Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 3

    Atbildes

  • 0 balsis
  • 6300 skatījumi

Sajūga svilināšana

Auto un transports » Cits

Daudz esmu par to dzirdējis, bet kā tas īsti notiek, kā izpaužas sajūga svilināšana?

Pirms 13 gadiem

 

Atbildes (3)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Priekšnieks

+81436

 
"Tātad, tipa, ja es uzsāku un sajūgs ir līdz pusei vaļā un es tā braucu ilgāk, tad tiek svilināts sajūgs..." - tieši tā! Sajūgs tā pavisam vienkārši runājot ir divi diski - viens caur ātrumkārbu griežas kopā ar motoru, otrs ir pievienots riteņiem. Kad pedāli nospiež, abi diski pašķiras, viens paliek griežoties, bet otrs stāv uz vietas. Kad pedāli atlaiž, abi diski sakļaujas un tas, kas griežas, berzējas pret otru un griež viņu līdzi, kas savukārt griež uz priekšu riteņus. Kad pedālis atlaists pavisam, diski ir saspiedušies kopā pilnīgi un griežas vienādā ātrumā. Ja pedēli atstāj izspiestu līdz pusei, diski berzējas viens gar otru (jo viens griežas ātrāk, viens lēnāk) un sāk svilt. Tapēc tiklīdz mašīna ir uzsākusi kustību, sajūga pedālis ir jālaiž pavisam vaļā.
Lai vai kā - es silti iesaku visiem (gan jauniem gan veciem, gan maziem gan lieliem) noziedot 10 minūtes laika un rūpīgi izlasīt šo bērnu grāmatiņu: http://laacz.lv/f/txt/ka-darbojas-auto/
Pēc tam daaaaudz kas paliks skaidrāks.

pirms 13 gadiem  

Priekšnieks, pirms 13 gadiem :

precizēju - viens disks ir pieslēgts motoram (to sauc par spararatu) un otrs caur ātrumkārbu pieslēgts riteņiem.

Māris Rudzītis, pirms 13 gadiem :

izskatās, ka daudziem pietrūkst šīs grāmatiņas sniegto zināšanu. Iesaku.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Skolā bija sajūga modelis, tur ir disks kurš griežas, kad uzspiež sajūgu, tas negriežas. Ja ilgi turēsi - sāksies degšana.

Ja brauc stāvlaukumā, spiežot sajūgu 1 minūti - nekas traks nebūs.

Ja par maz uzspiež sajūgu, tad dzirdēsi troksni.

pirms 13 gadiem  

Priekšnieks, pirms 13 gadiem :

piedod, bet manuprāt pilnīgi garām. ;o)

Jevģēnijs Lugovskis, pirms 13 gadiem :

Labi, piedošu ;)

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Sajūgs svilst tad, kad tiek nospiests nevis līdz galam, bet kaut kur līdz pusei. Nu, piemēram, ja tu brauc un uzliec kāju uz sajūgu, nedaudz to piespiežot uz leju, tas sāk svilt — salonā sāk smirdēt pēc deguma un pedālis paliek tāds vaļīgs, neatsperīgs. Ja ir galīgi nosvilināts, tad pedālis vienkārši iekrīt grīdā. Tāpēc, cik zinu jaunajiem braucējiem bieži vien aizrāda, ja kāju tur uz sajūga visu laiku (nu tjipa gatavībā). Un tāpēc kājai ir atvēlēta speciāla vieta pa kreisi no pedāļa, lai to varētu likt tur. :)

Es personīgi vienreiz normāli pasvilināju, kad ar pilnu mašīnu (4 cilvēki) centos uzsākt braukt pret ļoti stāvu kalnu. Pēc tam sapratu, ka tā darīt nevajag.

Nu apmēram tām. Bet kas tur no tehniskā viedokļa notiek un kāpēc tā notiek — nezinu. To kāds mehāniķis lai paskaidro. :)

pirms 13 gadiem  

    Frīdrihs Nīče, pirms 13 gadiem :

1) kāju uz sajūga*
2) komats pēc «cik zinu»

Armands Kviesis, pirms 13 gadiem :

Tātad, tipa, ja es uzsāku un sajūgs ir līdz pusei vaļā un es tā braucu ilgāk, tad tiek svilināts sajūgs, tipa ripināt mašīnu uz minimāli zema ātruma ir arī sajūga svilināšana? A, piemēram, ja es bremzējot spiežu bremzi un sajūgu reizē, tad viss ir kārtībā tik ilgi, kamēr man sajūgs ir līdz galam nospiests. Vēl kas, vai skaitās kaitīgi un tas ir pie šīs pašas lietas, ja es, piemēram, esmu kādā 3-4 ātrumā un tad nākamos pārslēdzu sajūgu tā līdz pusei vai mazāk nospiežot, tad tas arī kaitē sajūgam?

Priekšnieks, pirms 13 gadiem :

pirmkārt kad ir nosvilis sajūgs - pedālis neiekrīt grīdā. tas ir pilnīgs bulšits!
Otrkārt par to ka nedrīkst sajūgu spiest daļēji ir 100% taisnība. Sajūga pedālis ir jāspiež līdz atduras vai arī nav jāaiztiek vispār.

Priekšnieks, pirms 13 gadiem :

bremzējot ir divi varianti - uz slidena ceļa bremzē tikai spiežot bremzi un kad nobremzēts ~līdz 20km/h vai mazāk, piespiež sajūgu, ieliek neitrālajā, atlaiž sajūgu un turpina bremzēt tāpat.
- uz sausa ceļa spiež sajūgu un bremzi kopā, ieliek neitrālajā turpinot spiest bremzi, sajūgu atlaiž un turpina bremzēt kamēr apstājas.

Priekšnieks, pirms 13 gadiem :

ja esi jau 3-jā ātrumā un pārslēdz uz nākošo, tad teorētiski var vispār pārslēgties nespiežot sajūgu, bet to nemaz nemēģini pats darīt, jo tur vajag lielu pieredzi un sapratni par ātrumkārbas un auto darbību.
Pamatā kā jau teicu likums ir viens - vai nu izspied sajūgu līdz grīdai vai neaiztiec vispār. dzīvē protams var piem. starp 3. un 4. ātrumu pārslēgties izspiežot sajūgu līdz pusei, bet tas nekādā veidā neveicinās tā ilgmūžību.

    Frīdrihs Nīče, pirms 13 gadiem :

Priekšniek, nu es neesmu specs, es tikai no savas pieredzes runāju. :) Kad es nosvilināju, tad arī iekrita grīdā. Kā notiek parasti — nezinu.

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.