Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283673 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 4

    Atbildes

  • 0 balsis
  • 1161 skatījumi

Ko nozīmē "nekustamā īpašuma burbuļa plīšana"?

Bizness un finanses » Īre & Nekustamie īpašumi

Pirms 12 gadiem

 

Atbildes (4)

 
Labākā atbilde
  • 4

    balsis

Aivis Svirskis™

+138773

 
Lato Lapsam ir labs raksts par šo tēmu, ja ir interese saprast, ko tas nozīmē, izlasiet:
http://www.pietiek.com/raksti/lielais_nekustamo_ipasumu_burbulis_ka_tas_patiesiba_notika

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Dainis Virgzda

+310

 
Spekulantiem noplenīt vairāk nesanāk, jāraizējās par to lai nesanāk vēl mīnusos iebraukt un būt parādā bankām. Protams, ka toreiz tā arī gadījās, ka daudzi nebija spējīgi atmaksāt naudu bankām. Sākās nestabila situācija Amerikas bankās un par cik ekonomika mūsdienās ir globāla un Amerikas bankas ir ciesi saistītas arī ar Eiropas bankām, tad nestabilas kļūst arī bankas Eiropā.. Tā viss negatīvais scenārijs attīstās soli pa solim, līdz beidzot cilvēki tiek atlaisti no darba, uzņēmumi kļūst maksātnespējīgi, Eiropā aizsākās protesti un piketi. utt. Visbeidzot maksātnespējīgas kļūst valstis, kas mūsu gadījumā tagad ir Grieķija, kurai tagad ar naudas līdzekļiem palīdz Francija un Vācija.

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Dainis Virgzda

+310

 
Nekustamā īpašuma burbuļa plīšana - ar šo frāzi bieži asociē krīzes aizsākumus. Plīšana notiek tad, kad īpašuma vērtības celšanās ir stipri zemāka par procentu likmi, kuru nosaka banka kad izsniedz naudas kredītu, piemēram, īpašuma iegādei. Pēc nostāstiem krīze aizsākās Amerikā, Maiami, kur kādu laiku atpakaļ bija manāms visstraujākais cenu kāpums īpašumiem pasaulē. Cenas kāpa spekulantu dēļ. Toreiz daudzi ņēma kredītus ar likmi, piemēram, 15% gadā, zinādami, ka īpašuma vērtība nākamajā gadā kāps par 45%, sanāk smuki nopelnīt neko nedarot. Paņem kredītu īpašuma iegādei Maiami 200 000 Eur, pēc gada jāatdod 230 000 Eur, bet peļņa pēc tam, kad pārdod īpašumu, kurš nu jau ir sadārdzinājies par 45% un tagad maksā 290 000, sanāk 290k - 230k = 60 000 Eur gadā. Tā spekulanti savā starpā gadu no gada pārdod īpašumus līdz kaut kādai kritiskai robežai, kad visi saprot ka cenas ir neadekvati augstas. Tad notiek burbuļa plīšana, rezultātā cenas uz īpašumiem strauji krīt.

pirms 12 gadiem  

Endijs Krūmiņš, pirms 12 gadiem :

Bet kredītiem eiro, ko pieņemu klienti izvēlējās, pēc csb.gov.lv vidējā svērtā procentu likme nepārsniedz 7.2%, tad sanāk, ka nekustamā īpašuma cenas kāpa vēl mazākā apjomā?

Aivis Svirskis™, pirms 12 gadiem :

Kaut kas jau uz to pusi ir, taču ne īsti precīzi, papildot var piebilst, ka nekustamā īpašuma burbuļa plīšana ir ekonomiskā krīze, kad nekustamo īpašumu projektu attīstītāji ir aizņēmušies summas, kas kopā ar procentu maksājumiem, krietni pārsniedz viņu potenciālo īpašumu tirgus vērtību jeb citiem vārdiem sakot tas nav nekas cits kā dzīvošana pāri saviem līdzekļiem un pārdrošas banku kreditēšanas sekas, ne velti ES struktūrfondi finansē tikai 75% no projektiem, bankas, kas izsniedz kredītus

Aivis Svirskis™, pirms 12 gadiem :

un kredītlīnijas nekustamo īpašumu attīstītājiem, kas ir vienāda ar vēl neesošo un tikai uz papīra esošo īpašumu pašreizējo tirgus vērtību cer uz brīnumu un pozitīvu īpašumu tirgu dinamiku, jo pretējā gadījumā īpašums uzcelts nekad netiks vai arī tiks uzcelts un nekad netiks pārdots, rezultātā banka dabūs īpašumu vai zemes gabalu un maksātnespējīgu un bankrotējušu uzņēmumu. Sava artava vainas ir jāuzņemas arī visām iepriekšējām valdībām, kas mazajā Latvijā izveidoja banku klondaiku.

Aivis Svirskis™, pirms 12 gadiem :

Konkurence protams ir laba lieta, taču banku sektors, par kuru ar savu naudu garantē valsts, tomēr īsti nebūtu tas sektors, kurā būtu jāveicina jaunu banku izveidi, tas pie kā šī neveselīga konkurence noveda, kad bankas cenšoies piesaistīt un kaujoties par katru vairāk vai mazāk maksātspējīgu klientu,Latvijas mikroskopiskajā nepilnu pusotru miljonu iedzīvotāju tirgū, ir redzams šobrīd, bankas, uzņēmumi bankrotē,valsts maksā, iedzīvotāji pazaudē dzīvokļus un paliek bankām vēl parādā uz 20 gadiem.

Endijs Krūmiņš, pirms 12 gadiem :

Respektīvi klients paņem kredītu cerot uz peļņu, banka dod kredītu, cerot uz peļņu, valsts uz to noskatās, cerot uz atdevi nodokļos?

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Dainis Virgzda

+310

 
Aivis ļoti labi papildināja to, ko es nepateicu,..Edij, bet ņem vērā, ka krīze bija globāla un šajā kontekstā kaut arī mums ir Latvijas Neatkarīgā Republika, tā nemaz nesanāk tik "Neatkarīga". Mēs esam ļoti atkarīgi no energoresrusu cenām pasaulē, Eiropas vispārīgi. Par piemēru, vispirms tiek ņemta Eiropas konstitūcija un tikai tad Latvijas, ja šeit kaut kur ir pretrunas, tad visticamāk izmaiņas ir jāveic mūsu pusē. Ja Eiropā sāktos problēmas tādām valstīm, kā Vācija vai Francija, tad domāju neatkarīgi no tā vai mums būtu 7.2% vai 15%, problēmas skartu arī Latviju.

pirms 12 gadiem  

Endijs Krūmiņš, pirms 12 gadiem :

Respektīvi problēma bija arī tekošā konta deficītā, kad Latvija bija atkarīga no ārvalstu finanšu plūsmām?

Dainis Virgzda, pirms 12 gadiem :

Latvija bija, ir un būs atkarīga no ārvalstu finanšu plūsmām, jo ir pārāk mazs spelētājs globālajā pasaulē. Kaut gan mums ir sava veida resursi, piemēram, lieli kūdras krājumi ( ja skaita uz vienu valsts iedzīvotāju ), pat naftas urbums esot kaut kur Gudenieku pagastā :) , potenciāli lielas un ļoti labas iespējas izbūvēt gāzes krātuves, .. utt Taču ar resursiem mēs braucam auzās un ļaujam ārzemniekiem izpirkt Latvijas zemes.

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.