Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

-57

 
  • 2

    Atbildes

  • 0 balsis
  • 871 skatījumi

lasīt parakstu

Zinātne » Astronomija un kosmoss

Kad saule kļūst ļoti liela viņu sauc par Sarkano gigantu..
Bet pimēram šī zvaizgne UY Scuti ir cik tur millio reižu lielāka par sauli un viņa vel nav pārsprāgusi?
Kapēc un kā tādas saules sauc?

Pirms 10 gadiem

 

Atbildes (2)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

UY Scuti ir ne tikai sarkanā milzu, bet sarkanā pārmilzu (supergiant) zvaigzne. Šī tipa zvaigzne ir ļoti masīvu zvaigžņu dzīves noslēguma epizode.
Šo masīvo zvaigžņu mūžs, salīdzinājumā ar Saules mūžu, ir īss - tikai daži miljoni gadu. Ja to masa vismaz 8 reizes pārsniedz Saules masu, tās savu eksistenci beidz kā pārnovas jeb supernovas.
Sarkanā pārmilža stadijā zvaigznes kodolā vairs nenotiek tipiskās sintēzes reakcijas, kad no ūdeņraža rodas hēlijs. Tur tiek "dedzināts" gan hēlijs, gan vēlāk tādi elementi kā skābeklis, ogleklis, slāpeklis un silīcijs. Rodas arvien smagāki un smagāki elementi. Maksimāli iespējamais galaprodukts ir dzelzs.
Kad kodolā dzelzs ir pārāk daudz un zvaigznei nav īsti vairs ko dedzināt, gravitācija kļūst spēcīgāka nekā starojuma spiediens. Zvaigznes matērija sabrūk centra virzienā, aizsākot iespaidīgu sprādziena reakciju, kas pazīstama kā pārnova. Rezultātā no sabrukušā kodola var veidoties neitronu zvaigzne vai melnais caurums.

pirms 10 gadiem  

Oto , pirms 10 gadiem :

dedzināšana gan ir oksidēšanās reakcija nez vai to var attiecināt uz zvaigznēm.

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.