Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

bitch

+4268

 
  • 6

    Atbildes

  • 1 balss
  • 1854 skatījumi

Kaapeec skolaas maaca eetiku, kad gala rezultaataa neviens no eetikas neko nesaprot?

Socialās zinātnes » Etiķete

Cik es noprotu eetiku maaca, lai cilveeks sapratsu, ko ir labi dariit un ko nee un kaapeec.
Bet muusdienaas ir TIK DAUDZ cilveeki, kas nekad neieveero eetikas pamatprincipus..

Pirms 14 gadiem

 

Atbildes (6)

 
Labākā atbilde
  • 4

    balsis

Ģirts Avotiņš

+7820

 
Smieklīgākais ir tas, ka ētikas principus visvairāk ievēro tie cilvēki, kuri skolās mācījās, tad, kad ētiku vēl nemācīja...

Šī ir tēma, kas arī mani nedaudz satrauc. Mūsdienās cilvēki pat sāk aizmirst elementāras pieklājības normas - tie piemirst par sasveicināšanos un atvadīšanos, uzskata, ka pilnīgi normāli ir neatbildēt uz vēstulēm un telefona zvaniem, utt...

Vispār viss iet uz slikto pusi, un, jo jaunāki cilvēki, jo trakāk tas ir izteikts...

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Lelde

+555

 
Kas ietilpst vārdu savienojumā - ētiska rīcība. Manuprāt, ētiskas rīcības skala katram cilvēkam ir sava. X uzskata, ka nav ētiski personu traucēt ar darba darīšanām pēc pulkstens 18:00 vai brīvdienās, savukārt Y uzskata ka to var darīt jebkurā diennakts laikā ieskaitot brīvdienas. Manuprāt, šī ētika mūsos tiek ieaudzināta jau bērnībā - komunicējot ar vecākiem, radiniekiem.. Pēc manām domām, skolā pasniedzot šo mācību, jaunietis tiek iepazīstināts ar vispārpieņemtām lietām, parādībām. Piemēram, Dievu, cieņu pret vecākiem u.c. lietām.

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Anete Siliņa

+3834

 
Kāpēc skolās māca latviešu valodu, ja beigās tik daudzi ne tikai raksta, bet arī runā ar kļūdām?
Kāpēc skolās māca matemātiku, ja beigās daudzi tāpat nemāk rēķināt?
Tas pats ar ģeometriju, ģeogrāfiju, vēsturi, ķīmiju, fiziku, psiholoģiju un jebkuru citu priekšmetu.
Kas gribēs, mācēs pielietot zināšanas dzīvē. Kas negribēs, tas arī neizrādīs.

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Līga Germele

+130

 
Ja veiksmīgu cilvēku starpā ētika ir norma un par to cilvēku ciena, tad ir sabiedrības grupas, kur gluži otrādi - kotējās nepieklajība. Par to var tikt uzņemts kāda barā utt. iemēram ētikas stundu bastotāju barā!
Ja cilvēks izaug par veiksmīgu (un to nevar bez labas saskarsmes ar cilvēkiem), tad viņš ētiku iemācās un pielieto.
Latvijā ir ļoti daudz jaunu cilvēku, kas ir ļoti pieklajīgi. Prot labi izteikties,klausīties, palīdz vecmammām iekāpt autobusā un piebīda meitenei krēslu. Prieks skatīties! Un tādi šie cilvēki kļūst ja tā viņus audzina vecāki. Skola šeit spēlē mazu lomu.

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Uģis Reķis

+30

 
Vai nu jautātāja pati ir gājusi skolā pirms priekšmetu sarakstā parādījās ētika, vai arī ar pasniegšanas līmeni tiešām ir problēmas. Par anahronismu ir uzskatāms pats pamatuzstādījums, ka pastāv objektīva mēraukla, lai noteiktu, ko darīt ir labi, bet ko slikti. Un ja jau tiek piesaukta ētikas pamatprincipu ievērošana, būtu tomēr vērts atrunāt, par kādu ētikas koncepciju tieši ir runa.
Ētikas stundām tāpat kā jebkuram citam priekšmetam, ir jāsniedz daudzpusīga un strukturēta informācija, nevis jāieaudzina gatavas vērtības. Šajā gadījumā galvenais, kas bērniem bērniem būtu jāapgūst, ir spēja veidot argumentētus spriedumus par jautājumiem, kas skar morāli un cilvēka vērtīborientāciju. Tāpat izglītojamie būtu jāiepazīstina ar tiem viedokļiem, ko ir formulējuši gan atzītākie mūsdienu filozofi, gan nozares klasiķi. Tas, vai skolēns praksē nolems sekot Nīčes pārcilvēka ideāliem, Kanta kategoriskajam imperatīvam vai Hābermasa komunikatīvās ētikas modelim, jau paliek viņa ziņā.

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • -1

    balsis

Inga Ingucis

+1833

 
Es vēl uzspēju pamācīties ētiku. Jēga nekāda - pasniedzēja bija ļoti religiska un mums 8 vai 9 klases skolēniem stāstīja par to, ko bībelē nedrīkst, citēja bībeli utt. Mēs necietām tās stundas. Tiem dažiem skolēniem, kas bija auguši religioza gimene, meginaja iestastit, ka tā draudze nav īstā, bet japieveršas viņas (neatceros babtistiem vai vasarsvētku).
Radu bernam vecakiem bija jāizvēlas ētika vai kristietība. Un jēga - lielākā daļa izvēlējās kristietību un tām dažām mammām bija jāpakļaujas. Taču pasniedzēja bija tā pati, kas būtu mācijusi ētiku.
Neatbalstu vispār tādu priekšmetu, labāk jau pamatskolā pasniegt kādus psihologijas pamatus, kurā bērniem uzskatāmā veidā pastāstītu, kas ir labs un, kas ir slikts un kā to uztver apkārtējie.

pirms 14 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.