Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

-57

 
  • 3

    Atbildes

  • 0 balsis
  • 930 skatījumi

lasiit aprakstu

Zinātne » Astronomija un kosmoss

Es nesen uzzināju, ka mūsu saule augs diametrā nevis ''sadegs''. Nu es zināju, ka saules aug.. un tad spragst.. bet kāpēc viņa aug un kā, un pēc tam sprāgst?

Pirms 11 gadiem

 

Atbildes (3)

 
Labākā atbilde
  • 2

    balsis

Zvaigzne savu dzīvi sāk ar noteiktu daudzumu masas, no kuras lielākā daļa ir ūdeņradis. Tiklīdz zvaigznes kodolā tiek sasniegta temperatūra un spiediens, lai sāktos kodolsintēzes reakcijas, tiek uzskatīts, ka zvaigzne ir kļuvusi par galvenās secības zvaigzni. Šajā savas dzīves etapā kodolā tiek dedzināts ūdeņradis un veidojas hēlija "pelni", kas izgulsnējas kodolā. Zvaigznē darbojas divi pretēji vērsti spēki - gravitācija, kas velk matēriju kodola virzienā, un termālais spiediens, kas izpleš matēriju. Šie spēki ir līdzsvarā. Kādā brīdī kodolā esošā ūdeņraža rezerves izsīkst un termālais spiediens samazinās. Gravitācijas spēku ietekmē hēlija kodols sāk saspiesties centra virzienā. Temperatūra pieaug un sakarst ap kodolu esošais ūdeņraža slānis. Kodolreakcijas sāk notikt slānī ap kodolu. Tur termālais spiediens ir lielāks nekā gravitācijas spēki, tādēļ šis slānis izplešas un zvaigzne kļūst par sarkano milzi. Turpmākie scenāriji atkarīgi no zvaigznes masas.

pirms 11 gadiem  

Astronomijas vortāls StarSpace , pirms 11 gadiem :

Ja zvaigznes masa ne vairāk kā 8-10 reizes pārsniedz Saules masu, hēlija kodolā var tikt sasniegta tāda temperatūra, ka sākas hēlija kodlsintēze, kur galaprodukts ir ogleklis. Saule savas dzīves nogalē pārvērtīsies par sarkano milzi, pēc tam ārējie atmosfēras slāņi aizplūdīs, izveidojot planetāro miglāju, bet atlikušais kodols, kas tiek dēvēts par balto punduri, turpinās atdzist.

Astronomijas vortāls StarSpace , pirms 11 gadiem :

Ja zvaigzne ir masīvāka, tās dzīlēs tālākā "degšana" notiek slāņos - ūdeņraža, hēlija, oglekļa utt. Pats galējais elements, kas var šādā veidā sintezēties, ir dzelzs. Tālākas reakcijas nav iespējamas. Gravitācijas ietekmē zvaigzne kolapsē centra virzienā, kodols saspiežas, uzkarst. Zvaigzne sprāgst. Atkarībā no zvaigznes masas, no saspiestā kodola var izveidoties neitronu zvaigzne vai melnais caurums. Sprādzienā izmestā matērija izveido miglāju - pārnovas atliekas.

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Magnum PI

+7180

 
Mēs visi tak augam,augam kamēr izaugam un pēc kāda laika mirstam,tā nu tas ir iekārtots .Un arī saules aug kā sēnes,bet sēnes paliek vecas un sapūst:D

pirms 11 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • -1

    balsis

Magnum PI

+7180

 
Vispār jau Saule nevar augt , vienīgi tā var tuvoties Zemei,sprāgt varbūt var no sadursmes ar kādu citu planētu vai milzīgu asteroīdu

pirms 11 gadiem  

Ego , pirms 11 gadiem :

Un kā vēl var ;)

Ego , pirms 11 gadiem :

"Pēc 5 miljardiem gadu Saule kļūs par sarkano gigantu un palielināsies tā, ka no tagadējās Zemes orbītas līdz Saules ārējai malai būs tikai 1% no agrākā attāluma."

Samērā tipiska zvaigznes evolūcija

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.