Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67089 jautājumi, 283674 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Lāsma Freimane

+389

 
  • 2

    Atbildes

  • 0 balsis
  • 1442 skatījumi

IK, līgumdarbi un nodokļi

Bizness un finanses » Mazais bizness

Skolā jāraksta biznesa plāns. Nav bijis sakars ar šo tēmu, tā kā jau iepriekš atvainojos ja kādam šis jautājums šķiet vareni muļķīgs.

Esmu nolēmusi biznesa plānu rakstīt individuālam komersantam. Vienā vārdā - "bizness" būs citu cilvēku saražotā pārdošana. Tādā gadījumā, saprotu, man kā IK ar šiem cilvēkiem (kas sevi, iespējams, nebūs reģistrējuši kā pašnodarbinātos) būs jāslēdz līgumdarbs par katru viņu saražoto preci, ko gribēšu pārdot. Bet kā paliek ar nodokļiem? Ja tie cilvēki būtu pašnodarbinātie tad nebūtu problēmu - varētu slēgt uzņēmuma līgumu un viņi nodokļus valstij maksātu paši (tā vismaz uzgāju netā). Bet tā kā, visticamāk, viņi nebūs pašnodarbinātie - ko tad? Un vai IK vispār ir tiesības slēgt šādus līgumus?

Pie reizes - vai IK ir vērts ņemt grāmatvedības pakalpojumus? Jeb tas ir tik elementāri, ka to visu var pats?

Paldies!

Pirms 12 gadiem

 

Atbildes (2)

 
Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Nu ja tu pērc kaut ko no privātpersonas, jāsastāda iepirkumu akts (veidlapa nopērkama grāmatnīcās) un vēl jāaizpilda papīrs, kurš saucas kaut kas tjipa «paziņojums par personai izmaksātajām ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamajām summām» (varbūt nedaudz citādāk saucās, neatceros) un tad tas papīrs, ja nekļūdos, līdz nākamā mēneša (vai nākamā ceturkšņa?) kaut kādam tur datumam jāiesniedz VIDā.

Ja tu pārdod «tikai vienu mākslinieka darbiņu», tad tam māksliniekam arī nav jāreģistrējas par pašnodarbināto, jo jāreģistrē ir tikai sistemātiska darbība. Tas, ka viņš tev gadā 3 reizes kaut ko pārdod, tas pohuj.

Bet, ja viņš to dara regulāri, tad jau 100 punkti, ka viņš jau ir pašnodarbinātais. Un tad pietiek ar līgumu un rēķinu.

Bet vispār tas ir pāris vārdos. Reāli tur ir biku sarežģītāk. It sevišķi vēl, ja ir PVN maksātājs un bla bla bla. Tik daudz es nezinu.

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Jānis

+4881

 
man šķiet, ka cilvēkiem, ar kuriem tu slēgsi līgumus tomēr būtu jābūt tādā vai citādā veidā noformētiem par oficiāliem nodokļu maksātājiem, kas nodarbojas vai nu ar uzņēmējdarbību un ir juridiskas personas (IK, SIA) vai fiziskas personas, kas veic saimniecisko darbību (pašnodarbinātie).
vispār par IK ir ļoti laba šāda vietne:
http://www.ikl.lv/pages/index_l.htm

pirms 12 gadiem  

Lāsma Freimane, pirms 12 gadiem :

Paldies!

Tomēr nezinu vai saviem māksliniekiem vēlos likt kļūt par pašnodarbinātiem, ja vēlos pārdot, piemēram, tikai vienu viņu darbiņu...

Tā esmu aizbūrusies līdz tādai lietai kā "autoratlīdzības līgums". Likšu savus peļņas procentus klāt + maksāšu par katru autordarbu valstij nodokļus pati. TIKAI - kāds ir tas maksājumo nodokļu apjoms? Klīstu pa googli... bet varbūt kāds var atbildēt uzreiz?

Mīļš paldies!

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.