Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Uldis

+933

 
  • 3

    Atbildes

  • 1 balss
  • 3659 skatījumi

Vai uzņēmumam elektroniski iesūtīts rēķins ir derīgs bez paraksta grāmatvedībai?

Bizness un finanses » Mazais bizness

Ir visnotaļ izplatīti saņemt elektroniski sagatavotus rēķinus ar norādi "derīgs bez paraksta". Bet vai vienmēr un kādos gadījumos uzņēmumam elektroniski sagatavots un iesūtīts rēķins tā grāmatvedībai ir derīgs bez paraksta?

Pirms 12 gadiem

 

Atbildes (3)

 
Labākā atbilde
  • 3

    balsis

Āris Seisums

+39681

 
Ja uzņēmuma grāmatvedības politikā ir norādīts, ka der un uzņēmuma vadītājs to ir apstiprinājis, tad der! Sīkāk - Likums par grāmatvedību.

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

ivarsi

+11583

 
Manaa valsts iestade sadus rekinus pienem un apmaksa, bet:
1) Uz rekjina jabut atbildigas personas rezolucijai
2) Pirms rekjina sanemsanas, iepirkumam (pakalpojumam) jabut vai nu saskanotam "Direkcijaa" vai jabut Ligumam ar firmu

(atvainojos par rakstisanu bez latviesu burtiem)

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Mana grāmatvede teica, ka elektronisks rēķins grāmatvedībā ir derīgs tikai divos gadījumos:
1) ja parastā paraksta un zīmoga vietā ir elektroniskais paraksts;
2) ja starp pusēm ir noslēgts ar roku parakstīts līgums, kurā ir minēts, ka rēķini tiek piestādīti elektroniski un derīgi bez paraksta.

Bet praksē jau, cik zinu, nekad neviens uzreiz sodu par to neliek. Parasti, ja pārbaudes laikā ierauga neparakstītu iegrāmatotu dokumentu, to salīdzina ar otru iesaistīto pusi. Ja viss sakrīt, nevienai no pusēm nav iebildumu un naudas pārskaitījums ir noticis (t.i. redzams konta izrakstā), tad tevi liks mierā šā vai tā.

pirms 12 gadiem  

    Frīdrihs Nīče, pirms 12 gadiem :

Nē nu labi, ja tev tur rēķins ir par nezinu cik tūkstošiem, tad gan es nezinu, bet par relatīvi mazām summām nedrāž, cik man zināms.

Āris Seisums, pirms 12 gadiem :

Rihard, tavai grāmatvedei ir tikai daļēja taisnība, ieskaties likumā. Ja tu sāc sadarboties ar jaunu partneri, tad varat savstarpēji vienoties, bet tas nav obligāti. Pamatu nosaka paša uzņēmuma iekšējā grāmatvedības politika, kurai ir obligāti jābūt. Ja uzņēmums pats ir apstiprinājis, ka pieņems šādus rēķinus, tad tādus arī var pieņemt. Lai sūtītu citam ir jānoskaidro, vai arī jāveic minētā vienošanās. Nekādam parakstam nav jābūt, tikai nepārprotamai atzīmei, ka izrakstīts elektroniski.

Āris Seisums, pirms 12 gadiem :

Mēs saviem rēķiniem, bez minētā teksta, vēl liekam virsū Code 128 svītru kodu, kas satur rēķina summu.

    Frīdrihs Nīče, pirms 12 gadiem :

Cik grāmatvežu, tik viedokļu. To jau es esmu no sākta gala sapratis. :D Esmu dzirdējis ļoti daudz dažādu viedokļu par šo jautājumu, bet tā nekad arī neesmu īsti ticis skaidrībā.


Lai arī cik dīvaini tas būtu, bet reizēm arī dažādām VID reģionālajām iestādēm ir dažādi viedokļi par vienu un to pašu jautājumu. :D

Āris Seisums, pirms 12 gadiem :

Likums ir viens un tas neaizliedz, bet ja grāmatvedis grib sarežģīt dzīvi sev un citiem, tad jau var visādus viedokļus izvirzīt. Iedomājies, ja nu pēkšņi gadās, ka uzņēmumā ir telefons vai mobīlais, vai pat internets, tad, kas notiktu, ja visiem pakalpojumu sniedzējiem vajadzētu parakstīt rēķinus??? Katru mēnesi pāri par miljonu? Jautrība garantēta ;)

Uldis, pirms 12 gadiem :

Pašreiz es aprobežojos ar to, ka manā grāmatvedībā ir lēmums par darījumu attaisnojošo dokumentu (rēķinu u. tml.) numerācijas kārtību (un tādam lēmumam ir jābūt kopš 2010.g.); un katram rēķinam jābūt iegrāmatotam atsevišķā uzskaites žurnālā. Šaubījos par to, vai vienmēr starp darījuma partneri un mani ir jābūt noslēgtam līgumam, lai partnerim elektroniski nosūtītie rēķini-faktūras būtu derīgi bez paraksta, jo gadījumos, kad nelielu darbu apmaksa notiek vēlāk ar pārskaitījumu, kvīti neizrakstīsi

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.