Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

ivarsi

+11583

 
  • 8

    Atbildes

  • 2 balsis
  • 6472 skatījumi

Latgaliešu valoda: valoda vai dialekts?

Politika un valdība » Vēlēšanas

Īsti nesaprotu: Latgaliešu valoda ir valoda vai latviešu valodas dialekts? Vai kaut kur tas ir juridiski noteikts?

Pirms 12 gadiem

 

Atbildes (8)

 
Labākā atbilde
  • 4

    balsis

Aivis Svirskis™

+138773

 
Valodnieki uzskata, ka tas ir dialekts. Taču vēsturiski šis dialekts ir veidojies no seno latgaļu valodas, tādēļ visi latgalieši cenšas vienmēr uzsvērt to, ka tā ir valoda, izdodot grāmatas un periodiku šajā dialektā, bet valodnieki pieturas pie uzskata, ka Latvijā ir tikai viena valsts valoda un tā ir latviešu valoda. Vikipēdija to formulē sekojoši: Augšzemnieku dialekts ir viens no trim latviešu valodas dialektiem. Izplatīts Latgalē, Sēlijā un Austrumvidzemē. Iedalās divās izloksnēs — latgaļu un sēļu. Ziemeļaustrumu Vidzemē un Latgalē runāto izlokšņu pamatā ir seno latgaļu valoda. Pārējās daļās to ir ietekmējusi sena sēļu cilts valoda. 18. gadsimtā uz šī dialekta Dienvidlatgales izlokšņu pamatā izveidojās latgaliešu rakstu valoda.

pirms 12 gadiem  

Āris Seisums, pirms 12 gadiem :

Vikipēdīja nav neko autoritatīvs avots. Par Latgaļu valodu arī tur ir sarakstīts, ka tas ir latviešu valodas paveids, tātad vairāk tomēr kā valoda. Latgaliešu valodai ir arī starptautisks ISO kods. Es to vienmēr atbalstīšu kā valodu, uzskatu, ka tas tikai bagātinās kultūrvidi.

Aivis Svirskis™, pirms 12 gadiem :

Āri par tavu dzimto pusi nekādu šaubu nav! Es jau teicu, ka tam ir savs vēsturiskais pamats, taču ir viens liels BET un tas ir tas, kas nosaka to, ka tā nav valoda, bet gan dialekts vai izloksne, un tas ir fakts, ka katrā Latgales pusē ir savas latgaliešu dialekts īpatnības, respektīvi citādāks izrunas veids un citi vārdi, kas nozīmē to, ka tā nav vienota valoda, lai gan vēsturiski tā tāda ir bijusi, visi centieni to saglabāt un padarīt par rakstu valodu, apvienojot protams ir tikai apsveicami.

Āris Seisums, pirms 12 gadiem :

Lai pavisam šaubas kliedētu, tad esmu no Vidzemes, tuvāk pie jūras ;) BET neiztur kritiku, tieši tāda pati situācija ir ar Latviešu valodu, ļoti daudzi dialekti un izrunas veidi. Tāpat kā apvienota ir latviešu valoda, tāpat arī ir apvienota latgaliešu. Lāpat kā laviešu valodā neskatoties uz valsts valodu, dažādos reģionos runā dažādi un ne vienmēr latvietim saprotami, tāpat arī latgalē. Viena atšķirība ir un, tas ir atšķirīgais latgaļu alfabēts, kā arī bieži atšķirīgās gramatikas formas.

Aivis Svirskis™, pirms 12 gadiem :

Latviešu valoda ir valsts valoda, kura, protams, vēsturiski ir veidojusies no daudzām mazām cilšu valodiņām, kuras laika gaitā nav attīstījušās par valodām ar savu rakstību un stingriem gramatikas likumiem, bet ir saglabājušās kā Latvijas reģionu dialekti. Latviešu valodai ir sava gramatika, pareizrakstība, literārā un sarunvaloda, izkopta rakstība, tā nav salīdzināma ar dažu censoņu centieniem padarīt dialektus par valodu, uzliekot tos uz papīra.

Āris Seisums, pirms 12 gadiem :

Tev gabals nokristu, ja būtu latgaliešu valoda? Taču nē! Tur nav nekāda sakara ar valsts valodu. Ar tādiem pat panākumiem mēs tagad varētu Lietuvā borēt, ka tur ir tikai latviešu valodas dialekts. Nekādas lielas starpības jau nav arī starp šīm valodām. Man nav nekādas vajadzības ar tevi strīdēties, bet vairāk papildināt tavu teikto un izvērst tēmu.

