Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 4

    Atbildes

  • 2 balsis
  • 4810 skatījumi

kāds sods var būt par failu lejupielādi no torentiem?

Datori un internets » Internets

Esmu dzirdējis ka tā esot sava veida zagšana, tad jau noteikti ir arī sods! Ja ir tad kāds un no kā?

Pirms 14 gadiem

 

Atbildes (4)

 
Labākā atbilde
  • 4

    balsis

Uldis Segliņš

+103585

 
Nevajag uzspiest zīmogu torrentiem kā kaut kam nelegālam. Torrenti nav nelegāli un to izmantošana nav nelegāla. Tik pat labi var teikt, ka ietve ir nelegāla, ja pa to zagtu mantu velk. Torrenti ir risinājums, kā datus pārvietot no viena subjekta uz daudziem būtiski nenoslogojot pirmā subjekta augšuplādes iespējas. Par torrentiem personīgi esmu ļoti priecīgs, jo daudz ko varu dabūt savā datorā negaidot stundām vai pat dienām. Un datu piedāvātāji var būt vēl priečīgāki, jo augšupielāde lielos daudzumos maksā tiešām labu naudu, kas viņiem nav jāizlieto - to paveic saņēmēju brīvie resursi.

Tas, ka populāri ir ar torrentu starpniecību filmas, mūziku un spēles dalīt ir tikai dalītāju un autoru savstarpējā problēma. Bet ne torrentu.

pirms 14 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 3

    balsis

Viktors Buls

+2416

 
bija elementārs jautājums:
kāds sods var būt par failu lejupielādi no torentiem?
uz ko pietiktu ar elementāru atbildi: par failu lejupielādi neviens nekad, nekur nav un arī netiks sodīts...
likumdošana piemēro sodu par lejupielādēto failu nelikumīgu IZMANTOŠANU un par nelicencētas programmatūras un citu autortiesību objektu nelikumīgu IZPLATĪŠANU...

pirms 14 gadiem  

Ringolds Rudzītis, pirms 14 gadiem :

Kāda ir nelikumīga izmantošana?
Liela daļa failu kurus no torentiem var dabūt, patiesībā jāpērk par naudu, tātad ja es lejuplādēju to failu par brīvu kaut arī man viņš bija jāpērk, sods nevar būt? Tas būtu tas pats kas veikalā par brīvu paņem konfekti, un kā visiem zināms par zagšanu soda.

Viktors Buls, pirms 14 gadiem :

lielākā tiesa maksas programmu ir lejupielādējamas arī no ražotāja mājaslapas /arī windows, office, photoshop.../ ar konkrētu izmēģinājuma termiņu, nelikumīga šo produktu izmantošana sāksies ar mirkli, kad ir notecējis šis izmēģinājuma periods vai kad tiek ievadīts nelikumīgi iegūtais aktivācijas kods... tātad sods ir iespējams tikai par šāda aktivācijas koda izplatīšanu vai izmantošanu. Programmas izplatīšana bez aktivācijas koda caur torentiem nav sodāma.

Viktors Buls, pirms 14 gadiem :

Cits jautājums par mūziku, filmām... arī legāli iegādāta filmas diska vai mūzikas albuma izplatīšana caur publisko tīklu būs nelikumīga, jo tā tika iegādāta personīgai nevis publiskai lietošanai... cilvēks var tikt sodīts pat par veikalā godīgi nopirktas mūzikas klausīšanos uz darbavietas datora, jo darbavieta jau ir publiska telpa...

500

Labākā atbilde
  • 3

    balsis

Aivis Svirskis™

+138773

 
Failu lejupielāde no torentu lapām nav nelikumīga, jo lapas uzturētāji nav nedz failu ievietotāji, nedz arī to lejupielādētāji. Sods ir tikai par nelicenzētu programmu instalēšanu un lietošanu uz sava datora. Neviena torentu lapa neuzsver to, ka uz tās serveriem ir atrodami nelicenzēti faili, kuri pieder trešajām personām. Torentu lapas ir failu apmaiņas programmas un ne visi faili, kas tajās ir atrodami ir nozagti.

pirms 14 gadiem  

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

Tā, ka rezumējot var piebilst, ka failu lejupielāde no torentu lapām nav noziedzīgs nodarījums, bet pirms šo failu lietošanas un izmantošanas ir jāizvērtē, vai tas, ko jūs darāt nav pretrunā ar likumu. Nedomāju, ka persona, kura no torentu lapas ir lejupielādējusi maksas programmu ar instalācijas kodu, par kuru nav samaksāts ne santīms neapzinās, ka šīs programmas instalēšana un lietošana ir nelikumīga un par to draud reāls sods.

