas zvaigznes atmosfēras turbulences dēļ mirgo visās varavīksnes krāsās. Zvaigžņu mirgošanas intensitāte ir atkarīga no atmosfēras kustīguma, it īpaši tas attiecās uz zvaigznēm, kas atrodas tuvu pie horizonta, jo to gaismai ir jāiziet cauri biezākam atmosfēras slānim. Ja atmosfēra ir samērā mierīga, tad mainās tikai zvaigznes spožums. Ja atmosfērā intensīvi notiek siltā un aukstā gaisa maisīšanās, tad var novērot zvaigznes mirgošanu visās varavīksnes krāsās. Tas notiek tāpēc, ka zvaigznēm ir ļoti mazi leņķiskie izmēri. Līdzīgi kā prizma baltās gaismas tievu kūli dala spektrā, arī atmosfēra spektrā sadala zvaigznes gaismu."
http://www.pvg.edu.lv/skolenproj/fizika/vai_citplanetiesiir.htm

Māris Raugulis, pirms 14 gadiem :

zvaigznes drebēšana un mirgošana - twinkling of a star.
Zvaigznes svārstības ap vidējo stāvokli pie debess sfēras un spožuma maiņa, kuru cēlonis ir turbulence Zemes atmosfērā. Zvaigznes drebēšana un mirgošana samazina teleskopa izšķirtspēju un līdz ar to teleskopa efektivitāti. Zvaigznes drebēšana un mirgošana ir mazāka vietās ar labu astroklimatu.
http://www.liis.lv/astron/Vardnica/Sadaljas/Vardnica_Z.htm

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.