Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Ivars Magone

+35227

 
  • 4

    Atbildes

  • 5 balsis
  • 1661 skatījumi

Nepieklājīgi vārdi.

Māksla un kultura » Filozofija

Mūsu valodā un citās vienu to pašu lietu vai darbību var apzīmēt ar dažādiem vārdiem. Kādēļ daži no viņiem ir nepieklājīgi, kaut gan saprotam vienu un to pašu?

Pirms 12 gadiem

 

Atbildes (4)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Juris Maksis

+5904

 
Saknes slēpjas laikos, kad vienkāršai, neizglītotai tautai bija sava valoda un aristokrātiem " pareizā", nostiprināta rakstos. Lietot vienkāršās, neizglītotas tautas vārdus bija neglīti. Tagad visi protam lasīt, bet vārdu dalījums palicis.

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Māris Rudzītis

+36739

 
dažādām aprindām - piem., bērniem, ārstiem, juristiem, cietumniekiem - ir sava leksika, un lietotie vārdi nes līdzi asociācijas ar šīm aprindām...

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Pieklājība ir tradīciju veidota izpratne par izturēšanos, vai šajā gadījuma vārdiem.
Piemēram, ja kādu malēnieti no džungļiem ielaistu tavā mājā, viņš piekakātu tavu gultu, izsmērētu ar kakām visu istabu un pēc tam apkamptu tevi, nesaprotot ko tu viebies un taisies viņu nožņaugt. Vai vienkārši bomzelis kurš apčurā tavu kāpņutelpu - praktiski tā ir dabīga, normāla rīcība, tikai mums vecāki, sabiedrība utt ir iemācījusi, ka tas ir nepieklājīgi un nepareizi. Vai tu ejot pa ielu kasi dibenu? Tas taču ir dabīgi un normāli un nemaz nav nepieklājīgi? :)
Piemēri nedaudz saasināti, bet valoda, tāpat kā jebkura mūsu rīcība liecina par mūsu kultūru un sakņojas senos un vēl senākos laikos.

pirms 12 gadiem  

nezināms (guglētājs), pirms 12 gadiem :

Ko tik maz mīnusu? :) Bet tiešām ir pilnīgi dabīgi (dzīvnieciski) iezīmēt savu teritoriju ar saviem ekskrementiem un urīnu. Tikpat dabīgi ir laizīt sev olas un kasīt dibenu un ošņāt pretīmnācēju ģenitālijas (pavērojiet dzīvnieciņus). Viens līmenis kas atšķir mūs no dzīvniekiem, ir tas ka nenodarbojamies ar šādām "dabīgām" lietām. Valoda ir daudz augstāks līmenis, kurš pats par sevi mūs paceļ pāri dzīvniekiem. Savukārt valodas kultūra sadala cilvēkus dažādos līmeņus.

nezināms (guglētājs), pirms 12 gadiem :

Bet vēlreiz, dalījums pieklājīgs/nepieklājīgs vai pieņemams un nepieņemams ir subjektīvs tradīciju, ģimenes, valsts, vides, kultūras veidots.
Mūsdienās neapturams spēks ir globalizēties, unificēties, vienkāršoties, palikt prastiem un ar to vēl lepoties. Laikam jāpiekrīt, ka dzīvajām radībām ir iedalīts noteikts daudzums saprāta, bet tā kā to skaits nepārtraukti aug, tad katra indivīda saprāts samazinās.

Juris Maksis, pirms 12 gadiem :

>>>Unknown. Esi pesimists, bet pasaule attīstās, mainās un katrai aizejošai paaudzei liekas, ka jaunie dara neprātības un iet pretī pasaules galam. Mūs no pārējās dzīvās radības šķir liela plaisa un to sauc par saprātu. Cilvēk it kā neiederās zemes dabas uz dzīvo radību apritē. Pat bioritmi cilvēkiem ir neatbilstoši. Iedomājies zemi bez cilvēka, bez mūsu radītā un piegānītā. PARADĪZE

nezināms (guglētājs), pirms 12 gadiem :

Esmu fatāli tendēts optimists. Jebkura iznīcība dod ceļu (vietu) citiem, un tā ir jābūt, ka daļai(vairumam) cilvēces ir jādegradējas un jāpašiznīcinās tādejādi attīroties, lai palikušie veidotu augstāka līmeņa sabiedrību.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Labs jautājums. Pēc idejas jau tiešām «veikt defekāciju» un «aiziet padirst» ir viens un tas pats, bet viens tomēr ir pieklājīgāks par otru.

Es arī labprāt zinātu atbildi.

pirms 12 gadiem  

nezināms (guglētājs), pirms 12 gadiem :

Un kā tu domāti pie sevis, kad vajag? "Pilna dirsa sūdu, vajadzētu nodristies?" :)

    Frīdrihs Nīče, pirms 12 gadiem :

Par to jau nedomā. Vienkārši iet un nodiršas. :D

Kranos Stojakos, pirms 12 gadiem :

ejiet juus visi defekeet....!

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.