Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

-57

 
  • 2

    Atbildes

  • 2 balsis
  • 1171 skatījumi

kpc perkonim ir tāda skaņa? kas izraisa to skaņu?

Zinātne » Cits

Pirms 11 gadiem

 

Atbildes (2)

 
Labākā atbilde
  • 6

    balsis

Vikipedija neļaus melot!! - "Pērkons ir skaņa, ko rada zibens spēriens negaisa laikā. Šāda skaņa rodas, gaisam spēcīgi svārstoties, kamēr tas ļoti īsā laikā sasilst līdz 30 000 grādiem. Sasilstot gaiss strauji izplešas, un tas notiek tik ātri, ka rodas ļoti skaļa skaņa. Pats zibens spēriens pāriet ļoti ātri, bet skaņa ilgst vismaz dažas sekundes tāpēc, ka zibens rodas nevis vienā punktā, bet tas ir dažus kilometrus garš un šajā laikā skaņa, kas radusies zibens tālākajā galā, nonāk līdz novērotājam tikai pēc ilgāka laika, kamēr skaņa no zibens tuvākā gala nonāk līdz novērotājam jau pavisam drīz pēc paša spēriena, turklāt skaņa bieži atstarojas mākoņos. Pērkona skaļums sasniedz 120 decibelus, kas jau ir tuvu sāpju slieksnim un ir ļoti skaļa skaņa pat tad, ja cilvēks atrodas 10 metru attālumā no zibens."

"Izmērot laika intervālu starp zibens spērienu un pērkona skaņu, var aptuveni noteikt, kādā attālumā no novērotāja bija spēris zibens. Tā kā gaismas ātrums ir ļoti liels, salīdzinājumā

pirms 11 gadiem  

I am gonna do it and nobody can stop me! , pirms 11 gadiem :

- salīdzinājumā ar skaņas ātrumu, skaņa atnāk kādu laiku pēc zibens spēriena. Skaņas ātrums ir 330 metri sekundē, t.i. 3 sekunžu laikā tā noiet 1 kilometru lielu attālumu. Tā, piemēram, ja pērkonu var dzirdēt 12 sekundes pēc zibens spēriena, tad tas spēris 4 km attālumā no novērotāja. Svarīgi ir tas, ka zibens ir garš un arī skaņa ilgst kādu laiku, tad ja laiks tiek mērīts tikai līdz pirmajai skaņai, tad attālums tiek noteikts tikai līdz zibens tuvākajam punktam. Visa zibens garumu var noteikt, izmērot, cik ilgu laiku ilgst pērkons. Parasti pērkonu var dzirdēt līdz 15—20 km attālumam. Ja novērotājs redz zibeņus, bet nedzird pērkonu, tad tie atrodas vismaz 20 km attālumā.

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Ivars Magone

+35227

 
Vienkāršā valodā: elektriskā izlāde, ko redzam zibens izskatā izraisa gaisa vibrāciju skaņas formā. Īpatnējo smaržu dod ozona pārpinība.

pirms 11 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.