Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67092 jautājumi, 283676 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 3

    Atbildes

  • 2 balsis
  • 914 skatījumi

Šobrīd latviešu filmas var bez maksas skatīties tikai no bibliotekas. Kā arī LR un LTV arhīvi. Kapēc tikai no bibliotekām?

Izklaide un mūzika » Cits

Šobrīd latviešu filmas var bez maksas skatīties tikai no bibliotekas. Tuvākajā laikā tām pievienosies arī Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas ierakstu arhīvi. Kapēc legāli skatīties ir iespējams tikai no bibliotekām? Vai tas saistīts ar autortiesībām, jeb tur apakšā slēpjas kas cits?

Pirms 12 gadiem

 

Atbildes (3)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Juris Hamanis

+384

 
Tas tiek nodrošināts projekta "Trešais tēva dēls" ietvaros, izveidojot bibliotēku iekšējo tīklu, kurā, balstoties uz publisko patapinājumu, no pašvaldību publisko bibliotēku datoriem ir iespējams noskatīties nozīmīgākās Latvijas filmas u.c.

pirms 12 gadiem  

500

Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Niks

+120909

 
Jā, tas saistīts ar autortiesībām un bez maksas ir tikai skatītājam.
Vispār bibliotekas maksā arī par to grāmatu lasīšanu, kuras ņem apmeklētāji.

pirms 12 gadiem  

adolfs, pirms 12 gadiem :

bibliotekas maksā - kā to tulkot?

Niks, pirms 12 gadiem :

Kas tur ko tulkot? Abi vārdi ir latviešu valodā.

Kopš 2006.gada autoriem ir iespēja saņemt atlīdzību par savu darbu izsniegumu bibliotēkās jeb, tā saucamo publisko patapinājumu. Publiskā patapinājuma atlīdzības aprēķināšanas, izmaksas un sadales kārtību nosaka 2007.gada 21.augusta Ministru kabineta noteikumi Nr.565 „Kārtība, kādā aprēķina, izmaksā un sadala atlīdzību par publisko patapinājumu”.

Niks, pirms 12 gadiem :

Atlīdzība par publisko patapinājumu valsts, pašvaldību un atvasinātu publisku personu bibliotēkās tiek maksāta no valsts budžeta. Privātās bibliotēkas maksā publiskā patapinājuma atlīdzību 5% apjomā no summas, kas iepriekšējā gadā izmantota to krājumu papildināšanai.

adolfs, pirms 12 gadiem :

iespējams, vien man nešķiet loģisks pamatojums izmaksāt autortiesības par biblioteku publisko fondu lietošanu (un kur vēl no to lietošanas intensitātes).
tādi pasakumi zinamā mērā, manā izpratnē, degradē sabiedrisko biblioteku ideoloģisko uzbūvi.

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Kaspars

+3137

 

pirms 12 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.