Aivis Svirskis™, pirms 12 gadiem :

Un tev gabals nokristu, ja nebūtu? Uz lietuviešu valodu attiecas tieši tas pats, ko iepriekš jau minēji, lietuviešu valodai ir sava rakstība, stingri noteikti gramatikas un pareizrakstības principi, literārā un sarunvaloda, utt. Žemaitija nebrēc par to, ka tā ir valoda!

Āris Seisums, pirms 12 gadiem :

Ak dies :D Latgaļu valodai arī ir sava rakstība, stingri noteikti gramatikas un pareizrakstības principi kā rakstībā, tā sarunvalodā. Gramatikas formas ir daudz tuvākas, vai mīksto burtu rakstībā un izrunā pat identiskas lietuviešu valodai, bet atšķirīgas no latviešu. Tas, ka tu nezini ne vienu, ne otru, kā arī maz par to interesējies un vairāk atreferē, nevar būt par pamatu noliegumam. Es lepojos, ka manā zemē ir saglabāta arī latgaļu valoda, lai kā latvieši to ir centušies iznīdēt...

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Niks

+120909

 
"... latgaliešu valoda ir latviešu valodas variants un tā nav cita valoda, un tai nav jābūt par otro, trešo vai kādu citu oficiālo valodu, pagājušajā nedēļā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja Valsts valodas komisijas priekšsēdētāja amata kandidāts Andrejs Veisbergs.

Tāds ir Valsts valodas komisijas viedoklis, un to neesot plānots mainīt."
http://www.apollo.lv/portal/life/articles/255773
http://www.satori.lv/raksts/3877/Latvijas_speks_un_vaja_vieta
PAR LATGALIEŠU VALODAS STATUSU UN LIETOJUMU

http://www.delfi.lv/news/comment/comment/egils-levits-jurista-vards-latgaliesu-valoda-latgalu-voluda-ka-valsts-valodas-paveids.d?id=41497893

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Dialekts...

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Vēsturisks latviešu valodas paveids.

pirms 12 gadiem  

ivarsi, pirms 12 gadiem :

Vai latviešu ir Latgaļu valodas paveids ;) Jautājums radās referenduma sakarā: a davaj iebalsojam Latgaliešu par otro LV valsts valodu! Latgale būs apmierināta ;)

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Un kā tad tas ir Austrijā?! Vai tad tur ir vairākas vācu valodas,vai tomēr viena.Bet pārējais ir tikai dialekti...

pirms 7 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Un kā tad ir Austrijā?!!! Vai tiešām tur tik daudz dažādas vācu valodas,vai tomēr vācu valodas dialekti? Nu,tas pats arī Latvijā.

pirms 7 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Volūdai ir sova melodeja, sovs rytms un tai kai kūrī, kur daudzi dzīdōtōji dzīd vīnu un tū pošu dzīsmi, bet uz vairākim bolsim, mes prīcojamēs, klauseidamīs bolsu dažaideibā, tai ari volūdā myus īprīcynoj formu dažaideiba.
Volūda ir cylvākam dūta Dīva dōvona, kuru jam vajaga izkūpt, atteisteit un pīdīneigi lītōt. Volūdu dažaideiba ir kai pučeites pļovā. Varam īsadūmōt, cik vīnmuleigi byutu redzeit tikai vīnas sugas pučeites. Taisni sugu dažaideiba myus īprīcynoj."(Leonards Latkovskis)

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

"Gora kulturas vērteibas rūnās un uzagloboj caur volūdu kai piļneigokū izpausmes leidzekli. Volūda kai kura kotra tradiceja var byut izkūpta voi ari nūvōrtā pamasta. Lai volūdu izkūptu, jai ir vajadzeiga breiva atteisteiba, un, lai volūdu mīļotu, vajaga jū pazeit. Nikas apspīsteibā navar atsateisteit un navar mīļot tū, kas nastōv tyvu pi sirds un ko vērteibu napazeist.Naatkareigi nu tō, voi apzeimojam par volūdu, dialektu voi izlūksni, tei ir un palīk tradiceja, kuras lītōšonu un vajadzeibu nūsoka tikai poši lītātoji un nikas cyts. Mes varim byut patīsi lapni, ka mums ir tik vērteigas un vacas volūdas tradicejas kai dōrgs montōjums nu myusu tāvim. Jū pazeit un izprast ir myusu pīnōkums un jōs praktiska lītōšona ir tyva pi sirds, jo nivīnā cytā volūdā mes naspiejam tik breivi un vaļsirdeigi izateikt kai sovā mātes volūdā.
Volūda ir jōtur teira un izkūpta. Tei ir gora kulturas pazeime. Un tos dažaideibas, kas šķir dažaidu apvydu izrunu, padora volūdu kuplōku un bogotōku. Volūdai ir sova

pirms 12 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.