Uzdod jautājumus un saņem atbildes! Šobrīd 67091 jautājumi, 283666 atbildes!

Kāds ir tavs jautājums?

140

       
  • 2

    Atbildes

  • 0 balsis
  • 1683 skatījumi

Kas ir studentu korporācijas?

Ziņas un jaunumi » Cits

Draugi saka, ka tās esot kaut kādas sektas, kur visādas dīvainas cepurītes jānēsā?

Pirms 14 gadiem

 

Atbildes (2)

 
Labākā atbilde
  • 1

    balsis

Aija Dobroviča

+15270

 
Studentu korporācijas ir akadēmiskas mūža organizācijas, kas vieno sabiedriskus studentus un augstskolu pabeigušos biedrus.

Studentu korporāciju pirmsākumi meklējami jau pirmajās universitātēs, kad no dažādām valstīm studēt sabraukušie jaunieši vienojās pēc saviem novadiem. Kad Baltijas teritorijā 19. gadsimtā radās augstskolas, tad tajās gandrīz uzreiz bija no Vācijas tradīcijām pārņemtās studentu korporācijas. Vēlāk, rodoties latviešu tautiskuma idejai, Tērbatā studējošie latvieši 1870. gadā nodibināja Tērbatas latviešu studentu rakstniecības vakarus, Kronvaldu Ata vadībā. Pakāpeniski, gadu gaitā, tika izcīnīta zināma vienlīdzība ar esošajām vācu studentu korporācijām, un Rakstniecības vakari pārveidojās par studentu korporāciju Lettonia, pieņemot krāsas sarkans-balts-sarkans, kas vēlāk kļuva par Latvijas karoga krāsām.

Korporācijām bija liela loma Latvijas brīvvalsts veidošanā, apkopojot latviešu izglītoto daļu, veicinot tautiskās domas veidošanos, piedaloties brīvības cīņās u

pirms 14 gadiem  

Aija Dobroviča, pirms 14 gadiem :

n Latvijas Armijas veidošanā. Brīvvalsts laikā korporācijas uzplaukst, bet, kad PSRS okupēja Latviju, korporācijas tika likvidētas, un tie korporāciju biedri, kas neemigrēja, tika represēti. 1989. gadā korporācijas tiek atjaunotas, un šobrīd vieno vairākus tūkstošus esošo un bijušo studentu.

Šobrīd Latvijā ir 23 studentu korporācijas - Lettonia, Fraternitas Arctica, Selonija, Lettgallia, Talavija, Fraternitas Lettica, Latvia, Ventonia, Tervetia, Beveronija, Philyronia, Fraternitas Metropolitana

Aija Dobroviča, pirms 14 gadiem :

Vesthardiana, Fraternitas Academica, Fraternitas Lataviensis, Patria, Fraternitas Livonica, Vendia, Lacuania, Fraternitas Imantica, Gersicania, Fraternitas Cursica, Fraternitas Vanenica; un 12 studenšu korporācijas - Daugaviete, Gundega, Dzintra, Imeria, Selga, Gaujmaliete, Varavīksne, Aurora, Sororitas Tatiana, Spīdola, Zinta, Staburadze.

Studentu korporāciju jumta organizācija ir Prezidiju Konvents (saīsinājumā P!K!) un studenšu korporāciju apvienojošā organizācija ir Studenšu Prezidiju Konve

500

Labākā atbilde
  • 0

    balsis

Nav ne miņas no sektas.
Būtībā Aija jau visu pateica.

pirms 14 gadiem  

500

Tava atbilde

1000

       

Nav nepieciešams reģistrēties!

Ienāc iekšā izmantojot:

       

Meklēt jautājumus

       

Palīdzi saviem klientiem saņemt vislabākās atbildes

Kļūstot par ekspertu pajauta.lv, Tu uzlabo savu klientu servisu un iegūsti papildus publicitāti. Tavas atbildes būs atrodamas 100 tūkstošiem pajauta.lv lietotāju, lieliski atradīs Google, kā arī varēsi izveidot savās web lapās vai draugiem.lv lapā īpašo pajauta.lv bloku.