JanKa, pirms 14 gadiem :

Parādi, piemēram, kur Windows EULA ir rakstīts, ka datu nesēju ir atļauts kopēt un izplatīt bez ierobežojumiem un licences darbība sākas tikai to uzinstalējot.

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

No juridiskā viedokļa programmatūras nelikumīga izmantošana ir līgumsaistību pārkāpums starp programmas lietotāju un programmas izstrādātāju, kuras iestājas brīdī, kad programma tiek instalēta datorā un lietotājs nospiež pogu, Jā, es piekrītu.

JanKa, pirms 14 gadiem :

Skaisti, tad sanāk, ka datorpogramma ir izņēmums un par autortiesību objektu kļūst tikai to palaižot un ieķesējot "Jā, es piekrītu". Pirms tam var izlikties par muļķi zagt, izplatīt, reproducēt un pārdot citiem?!

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

Runa nav par pārdošanu citiem, runa iet par failu apmaiņas programmām, kur programmas izcelsmi konstatēt ir prakstiski neiespējami. No juridiskā viedokļa jebkuras programmas instalēšana ir līguma noslēgšana ar programmas izstrādātāju, kas ir katras personas brīva izvēle. Ja cilvēks nevēlas uzņemties noteiktais saistības, tad arī programmu instalēt nav iespējams. Kādas programmas instalācijas faila esamība uz datora neliecina par to,ka persona ir rīkojusies nelikumīgi,ja programma nav aktivizēta.

JanKa, pirms 14 gadiem :

Atbildi ar Jā/Nē - ja atbildi ir nē, lūdzu likuma pantu un punktu kā pamatojumu(tikai skaitļus un likumu)
1. Datorprogramma ir autortiesību objekts
2. Mēs runājam par reproducēšanu
3. Autoram ir tiesības aizliegt sava darba reproducēšanu

Programmas var būt bez instalācijas - palaid failu un darbojas, ko tad - arī stāstīsi pasakas, ka redz, es jau neko nez, pievienoto licenci neesmu lasījis un "pēc juridiskā viedokļa blablab ...."?

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

Dzīvē visam nevar piekabināt klāt likuma pantu! Mēs šobrīd diskutējam par failu apmaiņas programmām - torentiem, kur failu ievietotājs ir anonoīms un torentu lapas uzturētājs neatbild par ievietoto torentu saturu un torentu faila lejupielādētājs neko nav nozadzis līdz brīdim, kamēr programma netiek instalēta atlauztā veidā vai ar svešu aktivizācijas kodu.Maksas datorprogrammas instalēšana pati par sevi nav noziegums un bieži vien paši programmu izstrādātāji ievieto savas programmas torentu lapās

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

... kas ir bezmaksas reklāma programmai un jebkuram lietotājam ir iespēja programmu notestēt trial vai citās darba versijās. Ja programmai ir beidzies trial periods, tad arī datorā pēc torenta instalēšanas parādīsies uzraksts ar aicinājumu programmu iegādāties un tas jau ir klienta paša izvēle vai viņš to vēlēsies darīt vai arī programmu pagaidām saglabās vai dzēsīs no sava datora...

Aivis Svirskis™, pirms 14 gadiem :

1. Datorprogramma ir autortiesību objekts
2. Mēs runājam par reproducēšanu
3. Autoram ir tiesības aizliegt sava darba reproducēšanu

Tas viss ir pareizi, tikai torentu lejupielādētājam nav šīs informācijas un tā nav dota arī torentu lapā, tā, ka līgums ar programmas izstrādātāju tiek noslēgts tikai brīdī, kad programma tiek instalēta datorā!

JanKa, pirms 14 gadiem :

Torrenti paši par sevi, protams, nav "ļauni".'Taču failu vienkāršā pieejamība liek pavisam aizmirst par autortiesībām. Reizēm programmas ir "labvēļu izmainītas tādējādi pārkāpjot licences noteikumus utt. Ar izmēģinājumu versijām ar var iebraukt auzās, ja kārtīgi neiepazīstas ar lietošanas noteikumiem, jo tur nereti ir minēts, ka vai nu pērc vai izdzēs, turpināšana lietot ignorējot šo lūgumu tiks traktēta kā pārkāpums.

JanKa, pirms 14 gadiem :

Latvijas tiesvedības praksē ir ļoti maz precedentu saistībā ar šādiem autortiesību jautājumiem, līdz ar to mēs tikai varam teorētiski apcerēt kas un kā, bet kas notiktu, ja kāda ārzemju kompānija vai izdevniecība izvirzītu apsūdzību pret kādu privātpersonu mēs nezinām.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

juris jansons

+40

 
Zinu tikai ko to ja tu esi ielicis torentos kādu programmu vai kko tamlīdzīgu, tad var saņemt bargu sodu (pat cietumu)

pirms 14 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.