Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 5

    Atbildes

  • 0 balsis
  • 3640 skatījumi

Kā rakstīt romānu?

Māksla un kultura » Grāmatas

Pastāstiet kas īsti tam vajadzīgs? Vai ir kādi romāna rakstīšanas paņēmieni, piemēram, sastāda plānu, pēc kā vadās, ko rakstīt, vai kā?

Pašlaik rakstu savu pirmo manuskriptu, tādēļ būtu ļoti noderīga jebkāda informācija.

Paldies jau iepriekš.

Pirms 14 gadiem

Labojums: Talants ir viena no lietām, tas skaidrs. Un domāju, ka izteikties rakstos protu, tas man dabīgi. Taču es gribu zināt par paša romāna rakstīšanas procesu.

Nosacīti anonīmais, pirms 14 gadiem

 

Atbildes (5)

 
Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Pilnīgi noteikti rakstīšanas pamatu pamatos nepieciešams plāns! Kaut vai tikai tamdēļ, lai kādā aizrautīgā brīdī nenoietu no līnijas!
Noteikti jābūt katra tēla aprakstiem, lai piesēžoties pēc kāda ilgāka laika, jo mūza bijusi pastaigāties, nesāktu aprakstīt galvenā varoņa "zeltaini cirtotos matus" kas pirms tam bija aprakstīti kā "tumši un raupji" tas tikai kā piemērs.
Tad noteikti visu sižeta līniju izstrādā blokos jeb lielās nodaļās un īsi ieskicē galvenos notikumus, bet jebkādas sīkākas iedziļināšanās, aprakstiem vai dialogiem, bet tieši svarīgāko šajā nodaļā.
Tad romāns ies secīgi un nebūs tā, ka kāds sīki aprakstīta aina kādā nodaļā visā pārējā romānā nemaz nav ne vajadzīga ne nozīmīga un izlasot rodas jautājums "a kāda velna pēc tā nodaļa bija jālasa?"
Tālāk jau ļaujies iedvesmai un improvizācijai :)
un jā, nebēdā tik ļoti par komatiem un pārējām pareizrakstības lietām, jo rakstniekam nav jābūt redaktoram un korektoram - tam ir šie profesiju pārstāvji!

Ka

pirms 13 gadiem  

Eva Savele - Gavare, pirms 13 gadiem :

Kad būs gatavs darbs, sūti man uz iespejugramata@gmail.com un paskatīsimies, kas zina, varbūt būsi jaunais izdevniecības "Iespēju grāmata" romānu autors!

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Āris Seisums

+39681

 
Vēl tam visam mūsdienās ļoti palīdz progrmnodrošinājums, kas ļauj izstrādāt personāžus, notikumu virtenes, scēnas utt. tā, lai tas viss plūstoši vītos cauri visam darbam. Tādi produkti ir gan Mac, gan Windows videi. Te ir tāds neliels salīdzinājums: http://creative-writing-software-review.toptenreviews.com/

pirms 14 gadiem  

Nosacīti anonīmais, pirms 14 gadiem :

Paldies par padomu! Izstrādāt notikumus, tā lai tajos pats neapmaldītos ir ļoti grūti. Tādēļ šāda programmatūra ļoti noderēs.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Aivis Svirskis™

+138773

 
Dažos teikumus to izstāstīt nav iespējams, jo katram romāna vai stāsta veidam ir sava kompozīcija. Savukārt runājot par jebkuru manuskriptu parasti ievēro tos principus, kurus rakstot skolas sacerējumu vai eseju, t.i. jebkuram literārajam darbam ir ievads, iztirzājums un nobeigums.

pirms 14 gadiem  

Sarma Sabīne Laicāne, pirms 14 gadiem :

Un kulminācija, vai varēru teikt intriga, lai darbs ieinteresētu lasītājus.

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

Tas jau ir atkarīgs no literārā darba žanra.

Sarma Sabīne Laicāne, pirms 14 gadiem :

Nu puisis tak taisās rakstīt romānu.

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

Romāniem arī ir žanri, piemēram, zinātniskā fantastika, detektīvs, vesterns u.c.

Sarma Sabīne Laicāne, pirms 14 gadiem :

Katrā darbā jābūt intrigai, vai vienalgā kā to nosaukt, lai būtu interesanti lasīt, neskatoties kāds žanrs.

aina lindemane, pirms 14 gadiem :

Dievs atpestī literatūru no tādiem rakstniekiem! Varu ieteikt tev labāk izvēdināt sakarsušo galvu un paskadīt malku: noliec klucīti uz gala un tad ar cirvi šķel sparīgi tieši pa vidu.

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

Ja visi cilvēki skaldītu naudu, tad neviena rakstnieka nebūtu! Ja puisim ir vēlme rakstīt tad, lai mēģina.

aina lindemane, pirms 14 gadiem :

Labus malkas skaldītājus vajag vairāk nekā sūdīgus rakstītājus (kuru jau tāpat ir pārprodukcija). Puiša jautājumi liecina,ka viņš romāna rakstīšanu uztver kā plānveida metodisku pasākumu, nevis kā sava aicinājuma piepildīšanu.

aina lindemane, pirms 14 gadiem :

Turklāt vēl-ja puisis kaut tik cik melns aiz naga jēgtu no literatūras,viņš meklētu padomu pie cilvēkiem kas raksta romānus vai vismaz pie literatūras skolotājas, nevis pie universālā eksperta Aivja Svirska.

