Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283667 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Dans

+325

 
  • 2

    Atbildes

  • 3 balsis
  • 1841 skatījumi

Kapi privātmājas pagalmā.

Vide » Cits

Vai Latvijā ir iespējams legāli izveidot tādus kā ģimenes kapus sava īpašuma (privātmājas dārzā) teritorijā?

Pirms 14 gadiem

 

Atbildes (2)

 
Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Aivis Svirskis™

+138773

 
Latvijas Republikā jaunu kapu izveidi un esošo ekspluatāciju regulē MK 1998.gada 29.decembra noteikumi Nr.502 “Aizsargjoslu ap kapsētām noteikšanas metodika”. Kapu izveide privātmājas dārzā nav iespējama vairāku iemeslu dēļ:
1) Privātmāju zemes teritoriālais plānojums neļauj kapsētu izveidi un teritoriālā plānojuma maiņa ir jāsaskaņo pašvaldībā un tā kā privātmājas atrodas dzīvojamajā rajonā, tad ir jāsaņem visu kaimiņu akcepts, kas automātiski uzliek veto jebkādām šāda veida darbībām;
2) Ap kapsētām ir jāievēro 300 - 100m aizsargjosla, kas dzīvojamās mājas teritorijā nelielās zemes platības dēļ ir praktiski nerealizējams kritērijs;
3) Šajā joslā nedrīkst ņemt dzeramo ūdeni.

Kapsētu ir iespējams izveidot savā lauku īpašumā, ja cilvēku nebiedē lielais daudzums dažādu saskaņošanas darbu! Ģimenes kapi jebkurā gadījumā nav vērti to investīciju, kuras ir nepieciešamas, lai šādus kapus izveidotu, bet publisku kapu izveide pie lielām pilsētām vienmēr ir bijis labs biznesa projekts!

pirms 14 gadiem  

Sarma Sabīne Laicāne, pirms 14 gadiem :

nu, ja tās ir urnas ar pelniem, noteikti, ka tas visu novienkāršo

Sarma Sabīne Laicāne, pirms 14 gadiem :

nu, ja tās ir urnas ar pelniem, noteikti, ka tas visu novienkāršo

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

Ja tās ir urnas ar pelniem, tad aizsargjosla ir 100m nevis 300m, bet saskaņošana ar kaimiņiem un teritoriālā plānojuma maiņa jebkurā gadījumā ir nepieciešama un, piemēram, es nekādā gadījumā nedotu savu atļauju kapu ierīkošanai blakus manai privātmājai, jo saskaņā ar Civillikumu, nevienai personai nav tiesības veikt darbības, kuras samazina citas personas īpašuma vērtību!

Dans, pirms 14 gadiem :

Jā, urnu var turēt uz skapja augšas un bez liekas naudas tērēšanas.:D

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

Var gan un daudzi cilvēki tā arī dara, lai gan Latvijā šī tradīcija nav izplatīta un saskaņā ar mūsu tautas tradīcijām mirušie cilvēki ir jāgulda zemes klēpī, neatkarīgi no tā vai viņi pēc nāves tiek kremēti vai nav.

Dans, pirms 14 gadiem :

"...nevienai personai nav tiesības veikt darbības, kuras samazina citas personas īpašuma vērtību!.."
Tā jau ir, bet ja būtu jāizvēlas, es labāk izvēlētos kapus blakus nevis jaunu daudzstāvu māju blakus savam īpašumam! Mierīgāki kaimiņi... :-)

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

Un atteiktos no sava sakņu dārza, ābelēm, dārzeņiem un augļu krūmiem un dotos pēc ūdens uz puskilometru attālo kaimiņu māju? Diezin vai!

Dans, pirms 14 gadiem :

(Liriska atkāpe) Atceros ka vectēva dārzā, laika gaitā, ik pēc pāris metriem tika kāds, savā nāvē miris, lopiņš norakts. Ābeles un krūmi auga griezdamies...:-)

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

Tas jau ir tikai loģiski, taču šāds "bioloģisks mēslojums" nav tikai psiholoģiski nepieņemams. Neviens dzīvs organisms nemirst dabīgā nāvē no vecuma! Mēs mirstam tādēļ, ka saslimstam un mūsu organisma imūnsistēma un orgāni ir tik ļoti nolietojušies, ka mums ir bīstams jebkurš vīruss vai mikrobi, kuri dzīvo mums apkārt! Daudzi mikrobi un vīrusi saglabājas un izmanto mirušo organismu kā savu barotavu un var dzīvot simtiem gadu. Nedomāju, ka ir prātīgi glabāt dzīvniekus savā dārzā!

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Tu uzskati, ka normāli dzīvot pie kapsētas? Iedomājies, ja tu kādreiz izdomā pārdot savi īpašumu(nekad nesaki nekad)un, raksi arā savus tuviniekus, vai kāds pirks ar viņiem kopā. Bet atbildot uz jautājumu, privātā teritorijā saskaņojot ar vietējo valdību, iepējams , ka var.

pirms 14 gadiem  

Dans, pirms 14 gadiem :

1. Paldies par atbildi, bet nekur netiek apgalvots ka tieši es plānoju šādu kapsētu izveidot.
2. Es jau šobrīd dzīvoju blakus pilsētas kapiem un tas man nerada nekādu diskomfortu.:-)

Sarma Sabīne Laicāne, pirms 14 gadiem :

Bet es jau uzturu tikai sarunu:D:D

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.