Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67091 jautājumi, 283666 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       

Nuirs

+29

 
  • 3

    Atbildes

  • 2 balsis
  • 1882 skatījumi

No kā ir radies zelts?

Zinātne » Ķīmija

Prosta interesanti...

Pirms 13 gadiem

 

Atbildes (3)

 
Labākā atbilde
  • 3

    balsis

Uldis Segliņš

+103585

 
No vienkāršākiem materiāliem kodolsintēzes procesā.

pirms 13 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

DirtYone

+98

 
Visiem materiāliem līdz dzelzs (Mendeļejeva tabulā atomnumurs). Pārnovas sprādziena rezultātā (zvaigzne uzpsrāgst - un jā jebkurš zelta gabals ir veidojies svaigzes sprādzienā). Pagaidām tā ir vienīgā teorija (cik es zinu)!

pirms 13 gadiem  

DirtYone, pirms 13 gadiem :

...t.b.ieskaitot dzelzi (pārrakstījos)

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Zelts ir ķīmiskais elements ar simbolu Au (latīņu: aurum) un atomskaitli 79. Tas ir viens no pārejas metāliem, kas periodiskajā tabulā atrodas 11. grupā un 6. periodā. Zelts ir viens no dārgmetāliem un nedaudzajiem krāsainajiem metāliem.

Zelts jau vairākus tūkstošus gadus ir izmantots dažādos rituālos un rotaslietās. Kopš 6. gadsimta p.m.ē. no zelta izgatavotās monētas ir izmantotas kā norēķinu līdzekļi. Arī mūsdienās zelts joprojām tiek izmantots naudas izgatavošanā.

Dabā zelts ir sastopams galvenokārt brīvā veidā, jo tas ir ķīmiski inerts. Zelts ir salīdzinoši mīksts, dzeltenas krāsas metāls ar ļoti labu korozijas izturību, augstu elektrovadītspēju. Zelta savienojumi ir visai nestabili. Savienojumos zeltam var būt vērtība +1 un +3, piemēram, zelta (III) oksīds Au2O3. Ekstremālos apstākļos var veidoties arī savienojumi, kur zeltam ir vērtība +5 (zelta pentafluorīds) vai -1 (cēzija aurīds). Negatīvas vērtības ir metāliem ļoti netipiskas.

pirms 13 gadiem  

Uldis Segliņš, pirms 13 gadiem :

Kas ir zelts?

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.