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

Cien. Lilija! Paldies par jūsu komplimentu, bet es nepretendēju uz universāla eksperta godu, jebkuram cilvēkam ir savā dzīvē jācenšas būt vislabākajam un sevi jāpilnveido, jāattīsta, jāmācās un jāstudē un pats fakts, ka puisis, kas pēc fotogrāfijas spriežot vēl ir tikai skolēns, interesējas par dažādiem literatūras žanriem, romānu rakstīšanu, utt. jau ir pozitīvi un to vai no viņa dienās iznāks labs rakstnieks vai žurnālists parādīs laiks! Un jūsu komentārs par malkas skaldīšanu ir neētisks!

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

... gan jau vienmēr atradīsies kāds, kas saskaldīs jūsu malku! :-)

aina lindemane, pirms 14 gadiem :

Nu tad vienīgais, kas palna jautājuma uzdevēja izpratni un attaisno neiedomājamo naivitāti ir viņa mazais gadu skaits. Lai gan viens man pazīstams rakstnieks teica,ka gudrība neesot atkarīga no vecuma.
Diemžēl tādi cilvēki,kas grib rakstīt romānus, bet ne par kādu naudu nevēlas skaldīt malku,parasti kļūst par dīkdieņiem. Puisim,protams, vēlētos novēlēt,lai iznāk lietaskoks. Labs savā aodā.

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

Gudrība tāpat kā skaistums ir relatīvs jēdziens un kāda jums pazīstama rakstnieka teiktais ir attiecināms uz pieaugušiem cilvēkiem un nobriedušām personībām nevis bērniem. Un tas rakstnieks droši vien bija mums visiem pazīstamā rakstniece Zenta Mauriņa, kas runāja par sirdgudrību, tomēr izglītībai un zināšanām ir ļoti liela nozīme un tas, kam daudzi nav pievērsuši uzmanību, ir fakts, ka, piemēram, Zenta Mauriņa ir ne tikai esejiste, rakstniece un filosofe, bet arī filosofijas zinātņu doktore. :-

Nosacīti anonīmais, pirms 13 gadiem :

Paldies par jūsu sniegtajiem komentāriem. Neko no visa šī nenosodu, pavisam ne :) Man tikai fascinē kontrasts, izjūtas šajos vārdos... Vienmēr vados pēc tā, ka visi ir tikai cilvēki un ikviens ir pelnījis kaut niecīgu daļu no sapratnes. Es pat priecājos, ka varēju pabūt par sienu, uz kuras izlādēt savu dvēseles sāpi. Jums sāp, es par to nepriecājos, man par to žēl... Taču atcerieties, ka pēc pērkona negaisiem vienmēr seko saulainas dienas! Un bezdibenis ir tikai tāds vārds...

Aivis Svirskis™, pirms 13 gadiem :

Latviešu nenovīdība un jebkuru centienu apsmiešana un noniecināšana ir latviešu tautas mentalitātē un neko mainīt nav iespējams, tāpat kā atsevišķu komentētāju negatīvisms ir iedzimts vai dzīves laikā iegūts un caurstrāvo jebkuru komentāru. Ja esat nolēmis kļūt par rakstnieku vai izvirzījis sev kādu citu mērķi, tad to arī realizējiet un neklausieties, ko jums teiks citi un apkārtējie. Vislielākie aprējēji vienmēr kļūst par vislielākajiem slavētājiem, ja projekts ir veiksmīgs.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Jābūt TALANTAM!!!!!

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • -2

    balsis

Atkal jau lilija limane sava nodaba apspiez cituscilvekus.
jums nav apnicis diskutet nosodot citus?
pati jus neesat nemaz tik gudra.
slima sieviete, kas savos gados neadekvati runa!

pirms 13 gadiem  

aina lindemane, pirms 13 gadiem :

Tikai idiots var uzstādīt diagnozes pilnīgi svešam cilvēkam. Es nelielos ar savu gudrību,bet par jūsu stulbumu gan nav ne mazāko šaubu. Katram ir tiesības demokrātiskā sabiedrībā uz savu viedokli,bet arābu un čurku brūtei to nesaprast. Varat turpināt pārdoties trešās pasaules pilsoņiem. Pilnīgi droši!

aina lindemane, pirms 13 gadiem :

Patiešām tikai idiots var uztaisīt 5 viltus profilus,lai mani meklētu visās interneta vietnēs un mēģinātu iegriezt. Un kā dēļ? Tikai tāpēc,ka kaut kādā jautājumā nesakrīt viedoklis. Iesaku nomierināties, mani jums no zemes virsas izdeldēt neizdosies, bet jūsu komentāri un ļaunuma izpausmes mani iekšēji neskar. Vai arābu pietrūkst,kur izlikt savu enerģiju?

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.