Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 3

    Atbildes

  • 0 balsis
  • 4208 skatījumi

zemeņu slimības

Māja un dārzs » Dārzs

Gribētos tikt kaut pie nelielas ogu ražas,bet uzmetās kkāda kaite. No sākuma izskatījās ka no sausuma nokalst,bet tagad redzami brūni plankumi uz lapām un ogas izkalst. Vai var vēl kko saglābt un kā?

Pirms 13 gadiem

 

Atbildes (3)

 
Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Indra (I.T.)

+14935

 
Nogriez visas bojātās lapas, uzirdini augsni ap zemenēm, skaties, griežot lapas, lai starp zemenēm paliktu pēc iespējas brīvāka telpa, kurā cirkulēt gaisam (es mēdzu atstāt līdz 6 lapām, citreiz nodīrāju zemeni tā, ka paliek viena lapa vai vispār neviena lapa), nosmidzini galā ar ķiploku izvilkumu - 500g ķiploku (sasmalcinātu) uz 3 litriem auksta ūdens - liek slēgtā traukā siltumā un tumsā uz 3-5 dienām. tad atšķaida 1 glāzi koncentrāta ar 10 litriem ūdens un nosmidzina zemenes. Plus, zemeņu dobēs sastādi ķiplokus. Es īsti nezinu, kas tas ir, bet man šogad sausuma periodā tāds brīnums uzrādījās zemenēs. Es nicināšu laukā visu inficēto stādījumu, lai gan tagad, kad mitruma gana un lapas tika apgrieztas 3 reizes ar 2 nedēļu starplaiku, neko jaunu nemanu.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Raimonds Silanžs

+47601

 
1.1.6. Zemeņu slimības

Pelēkā puve (ieros Botrytis cinerea) ir viena no izplatītākajām zemeņu slimībām Latvijā. Tās attīstību īpaši labvēlīgi ietekmē paaugstināts mitrums un temperatūra.

Zemeņu lapu baltplankumainība (ieros. Ramularia tulasnei) un brūnplankumainība (ieros. Marssonina potentillae). Tās biežāk parādās vecos, nolaistos stādījumos.

Zemeņu miltrasa (ieros Sphaerotheca macularis), izplatīta lielākajā Eiropas daļā. Vairāk cieš remontantzemenes.

Verticilārā vīte un cita vadaudu slimības. Pagaidām pie mums šīs postošās slimības nav plaši izplatītas. Ja mana slimus (vīstošus) augus, tie jāizrok un jāiznīcina, tajā vietā zemenes vairs nevar audzēt, jo slimība saglabājas augsnē.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Niks

+120909

 
Droši vien pelēkā puve. Var mēģināt ierobežot

http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=52327:pelk-puve-zemenm&Itemid=134
...
"Laikus jāaizvāc sapuvušās ogas un jāapstrādā ar bioloģiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem – trihodermīnu un biomiksu."

http://www.bioefekts.lv/bio_grup.html
ikrobioloģiskais augu aizsardzības līdzeklis Bio-1 B-Jp. pelēkās puves (Botrytis cinerea) ierobežošanai zemeņu, dārzeņu un krāšņumaugu sējumos un stādījumos atklāta laukā un segtās platībās
...

pirms 13 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.