Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67091 jautājumi, 283667 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 2

    Atbildes

  • 3 balsis
  • 1582 skatījumi

Velo fizika.

Zinātne » Fizika

Kāds man, lūdzu, varētu izskaidrot ar fizikas palīdzību, kāpēc, pārslēdzot velosipēdam ātrumus, ir grūtāk/vieglāk (var ātrāk/lēnāk) braukt.
Kāpēc, priekšējie zobrati ir izkārtoti pretēji aizmugurējiem?

Pirms 14 gadiem

 

Atbildes (2)

 
Labākā atbilde
  • 5

    balsis

JanKa

+80131

 
Ja abi zobrati būs vienādi, tad pagriežot(paminot) pedāli par vienu apgriezienu arī ritenis pagriezīsies par vienu apgriezienu. Savukārt, ja priekšējais zobrats būs 2x lielāks par aizmugurēju, tad pagriežot pedāli par vienu apgriezienu rats pagriezīsies par diviem - ar mazāku mīšanos varēs sasniegt lielāku ātrumu. Savukārt,ja priekšējais zobrats būs 2x mazāks par pakaļējo, tad paminot 1x apgriezienu rats pagriezīsies tikai par pusapgriezienu - minoties daudz ritenis pārvietojas ļoti lēni,bet būs vieglāk uzbraukt kalnā ar mazu ātrumu. Zobrati izkārtoti tā tīri tehnisku iemeslu dēļ,piemēram, lai mazāk "lauztos" ķēde, jo parasti izmanto un iesaka slēgt ātrumus tā lai būtu priekšā|aizmugurē mazākais|lielākie vidējie|vidējie lielākie|mazākie, kā arī bikses ierautu zobratos, ja būtu otrādi - savukārt pakaļejais ritens kļūtu pavisam ekscentrisks.

pirms 14 gadiem  

Ivars Braze, pirms 14 gadiem :

Tādēļ lai nevaidzētu lauzt ķēdi ir tādas lietas kā ķedes nospriegotāji

Ivars Braze, pirms 14 gadiem :

man liela kļūda gribēju komentēt zemāk esošo atbildi

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

verners osis

+16083

 
fizika laikam tā nav,jo ķēde ir metāla un nestaipās,ja pārslēdz uz mazāku,tad aizmugurējam jāpārslēdzas uz lielāku,diametru attiecība prieksējais/pakaļējais zobrats nosaka \atrumu un slodzi,jo lielāka starpība,jo grūtāk mīt,bet lielāks ātrums.

pirms 14 gadiem  

Jānis Jansons, pirms 14 gadiem :

metaals staipaas, un kaa veel, bet nenaak atpakalj... vnk ir miiksts,,, ja buutu ciets, tad pie pirmaas slodzes visa keede buutu lupataas saluuztu gabalos

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.